Szpinak - zielone szczęście na talerzu

Większość ludzi raczej źle wspomina przymuszanie do zjedzenia szpinaku wyglądającego jak masa zmielonej trawy. Takie doświadczenia skutecznie utrwaliło awersję i obrzydzenie do niego.Nawet w dorosłym życiu boimy się sięgnąć po to warzywo. Nawet nie chcemy spróbować, bo przecież w wieku 6 lat smakował paskudnie. Dlaczego teraz miałby być pyszny?
Szpinak to warzywo z rodziny szarłatowatych. Nie jest rośliną dzikorosnącą tylko uprawiany przez człowieka. W Polsce jego uprawy nie są rozpowszechnione, zazwyczaj to pola mało obszarowe, a nie wielkie plantacje. Cechuje go krótki okres wegetacji, który trwa mniej więcej 60 dni. Po tym okresie można zbierać plony w postaci liści, które mają szerokie zastosowanie w kuchni. Szpinak pochodzi z Azji, a jego nazwa systematyczna to Spinacia oleracea L. (szpinak warzywny). W Polsce pojawił się ok. XVIII wieku, na co wskazuje dzieło Anny Pauliny z Sapiehów Jabłonowskiej: Porządek robót miesięcznych ogrodnika na cały rok wypisany i na miesiące podzielony, gdzie po raz pierwszy został jest opisany.
Szpinak a żelazo
Warzywo stało się niesamowicie popularne z racji nieprawdopodobnie dużej ilości żelaza w liściach. Wywołane jest to jednak pomyłką niemieckiego badacza, który przy zapisywaniu wyniku przesunął przecinek. Ten jeden gest sprawił, że dziesięciokrotnie zwiększył on zawartość tego pierwiastka w szpinaku., Przyczyniło się to do powstania legendy o cudownych właściwościach szpinaku, które utrzymywały się przez najbliższe kilkadziesiąt lat. Nawet zdementowanie tego błędu nie zmieniło świadomości społeczeństwa. Dalej uważamy szpinak za niespotykanie zdrowe warzywo.
Jak jest naprawdę? W 100 g zielonej rośliny znajduje się ok. 2,71 mg żelaza (zatem całkiem przeciętnie), ponadto: 49 mg fosforu, 558 mg potasu, 28,1 mg witaminy C i 79 mg sodu.
Szpinak w kuchni
Szpinak można kupić w dwóch postaciach: mrożonego brykietu lub świeżych liści, przy czym warto pamiętać, iż świeże liście wymagają niskiej temperatury, gdyż po czasie więdną i tracą substancje odżywcze. Mrożony szpinak zachowuje witaminy i minerały, jednak wskazane jest, aby także w miarę szybko go wykorzystać, bo po zbyt długim przechowywaniu w zamrażarce także pogorszy się jego jakość. Przez wiele lat w polskim domu nie gotowało się szpinaku. Styczność z nim miały jedynie dzieci w przedszkolach i na szkolnych stołówkach, gdzie zazwyczaj był źle przygotowany i bardziej pęłnił funkcję znienawidzonego posiłku i kary, niż przyjemnego obiadu.
Na szczęście od paru lat wielu doceniło to usunięte w cień warzywo, a to za sprawą francuskich i włoskich sztuk kulinarnych, coraz popularniejszych na polskim gruncie. I tak otwierają się nam takie możliwości, jak: makaron ze szpinakiem, pizza spinaci, paszteciki nadziewane zielonym farszem, naleśniki na ostro, czy z jajecznicą – ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia.
Jak przyrządzić szpinak?
Podstawą każdego dania ze szpinakiem jest odpowiednie przyrządzenie tego warzywa i użycie starannie dobranych przypraw. Dla niewprawionego kucharza najlepiej zacząć przygodęod mrożonej wersji tego przysmaku – zazwyczaj ma formę brykietu. Warto dodać cebulę i czosnek – podkreślają walory smakowe i świetnie się komponują z brykiecikami. Przedstawię dość podstawowy przepis, który można modyfikować wedle uznania i potrzeb:
- paczka mrożonego szpinaku (ok 450-500g)
- 2 średnie cebule
- 2 średnie ząbki czosnku
- 1/2 kostki mięsnej
- pół kostki serka topionego (ok. 50 g lub cała – 100g, jeśli lubi się bardziej serowy)
- przyprawy: vegeta, maggi, pieprz, przyprawa do mięsa, zioła prowansalskie
- śmietana 18% lub śmietanka 30%
- mleko, mąka
Warto rozpocząć od pokrojenia cebuli i częściowego rozmrożenia brykietu, następnie podsmażając cebulkę i dodając prasowany czosnek, można dorzucić zielony gwóźdź programu. Najlepiej dość długo go smażyć, aby przegryzł się z czosnkiem, do tego wrzucić pół mięsnej kostki Po przysmażeniu masy ukroić pół kostki (lub całą) serka topionego i po rozpuszczeniu go, śmiało przyprawiać różnymi ziołami. Następnie dolać śmietanę wymieszaną z mlekiem, w celu uzyskania sosu szpinakowego. Na sam koniec doleć odrobinę mleka podwiązanego mąką, by masa zgęstniała. To podstawowe przyrządzenie szpinaku, bardziej pasuje z makaronem Jeśli chcemy faszerować naleśniki, to używamy mniej mleka, a więcej białego lub żółtego sera, czy mozzarelli, wtedy szybciej ugotujemy masę do farszu. Niektórzy dodają jajko lub gałkę muszkatołową, łyżeczkę cukru dla przenikania się smaku ostrego i słodkiego lub komponują mieszankę ziół.
Dlaczego warto wdać się w romans ze szpinakiem?
Nie tylko z racji jego walorów odżywczych, ale przede wszystkim smakowych – liście szpinaku dają spore pole manewru dla ludzi lubujących się w doprawianiu, eksperymentowaniu z ziołami i przyprawami, bo można pozwolić sobie na dużo z racji braku wyrazistej nuty w „czystym” szpinaku, którą trzeba uzupełnić na własną rękę. Ostatnimi czasy coraz częściej bryluje na salonach, a programy kulinarne aż kipią nowymi przepisami opartymi na zielonym przysmaku Na bazie mrożonego brykietu lub liści wykreujemy wykwintne dania, potrafiące zaskoczyć nawet wybrednych smakoszy. Ponadto dania z nim są bardzo sycące i zapewnią energię na resztę dnia.
Kto by nie chciał mieć tyle siły, co Popeye, bohater amerykańskiego filmu animowanego, a także komiksu, który po zjedzeniu porcji szpinaku doznawał nadludzkiej siły? Wystarczy tylko spróbować… Szpinak. Siła smaku. Smak siły.
Ma antybiotykowe właściwości oraz korzystny wpływ na serce. Dzięki swojemu specyficznemu zapachowi, towarzyszy nam na długo po spożyciu potrawy z jego dodatkiem, ale to chyba jedyny minus płynący z jedzenia czosnku. czytaj więcej
Każda młoda mama chciałaby zapewne, aby jej pociecha jadła chętnie warzywa. Co jednak, jeśli dziecko za nic w świecie nie chce wziąć ich nawet do rączki? Są na to niezawodne sposoby! czytaj więcej
Opinie
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !