bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Szpinak – zielone szczęście na talerzu

Szpinak – zielone szczęście na talerzu

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 5 marca, 2025

Większość ludzi raczej źle wspomina przymuszanie do zjedzenia szpinaku wyglądającego jak masa zmielonej trawy. Takie doświadczenia skutecznie utrwaliło awersję i obrzydzenie do niego.Nawet w dorosłym życiu boimy się sięgnąć po to warzywo.  Nawet nie chcemy spróbować, bo przecież w wieku 6 lat smakował paskudnie. Dlaczego teraz miałby być pyszny?

Szpinak to warzywo z rodziny szarłatowatych. Nie jest rośliną dzikorosnącą tylko uprawiany przez człowieka. W Polsce jego uprawy nie są rozpowszechnione, zazwyczaj to pola mało obszarowe, a nie wielkie plantacje. Cechuje go krótki okres wegetacji, który trwa mniej więcej 60 dni. Po tym okresie można zbierać plony w postaci liści, które mają szerokie zastosowanie w kuchni. Szpinak pochodzi z Azji, a jego nazwa systematyczna to Spinacia oleracea L. (szpinak warzywny). W Polsce pojawił się ok. XVIII wieku, na co wskazuje dzieło Anny Pauliny z Sapiehów Jabłonowskiej: Porządek robót miesięcznych ogrodnika na cały rok wypisany i na miesiące podzielony, gdzie po raz pierwszy został jest opisany.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Szpinak a żelazo
  • Szpinak w kuchni
  • Jak przyrządzić szpinak?
  • Dlaczego warto wdać się w romans ze szpinakiem?

Szpinak a żelazo

Warzywo stało się niesamowicie popularne z racji nieprawdopodobnie dużej ilości żelaza w liściach. Wywołane jest to jednak  pomyłką niemieckiego badacza, który przy zapisywaniu wyniku przesunął przecinek. Ten jeden gest sprawił, że dziesięciokrotnie zwiększył on zawartość tego pierwiastka w szpinaku., Przyczyniło się to do powstania legendy o cudownych właściwościach szpinaku, które utrzymywały się przez najbliższe kilkadziesiąt lat. Nawet zdementowanie tego błędu nie zmieniło świadomości społeczeństwa. Dalej uważamy szpinak za niespotykanie zdrowe warzywo.

Jak jest naprawdę? W 100 g zielonej rośliny znajduje się ok. 2,71 mg żelaza (zatem całkiem przeciętnie), ponadto: 49 mg fosforu, 558 mg potasu, 28,1 mg witaminy C i 79 mg sodu.

Szpinak w kuchni

Szpinak można kupić w dwóch postaciach: mrożonego brykietu lub świeżych liści, przy czym warto pamiętać, iż świeże liście wymagają niskiej temperatury, gdyż po czasie więdną i tracą substancje odżywcze. Mrożony szpinak zachowuje witaminy i minerały, jednak wskazane jest, aby także w miarę szybko go wykorzystać, bo po zbyt długim przechowywaniu w zamrażarce także pogorszy się jego jakość. Przez wiele lat w polskim domu nie gotowało się szpinaku. Styczność z nim miały jedynie dzieci w przedszkolach i na szkolnych stołówkach, gdzie zazwyczaj był źle przygotowany i bardziej pęłnił funkcję znienawidzonego posiłku i kary, niż przyjemnego obiadu.

Na szczęście od paru lat wielu doceniło to usunięte w cień warzywo, a to za sprawą francuskich i włoskich sztuk kulinarnych, coraz  popularniejszych na polskim gruncie. I tak otwierają się nam takie możliwości, jak: makaron ze szpinakiem, pizza spinaci, paszteciki nadziewane zielonym farszem, naleśniki na ostro, czy z jajecznicą – ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia.

Jak przyrządzić szpinak?

Podstawą każdego dania ze szpinakiem jest odpowiednie przyrządzenie tego warzywa i użycie starannie dobranych przypraw. Dla niewprawionego kucharza najlepiej zacząć przygodęod mrożonej wersji tego przysmaku – zazwyczaj ma formę brykietu. Warto dodać cebulę i czosnek – podkreślają walory smakowe i świetnie się komponują z brykiecikami. Przedstawię dość podstawowy przepis, który można modyfikować wedle uznania i potrzeb:

Zielone szczęście.

Zielone szczęście.

  • paczka mrożonego szpinaku (ok 450-500g)
  • 2 średnie cebule
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 1/2 kostki mięsnej
  • pół kostki serka topionego (ok. 50 g lub cała – 100g, jeśli lubi się bardziej serowy)
  • przyprawy: vegeta, maggi, pieprz, przyprawa do mięsa, zioła prowansalskie
  • śmietana 18% lub śmietanka 30%
  • mleko, mąka

Warto rozpocząć od pokrojenia cebuli i częściowego rozmrożenia brykietu, następnie podsmażając cebulkę i dodając prasowany czosnek, można dorzucić zielony gwóźdź programu. Najlepiej dość długo go smażyć, aby przegryzł się z czosnkiem, do tego wrzucić pół mięsnej kostki  Po przysmażeniu masy ukroić pół kostki (lub całą) serka topionego i po rozpuszczeniu go, śmiało przyprawiać różnymi ziołami. Następnie dolać śmietanę wymieszaną z mlekiem, w celu uzyskania sosu szpinakowego. Na sam koniec doleć odrobinę mleka podwiązanego mąką, by masa zgęstniała. To podstawowe przyrządzenie szpinaku,  bardziej pasuje z makaronem Jeśli chcemy faszerować naleśniki, to używamy mniej mleka, a więcej białego lub żółtego sera, czy mozzarelli, wtedy szybciej ugotujemy masę do farszu. Niektórzy dodają jajko lub gałkę muszkatołową, łyżeczkę cukru dla przenikania się smaku ostrego i słodkiego lub komponują mieszankę ziół.

Dlaczego warto wdać się w romans ze szpinakiem?

Nie tylko z racji jego walorów odżywczych, ale przede wszystkim smakowych – liście szpinaku dają spore pole manewru dla ludzi lubujących się w doprawianiu, eksperymentowaniu z ziołami i przyprawami, bo można pozwolić sobie na dużo z racji braku wyrazistej nuty w „czystym” szpinaku, którą trzeba uzupełnić na własną rękę. Ostatnimi czasy coraz częściej bryluje na salonach, a programy kulinarne aż kipią nowymi przepisami opartymi na zielonym przysmaku Na bazie mrożonego brykietu lub liści wykreujemy wykwintne dania, potrafiące zaskoczyć nawet wybrednych smakoszy. Ponadto dania z nim są bardzo sycące i zapewnią energię na resztę dnia.

Kto by nie chciał mieć tyle siły, co Popeye, bohater amerykańskiego filmu animowanego, a także komiksu, który po zjedzeniu porcji szpinaku doznawał nadludzkiej siły? Wystarczy tylko spróbować… Szpinak. Siła smaku. Smak siły.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Marek Stróżyk ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
dzieci

Chcesz, żeby Twoje dziecko jadło…

Każda młoda mama chciałaby zapewne, aby jej pociecha jadła chętnie warzywa. Co jednak, jeśli dziecko za nic w świecie nie chce wziąć ich nawet do rączki? Są na to niezawodne… Czytaj dalej...
przyprawy

Czosnek – odstrasza wampiry, ale…

Ma antybiotykowe właściwości oraz korzystny wpływ na serce. Dzięki swojemu specyficznemu zapachowi, towarzyszy nam na długo po spożyciu potrawy z jego dodatkiem, ale to chyba jedyny minus płynący z jedzenia… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > warzywa

    warzywa
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    warzywa

    Skorzonera – jak jeść? Przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.