Mąka z tapioki – właściwości, zastosowanie i przepisy
Mąka z tapioki jest wytwarzana z bulw manioku jadalnego (Manihot esculenta Crantz). Roślina ta pochodzi z Brazylii, stanowi znaczny udział w diecie mieszkańców Afryki i Azji. Mąka powstaje poprzez poddanie rośliny obróbce cieplnej, a następnie zmieleniu i suszeniu, w celu odparowania wody. Powstała mąka jest biała, lekka, bez charakterystycznego zapachu.
Owies zwyczajny – właściwości Czy owies zawiera gluten?
Owies zwyczajny – czy produkty z owsa można spożywać chorując na celiakie? Jakie właściwości zdrowotne wykazuje owies?
Uczulenie na gluten u niemowląt – objawy
Uczulenie na gluten jest tematem wartym uwagi, gdyż większość myli ją i stawia na równi z celiakią, która jest chorobą immunologiczną i przynosi zupełnie inne skutki w funkcjonowaniu organizmu, a co ważniejsze także w strukturze błony śluzowej jelita. Zagadnienie to jest istotne, gdyż dotyka coraz większą ilość osób, które niekiedy nie są świadome występowania uczulenia lub też nie łączą go z odczuwanymi objawami.
Alergia na gluten – objawy. Celiakia a alergia na gluten
Alergiczną reakcję na pokarm określa się jako niewłaściwą reakcję układu odpornościowego na spożycie produktu, który u większości osób nie powoduje niepożądanych skutków. Reakcje alergiczne różnią się gwałtownością przebiegu, w najcięższych przypadkach mogą mieć nawet skutek śmiertelny
Objawy celiakii – skórne, neurologiczne. Jakie badania na celiakię?
Celiakia to choroba, w wyniku której dochodzi do zaniku kosmków jelitowych oraz poważnych zaburzeń czynności układu pokarmowego. Obecnie cierpi na nią ok. 1% populacji europejskiej. Niestety zachorowalność na celiakię z roku na rok jest coraz większa. Jak rozpoznać ją u siebie lub też jakie badania wykonać w celu jej potwierdzenia? Wskazówki w artykule.
Celiakia – przyczyny, objawy, leczenie, dieta
Celiakia jest jednostką chorobową, mogącą ujawnić się w każdym wieku. Zmiany zachodzące w naszym organizmie dają różnorodne objawy, których podłoże stanowi niekorzystne działanie glutenu na nasz organizm. Co jest przyczyną celiakii i jak radzą sobie z chorobą chorzy?
Dieta bezglutenowa – zasady, wskazania i przeciwwskazania, jadłospis na tydzień, przepisy
Dieta bezglutenowa dla niektórych, ze względów zdrowotnych, stanowi przymus dla innych kaprys. Czym właściwie jest gluten i jakie są wskazania do usunięcia go z diety?
Gluten – źródła, uczulenie, produkty bezglutenowe
Gluten a wraz z nim pszenica ostatnio zyskują złą sławę. Jeszcze do niedawna na diecie bezglutenowej były tylko osoby cierpiące na celiakię. Obecnie dietę wolną od tego białka stosują też osoby zdrowe, które nie wykazują nietolerancji na gluten. Sprawa glutenu jest ostatnio dość kontrowersyjna, a jego szkodliwość na organizm ludzki wciąż nie została udowodniona.
Wprowadzanie glutenu do diety dziecka – najnowsze wytyczne
W 2016 roku Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci zaktualizowało swoje stanowisko wobec wprowadzania nowych produktów do diety niemowląt. Dowiedz się, kiedy w bezpieczny sposób wprowadzić gluten do diety dziecka.
Dieta bez pszenicy – wskazania, efekty, opinie, przepisy
Czy białe pieczywo, makaron, ciasta i wszystkie wypieki zawierające mąkę pszenną (nawet tę pełnoziarnistą) to "cisi zabójcy", którzy niszczą nasze zdrowie? Dowiedz się czy warto wyeliminować pszenicę z diety.
Zespół nieszczelnego jelita – objawy, przyczyny, leczenie i dieta
Jak wiadomo nie od dziś, wszystkie choroby zaczynają się od jelit, a wspólnym ich mianownikiem często okazuje się właśnie tak zwane nieszczelne jelito. Czym jest i dlaczego powstaje? Jakie daje objawy i jak je leczyć? Czy dieta może się okazać pomocna w uszczelnianiu „przepuszczalnego jelita”?
Diagnostyka celiakii – wymagane badania
Jakie badania powinno się wykonać w celu potwierdzenia choroby?
Dieta BBB w autyzmie –zasadność wyeliminowania glutenu, kazeiny oraz cukru prostego
Dieta BBB, polecana przez specjalistów i stosowana jako element wspomagający terapię leczenia dzieci ze spektrum autyzmu, ma na celu eliminację z racji żywieniowych pokarmów będących źródłem glutenu, kazeiny oraz cukru prostego i dwucukrów.
Dietetycy o wprowadzaniu glutenu do diety dziecka
Dietetycy wydali nowe rozporządzenia określające najlepszy okres na wprowadzenie glutenu do diety dziecka. Zbyt wczesne jak i zbyt późne może spowodować celiakię lub inne choroby glutenozależne.
Dieta w chorobie Hashimoto – budowa jelita wpływa na jakość życia chorych
Poprawna budowa jelita warunkuje lepsze życie osobom chorym na Hashimoto
Czerstwy chleb – przyczyny, sposób zapobiegania i pomysły na wykorzystanie
Pieczywo jest najpopularniejszym źródłem węglowodanów w diecie przeciętnego człowieka. Chleb ze względu na zmiany zachodzące w pieczywie, należy do produktów, o krótkim terminie przydatności. Aby nie wyrzucać niespożytego pieczywa do kosza warto kupować je w odpowiedniej ilości lub skorzystać z kilku pomysłów na przetworzenie czerstwego pieczywa i wykorzystanie go w postaci grzanek, tostów francuskich czy bułki tartej.
Dodatki do suplementów – niezbędne minimum czy zbędny wypełniacz?
Łykamy wszystko i na wszystko, często nie zwracając przy tym uwagi na skład suplementu, który oprócz faktycznie pożądanych przez nas składników, zawiera – czasem większą część – stabilizatorów, przeciwzbrylaczy i substancji polepszających smak. Warto się zastanowić czy są one elementem koniecznym, czy raczej zbędnym wypełniaczem zwiększającym tylko masę suplementu i dającym nam wrażenie, że kupujemy „więcej.. za mniej”?
Trudności w stosowaniu diety bezglutenowej
Problem z przekształceniem jadłospisu i wykluczeniem z niego produktów zawierających gluten, może dotyczyć nawet 6–8% populacji.
Dieta bezglutenowa – zalety i wady
Wady i zalety popularnej diety bezglutenowej.
Dieta bezglutenowa dla sportowców
Dieta bezglutenowa w sporcie – produkty, zasady i założenia
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !