Kostka rosołowa i jej wpływ na zdrowie
Aktualizacja: 23 czerwca, 2017
Kostka rosołowa jest jednym z najczęściej używanych produktów w naszej kuchni. Staje się podstawą wielu zup i sosów. Niestety jej skład nie należy do najzdrowszych.
Kostka rosołowa – domowa jest najlepsza
Kostka rosołowa w szybki sposób wzbogaci smak naszych potraw. Wielu osobom zastępuje nawet mięso w bazie na rosół. Jeśli to możliwe starajmy się samodzielnie przygotować kostkę rosołową. Dzięki temu unikniemy groźnych dla zdrowia substancji dodatkowych. Niestety jej skład zostawia wiele do życzenia. Znajdziemy w niej głównie:
- Sól – pamiętajmy, że jej nadmiar może prowadzić do nadciśnienia i innych chorób układu krążenia;
- Substancje wzmacniające smak i zapach np. glutaminian sodu – jego nadmiar prowadzi do otyłości i migren;
- Inozynian disodowy (E 631) – substancja wzmacniająca smak, może wywoływać mdłości.
- Karmel amoniakalny (E150c) – jego nadmiar powoduje nadpobudliwość, choroby żołądka i wątroby.
Warzywa w kostce rosołowej znajdziemy jedynie w śladowych ilościach. Umiejętność przyprawiania dań nie należy do najprostszych, jednak szybkie i łatwe rozwiązania zazwyczaj źle wpływają na nasze zdrowie. Pamiętajmy, że sól możemy zastąpić przyprawami, które o wiele bardziej wzbogacą smak naszych potraw, a także nasza dietę o cenne składniki odżywcze.