bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Przepisy kuchni wegańskiej. Zdrowo, smacznie, kolorowo

Przepisy kuchni wegańskiej. Zdrowo, smacznie, kolorowo

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 21 lipca, 2020

Dieta wegańska to dość restrykcyjna dieta, eliminującą produkty pochodzenia zwierzęcego, wydaje nam się ona nudna i niesmaczna. Jednak są przepisy, które na pewno przypadną do gustu również osobom lubiącym mięso i chętnie dołączą je do swojego jadłospisu.  

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Kuchnia wegańska
  • Przepisy wegańskie

Kuchnia wegańska

Weganizm jest dietą, w której nie spożywa się produktów zwierzęcych i odzwierzęcych, czyli nabiału oraz jaj. Zwykle takie osoby nie spożywają również miodu.

Podstawą diety wegan są rośliny strączkowe, zboża, owoce i warzywa. Soja jest jednym z głównych zamienników produktów zwierzęcych w kuchni wegańskiej. Można z niej pozyskać mleko, które w smaku zdecydowanie różni się od mleka krowiego. Świetnie nadaje się zarówno do kawy jak i naleśników. Mleko sojowe jest dobrym źródłem białka, ale ma trochę mniej witamin z grupy B, niż krowie.

Z mleka sojowego produkowany jest również ser – jest on świetnym źródłem wapnia. Niestety trzeba umieć go dobrze przyrządzić, ponieważ pozbawiony jest charakterystycznego smaku. Na stołach Wegan często goszczą również kotlety sojowe. Można je zakupić praktycznie w każdym sklepie spożywczym.

Wszystko nie może być jednak oparte na soi, ponieważ w dużych ilościach może być szkodliwa. Zawiera ona tioglikozydy, które zmniejszają wchłanianie jodu z pożywienia. W swoim składzie posiada również fitoestrogeny, które obniżają poziom testosteronu, dlatego mężczyźni tym bardziej powinni spożywać soję z umiarem. Więcej o diecie zwiększającej płodność przeczytacie tutaj.

Wszelkiego rodzaju pasty czy dipy, które my przygotowalibyśmy z twarożku, weganie opierają na awokado. Ma ono swój specyficzny smak i jest wysokoenergetyczne. Typowo wegańskimi potrawami są hummus, ratatouille, guacamole czy gazpacho. Ważne jest także spożycie orzechów, siemienia lnianego czy pestek dyni, ponieważ są one dobrym źródłem kwasów tłuszczowych szczególnie nienasyconych.

WażneNajczęściej w tej diecie istnieją niedobory witaminy B12, dlatego należy ją suplementować.

Przepisy wegańskie

W internecie możemy znaleźć wiele przepisów kuchni wegańskiej. Poniżej wymieniam te, które są idealne na początek.

Zapiekanka z kaszy jaglanej

Składniki:

  1. 1 szklanka kaszy jaglanej
  2. 0,5 kg pieczarek
  3. 200g tofu
  4. 1 duża cebula
  5. papryka słodka
  6. papryka ostra
  7. sól i pieprz
  8. olej do smażenia
  9. ketchup

Przygotowywanie: Kaszę jaglaną ugotować na sypko w 1,5 szklanki wody. Cebulę należy zeszklić na oleju, dodać do niej pieczarki i smażyć, aż będą miękkie. Następnie dodać tofu i kaszę oraz przyprawy. Wszystko wymieszać i włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec przez 30 min. Podawać z dowolną surówką, polane ketchupem.

Hummus to obok ratatouille, guacamole czy gazpacho typowo wegańska potrawa.

Hummus to obok ratatouille, guacamole czy gazpacho typowo wegańska potrawa.

Kluski leniwe wegańskie

Składniki:

  1. 0,5 kg ziemniaków
  2. 0,5 kg tofu
  3. mąka ziemniaczana
  4. sok z cytryny
  5. cukier

Przygotowanie: Ziemniaki ugotować, następnie zarówno ziemniaki jak i tofu zmielić, tak aby powstała masa bez grudek. Doprawić ją sokiem z cytryny. Następnie dodać do masy mąkę ziemniaczaną. Konsystencja masy powinna być dosyć gęsta. Uformować z niej cienki wałek i pokroić na kawałki. Następnie gotować kilka minut we wrzątku, wyciągnąć i podawać posypane cukrem.

Wegańskie ciasto drożdżowe z owocami

Składniki:

  1. 0,5 kg mąki pszennej
  2. 30 g świeżych drożdży
  3. 60 g cukru
  4. 250 ml mleka sojowego
  5. 2 łyżki oleju
  6. świeże owoce

Przygotowanie: Drożdże rozdrobnić z odrobiną mleka, cukru i mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Do miski dać wszystkie składniki, na końcu zaczyn i wymieszać. Gotowa masa powinna mieć gęstą konsystencję. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć na blaszkę, posypać ulubionymi owocami i piec przez około 50 min w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celcjusza.

Aby przygotować nasze ulubione dania w wersji wegańskiej wystarczy jedynie zamienić niektóre składniki i dołączyć do swojego jadłospisu niektóre produkty. Dobrym przykładem jest tutaj ser.

Dowiedz się również jak przygotować majonez wegański!

Weganizm jest dosyć trudną dietą. Wymaga wielu zmian w dotychczasowym sposobie żywienia, ale także musi być prowadzona racjonalnie, dlatego przechodząc na nią należy najlepiej skonsultować się z dietetykiem, aby nie doszło do niedoborów składników odżywczych w naszym organizmie. Na pewno nie można powiedzieć o weganizmie, że jest to nudna i niesmaczna dieta.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Magdalena Wilk ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Dieta wegańska

Dieta wegańska. Wady i zalety…

Do niedawna mięso uznawane było za jeden z podstawowych składników codziennej diety. Coraz częściej odchodzi się od tego przekonania, czego dowodem może być cieszący się rosnącą popularnością weganizm. Poznajmy jego… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Diety spersonalizowane > Dieta wegańska

    Dieta wegańska
    1
    Dieta wegańska

    Wegańskie zamienniki mięsa – tofu, tempeh, seitan

    Weganizm. Co to jest weganizm?

    Wegetarianizm a weganizm

    sery

    Ser wegański – skład. Jak zrobić wegański ser?

    Dieta wegańska

    Wegański majonez – skład. Jak zrobić wegański majonez?

    Dieta wegańska

    Co to jest falafel? Falafel z ciecierzycy, bobu i soczewicy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.