bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Przyprawy w diecie dzieci – rola, przyprawy zalecane i niezalecane

Przyprawy w diecie dzieci – rola, przyprawy zalecane i niezalecane

Rola przypraw w diecie dziecka, zalecane zakazane
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 28 stycznia, 2025

Aromatyczne suszone lub świeże zioła, korzenie, świeże liście roślin czy też rozkruszone minerały (np. sól) dodane w niewielkich ilościach do przygotowywanej żywności wpływają na poprawę smaku potraw. Sądzę, że chętnie łączymy różne przyprawy, aby posiłki były smaczne, aromatyczne i różnorodne. A czy wiesz jakie przyprawy warto zastosować do posiłków dla dzieci, a które lepiej wprowadzić w późniejszych latach życia?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Rola przypraw w diecie dzieci
  • Przyprawy zalecane w diecie dziecka
  • Przyprawy niezalecane w diecie dziecka

Rola przypraw w diecie dzieci

Przyprawy to szerokie pojęcie stosowane w odniesieniu do dodatków do potraw, które stosujemy, aby nadać potrawom nowy smak, aromat czy też zabarwienie. Istnieje mnóstwo różnych rodzajów dodatków, które mogą wykazywać korzystny wpływ na organizm człowieka. Do najbardziej znanych należą suszone, świeże lub mrożone zioła, suszone korzenie (np. marchewka, suszona włoszczyzna) lub kłącza (np. imbir), suszone owoce roślin (np. jałowiec, pieprz czarny), ponadto do tej grup możemy zaliczyć również sól i cukier. Mamy do dyspozycji kilka różnych form przypraw: stosowane pojedynczo w formie jednoskładnikowych ziół, mieszanek ziołowych, przyprawowych (jarzynka, kucharek) kostek czy też sosów.  

Jaka jest rola przypraw w żywieniu dzieci? Warto na wstępie wspomnieć, że już niewielkie ilości (w postaci szczypty) mogą wykazać wpływ korzystny, jak i ten mniej pożądany na organizm dziecka. Zatem niewielkie ilości stosowanych przypraw do potraw dla dzieci mogą zachęcić niejadka do spożycia posiłku, gdyż danie będzie ładnie pachniało lub wyglądało. Mama może stosować zioła, aby poprawić lub nadać zupełnie nowy smak zupom, gotowanym jarzynom lub domowym deserom. Być może ziemniaki pieczone z tymiankiem, posmakują dziecku bardziej niż popularne frytki, a buraczki z dodatkiem czosnku staną się ulubionymi warzywami do obiadu! Jednak to jakie przyprawy posmakują naszemu dziecku zależy od niego, dlatego trzeba próbować i nie zniechęcać się pierwszymi porażkami. Warto wdrażać przyprawy do diety malucha, aby rozszerzać jego preferencje smakowe oraz ze względu na fakt, że zawierają substancje czynne, które ułatwiają trawienie pewnych składników żywności, zapobiegają wzdęciom brzucha lub kolce i działają uspokajająco ułatwiając zasypianie.  

Przyprawy zalecane w diecie dziecka

Do potraw przygotowywanych dla dzieci, warto dodawać niewielkie ilości naturalnych ziół, suszonych korzeni lub świeżych poszatkowanych liści warzyw korzeniowych lub cebulowych. Kolejność wprowadzania przypraw do potraw powinna być uzależniona od wieku dziecka, zaczynając od przypraw łagodnych i delikatnych. U maluszka, który ukończył siódmy miesiąc życia można stosować kminek, majeranek, koperek w postaci naparów lub dodatków do przecieranych jarzynowych zupek. Są to przyprawy o podobnym działaniu, które usprawniają pracę jelit, zapobiegają wzdęciom i kolce. W diecie dziecka ośmiomiesięcznego wypróbuj suszone oregano, bazylię, estragon, cząber, tymianek oraz rozmaryn. Wymienione przyprawy zwiększają wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu ułatwiają trawienie dostarczonej żywności. Po dziewiątym miesiącu możesz powoli wdrażać cynamon, natkę z pietruszki, szczypiorek, kolendrę, rzeżuchę, czosnek, słodką paprykę.

U starszych dzieci wachlarz możliwości przyprawiania posiłków jest znacznie szerszy i zależy od indywidualnych preferencji pociechy, które warto przetestować i poznać. Niekiedy wymaga to podawania wielokrotnie potrawy przyprawionej w ten sam sposób, aby sprawdzić czy maluchowi smakuje, czy też nie.

Niektóre przyprawy warto wdrożyć do diety dziecka ze względów zdrowotnych. Kurkuma oraz szafran, nadają charakterystycznej żółto-pomarańczowej barwy i działają przeciwzapalnie. Korzeń świeżego imbiru działa rozgrzewająco, natomiast goździki chronią organizm przed pasożytami. Wanilia, kardamon oraz cynamon sprawdzą się do nadania smaku deserom, ograniczając, tym samym dodatek małowartościowego cukru.  

Potwierdzono badaniami działanie przeciwzapalnie na organizm człowieka rumianku, melisy, szałwii oraz imbiru. Z kolei przyprawy gorzkie poprawiają trawienie, zwiększając wydzielanie kwasów żołądkowych. Przyprawy ostre np. czosnek, ostra papryka wspierają wchłanianie składników odżywczych i mobilizują układ odpornościowy. Przyprawy te jednak mogą być niechętnie spożywane przez dzieci, więc warto wprowadzić je do diety dziecka starszego.

Przyprawy niezalecane w diecie dziecka

Przyprawy ziołowe dostarczają substancji bioaktywnych, które mogą wykazać korzystny wpływ na organizm dziecka. Jakich przypraw zatem warto unikać? Zdecydowanie tych, które nie są naturalne, ale wytworzone syntetycznie. Unikaj gotowania zup na kostce rosołowej, która stanowi bogate źródło soli oraz nasyconych, sztucznie utwardzonych kwasów tłuszczowych, a niestety z ziołami ma niewiele wspólnego. Zrezygnuj również z przyprawiania kucharkiem/jarzynkami itp., które w przeważającej ilości zawierają zwykłą oczyszczoną sól oraz glutaminian sodu, nadający bardziej wyraźny smak.

Zwróć również uwagę na dodawanie soli oraz cukru, które ze względów zdrowotnych są jałowymi produktami. Nadmiar soli w diecie dziecka obciąża jeszcze słabo wykształcone nerki, zwiększa ciśnienie krwi i sprzyja zatrzymywaniu wody w organizmie. Cukier jest bezwartościowym składnikiem odżywczym, który dostarcza wyłącznie „pustych kalorii”. Duże porcje cukru sprzyjają wahaniom poziomu glukozy we krwi, a w późniejszych okresie może przyczynić się do insulinooporności oraz rozwoju cukrzycy typu 2. Wahania cukru we krwi sprzyjają również większej chęci do podjadania między posiłkami, co może prowadzić do gromadzenia nadmiaru energii w postaci tkanki tłuszczowej.

Przyprawy pełnią istotną rolę w diecie dziecka. Naturalne, świeże i suszone zioła, suszone korzenie, kłącza wykazują korzystny wpływ na organizm. Doprawiając potrawy dziecka wpływamy na rozwój jego preferencji smakowych i wpływamy na jego przyszłe wybory kulinarne.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa dla dzieci –…

Dieta bezglutenowa uważana jest za wyzwanie w dzisiejszych czasach. Dodatkowo komplikuje ją fakt obecności mąki pszennej w wielu produktach. Jak stosować dietę u dzieci? Czytaj dalej...
Żywienie dzieci z mukowiscydozą, mukowiscydoza u dzieci, dieta dzieci z mukowiscydozą

Zalecenia żywieniowe dla dzieci z…

Kuracja zdrowotna dziecka, które choruje na mukowiscydozę powinna być kompleksowa, opierać się na leczeniu żywieniowym, terapii niewydolności zewnątrzwydzielniczej trzustki oraz leczeniu zwłóknienia torbielowatego. Czytaj dalej...
refluks

Refluks u dzieci i niemowląt…

Refluks jest schorzeniem, które często dotyka nie tylko dorosłych, lecz także dzieci, nawet w okresie niemowlęcym. Czy każdy epizod ulewania lub wymiotów u dziecka powinien nas martwić? Kiedy powinniśmy stwierdzić,… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > przyprawy

    Diety dla dzieci przyprawy
    przyprawy

    Goździki – właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni

    przyprawy

    Czy substytuty soli są zdrowym sposobem na obniżenie jej spożycia?

    przyprawy

    Pieprz czarny. Właściwości pieprzu czarnego

    śniadanie

    5 pomysłów na zdrowe śniadania do szkoły

    przyprawy

    Jakie właściwości ma wanilia? Do czego użyć wanilię?

    przyprawy

    Majonez: domowy vs sklepowy. Jak zrobić majonez domowy? Właściwości, korzyści, przeciwwskazania

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.