bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Imbir dobry na wszystko – na przeziębienie, kaszel i odchudzanie

Imbir dobry na wszystko – na przeziębienie, kaszel i odchudzanie

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 5 marca, 2025

Imbir znany jest już od dawna, wywodzi się z Azji i tam też od wieków stosowany jest, jako dodatek do potraw oraz napój o leczniczych właściwościach. Głównie, pomaga zapobiegać i leczyć przeziębienia, wzmacniać organizm i uśmierzać ból. Nie tylko nadaje smak potrawom, ale także skutecznie radzi sobie z kaszlem czy leniwym trawieniem po obfitych posiłkach.

Imbir stosowany jest głównie, jako przyprawa nadająca potrawom wyrazisty smak, posiada wiele pożytecznych dla naszego organizmu właściwości. Warto się z nim zapoznać i świadomie z niego korzystać.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Właściwości imbiru
  • Imbir na przeziębienie i kaszel
  • Imbir w profilaktyce chorób serca
  • Imbir na bóle menstruacyjne
  • Imbir na odchudzanie
  • Imbir - zastosowanie
  • Nie dla wszystkich

Właściwości imbiru

Ta przyprawa często kojarzy się nam z dodatkiem do piwa w postaci soku czy też z korzennymi ciasteczkami. Świeży korzeń imbiru obecnie możemy kupić wszędzie, tylko nie zawsze wiemy, do czego można go użyć i jakie ma zastosowanie. Co sprawia, że imbir jest rośliną leczniczą? Swoje właściwości zawdzięcza głównie olejkom eterycznym (ok. 3%) oraz solom mineralnym (wapń, fosfor, magnez i potas). Oprócz tego zawiera witaminy B1 i B2 oraz witaminę C.

Imbir na przeziębienie i kaszel

Imbir jest świetnym środkiem na przeziębienia, szczególnie teraz w okresie jesiennej słoty. Działa rozgrzewająco, napotnie, przeciwzapalnie i odkażająco. Dzięki swym właściwościom ułatwia oddychanie chorym na astmę wzmacniając działanie leków rozszerzających oskrzela. Napar z imbiru świetnie łagodzi ból gardła, a jego intensywny smak i aromat pomaga uporać się z katarem. Sok z imbiru łagodzi kaszel podczas przeziębień.

Imbir w profilaktyce chorób serca

Dzięki właściwościom rozgrzewającym poprawia krążenie krwi, hamuje agregację płytek nie dopuszczając do powstawania zakrzepów, w wyniku czego działa prewencyjnie w zawale serca. Stosowany w profilaktyce choroby wieńcowej, zmniejsza wchłanianie cholesterolu i pomaga w jego wydalaniu.

Imbir na bóle menstruacyjne

Kobiety cierpiące na zespół napięcia przedmiesiączkowego chwalą uśmierzające bóle menstruacyjne właściwości imbiru. Dodany do potraw czy wypity jako napar, hamuje skurcze macicy łagodząc bóle miesiączkowe.

Imbir na odchudzanie

Dla dbających o sylwetkę czy będących na dietach odchudzających, cenną informacją będzie, że korzeń imbiru wyszczupla i pomaga w walce z cellulitem przyspieszając krążenie krwi i spalanie tłuszczu. Dodatkowo świetnie radzi sobie z obrzękami ciała, działając moczopędnie. Olejek zawarty w kłączu pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego usprawniając trawienie. Pomaga w leczeniu wzdęć przez zmniejszenie skurczów jelit. Co ciekawe ta roślina o tak intensywnym smaku leczy mdłości zapobiegając wymiotom.

Imbir – zastosowanie

Imbir możemy zarówno zakupić w formie świeżego korzenia czy też suszony, sproszkowany. Można samemu wysuszyć imbir w piekarniku nagrzanym do 100°C przez ok. 2–4 h. Najczęściej jednak, to ze świeżego korzenia wykonuje się napar poprzez gotowanie ok. 30g imbiru w 2 szklankach wody przez około 10 minut. Do napoju możemy dodać łyżeczkę miodu bądź cukru brązowego. Z pomocą w leczeniu uporczywego kaszlu przychodzi nam świeżo wyciśnięty sok z wcześniej startego imbiru, do którego dodajemy 1,5–2 szklanek gorącej wody oraz łyżeczkę miodu. Tak sporządzony sok pijemy w ilości jednej szklanki 3 razy dziennie. W przypadku gorączki możemy sporządzić napar, który następnie wetrzemy w ciało.

Nie dla wszystkich

Imbir to wspaniała roślina o wielu leczniczych właściwościach. Niestety jest też ostrą przyprawą, której nie powinny stosować osoby z przewlekłą chorobą przewodu pokarmowego, wrzodami żołądka, dwunastnicy czy cierpiące na refluks żołądkowy. Z powodu swych drażniących właściwości, powinny go unikać kobiety w ciąży oraz karmiące.

Korzeń imbiru to niezastąpiony, naturalny środek leczniczy w przeziębieniach i cudowny kosmetyk poprawiający wygląd skóry. W zimne, pochmurne dni rozgrzewa, wzmacniając odporność organizmu i poprawiając nastrój. Zdaje egzamin w profilaktyce chorób serca, leczy bóle stawowe i przynosi ulgę w kobiecych dolegliwościach. Słowem korzystajmy z dobrodziejstw, jakie niesie nam ta prozdrowotna przyprawa.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Aleksandra Musiał
Aleksandra Musiał , Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Właściwości lecznicze tymianku – niezastąpionego…

Znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w medycynie. Tymianek, bo o nim mowa, posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Zobacz, co takiego w sobie kryje! Czytaj dalej...
Łyżki drewniane z różnymi formami czosnku.
czosnek

Czosnek może szkodzić – poznajmy…

Czosnek kojarzy się ze skutecznym, a przede wszystkim naturalnym środkiem na przeziębienia. Czy jego spożywanie może powodować skutki uboczne? Czytaj dalej...
cellulit

Skuteczna dieta na cellulit –…

Prawdziwa zmora, spędza sen z powiek młodym, nawet szczupłym kobietom. Walczymy z nim różnymi sposobami. O czym mowa? Dzisiaj na świeczniku - cellulit. Czytaj dalej...
właściwości lecznicze kurkumy, kurkuma na stawy, nalewka z kurkumy

Właściwości lecznicze kurkumy. Jak działa…

W kuchni orientalnej znana doskonale jako przyprawa o charakterystycznym aromacie i głębokim żółtopomarańczowym zabarwieniu. Jednakże zastosowanie kłączy kurkumy sięga o wiele dalej… Właściwości terapeutyczne tej azjatyckiej byliny wykorzystywano od ponad… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > przyprawy

    odporność przyprawy
    przeziębienie

    Jak zapobiegać częstym problemom z gardłem?

    przyprawy

    Goździki – właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni

    przyprawy

    Czy substytuty soli są zdrowym sposobem na obniżenie jej spożycia?

    przyprawy

    Pieprz czarny. Właściwości pieprzu czarnego

    przyprawy

    Jakie właściwości ma wanilia? Do czego użyć wanilię?

    przyprawy

    Majonez: domowy vs sklepowy. Jak zrobić majonez domowy? Właściwości, korzyści, przeciwwskazania

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.