bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Dieta bezglutenowa dla dzieci – jadłospis

Dieta bezglutenowa dla dzieci – jadłospis

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 7 maja, 2024

Dieta bezglutenowa uważana jest za wyzwanie w dzisiejszych czasach. Dodatkowo komplikuje ją fakt obecności mąki pszennej w wielu produktach. Jak stosować dietę u dzieci?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Dieta bezglutenowa dla dzieci
  • Dieta bezglutenowa dla rocznego dziecka
  • Dieta bezglutenowa – jadłospis dla dziecka

Dieta bezglutenowa dla dzieci

W zasadzie idea diety bezglutenowej jest jednakowa dla dzieci i dorosłych. Jednak sposób dawkowania, podania i zawartość niektórych składników jest inna. Często ważny jest także aspekt społeczny i emocjonalny dziecka, które żywi się inaczej od rówieśników.

Gluten jest mieszaniną białek występujących w niektórych zbożach. Obejmuje dwie rodziny: gliadyny i gluteniny. Pierwsze z nich wywołują reakcje immunologiczną w celiakii – chorobie trzewnej dzieci i dorosłych. To właśnie α-gliadyny są odpowiedzialne za stan zapalny jelita cienkiego prowadzący do szeregu objawów chorobowych. W ciągu ostatnich 50 lat liczba chorych na celiakię wzrosła czterokrotnie. Dodatkowo również często stwierdza się nadwrażliwość na gluten. Jest to efektem przemian i modyfikacji genetycznych pszenicy na przestrzeni lat.

W diecie zakazane jest spożycie zbóż czterech grup, w których zawartość glutenu podana jest malejąco: pszenica, jęczmień, żyto i owies. Jest to szczególnie ważne u dzieci, które reagują silniej niż dorośli z powodu nie w pełni wykształconego systemu immunologicznego. Dodatkowo należy unikać: kaszy jęczmiennej, płatków owsianych, otrąb zawierających gluten, makaronów i wypieków z mąk zawierających gluten. Warto też zwrócić uwagę na produkty mleczne zawierające cukier – laktozę, ponieważ często występuje nietolerancja na te produkty podczas celiakii.

Według Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią zaleca się zasadę „5 U”. Osoby na diecie bezglutenowej, oprócz ścisłej eliminacji glutenu z diety, obowiązują te same reguły żywieniowe, które są zalecane dla osób zdrowych: ilość posiłków (3–5), rozkład procentowy węglowodanów, białek i tłuszczów oraz wybór produktów z uwzględnieniem piramidy żywieniowej. Zasady te opracował profesor Stanisław Berger, w planowaniu bezglutenowej diety.

  • 1 U – urozmaicenie. Powinniśmy podawać dzieciom produkty ze wszystkich grup żywnościowych. Dostarczamy wtedy organizmowi wszystkich składników pokarmowych, a tym samym zapobiegamy niedoborom.
  • 2 U – umiarkowanie. Każdy powinien jeść według swojego zapotrzebowania zależnie od wieku i masy ciała oraz aktywności fizycznej.
  • 3 U – uregulowanie. Powinniśmy starać się, aby ilość i częstotliwość posiłków w ciągu dnia była regularna. W ten sposób stale dostarczamy energii organizmowi dziecka co pozwala na lepsze kontrolowanie uczucia głodu i zapobiega chęci jedzenia słodyczy przez malucha. Zalecane jest spożywanie 3 głównych posiłków oraz 2 mniejszych. Przerwy pomiędzy posiłkami nie powinny być krótsze niż 3–4 godziny i nie dłuższe niż 6 godzin.
  • 4 U – unikanie. Należy unikać nadmiaru tłuszczu, cukru, soli, rafinowanych produktów.
  • 5 U – uprawianie sportu. Regularna, umiarkowana aktywność fizyczna jest zalecana wszystkim. Dziecko musi wydatkować spożyta energię dla prawidłowego rozwoju.

Dieta bezglutenowa dla rocznego dziecka

Dzieci pomiędzy 13–36 miesiącem życia powinny otrzymywać w ciągu dnia 4–5 posiłków – 3 podstawowe i 1–2 uzupełniające. Jest to okres w rozwoju determinujący nawyki i preferencje żywieniowe. W żywieniu dzieci należy zwrócić uwagę na dobór produktów w diecie, wartość energetyczną i odżywczą oraz nawyki i zachowania żywieniowe.

Według norm żywieniowych zapotrzebowanie na energię należy indywidualizować w odniesieniu do masy ciała dziecka, w przybliżeniu wynosi około 1000 kcal. Dla rocznego dziecka dobowe zapotrzebowanie na energię wynosi ok. 83 kcal na kg masy ciała.
Minimalna ilość białka nie powinna być niższa niż 1 g/kg masy ciała dziecka i nie powinna przekraczać 15% energii z białka w całodziennym zapotrzebowaniu na energię.
Tłuszcze powinny dostarczać 30–40% energii. Bardzo ważna jest jakość tłuszczu, w tym wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Zawartość węglowodanów w diecie powinna wynosić 55–60%. Zaleca się podawać produkty, które są źródłem węglowodanów złożonych, takie jak zboża naturalnie niezawierające glutenu:
ryż brązowy, biały, dziki, proso, kukurydza, gryka, amarantus, quinoa, mąki i kasze z tych zbóż (np. kasza jaglana z prosa, gryczana), płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, ryżowa i z tapioki, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych, kaszki dla dzieci ryżowe i  kukurydziane, chrupki kukurydziane.

Zapotrzebowanie dziecka rocznego na wapń wynosi 700 mg, na witaminę D – 15 μg (600 j.m.). Przy nietolerancji laktozy można ją uzupełniać ciemnozielonymi warzywami lub mikroalgami oraz trawą pszeniczną.

Dieta bezglutenowa – jadłospis dla dziecka

Posiłek Produkty
Śniadanie Musli bezglutenowe (płatki z komosy ryżowej, kaszy jaglanej, płatki kukurydziane)
na mleku roślinnym lub krowim,
herbata owocowa
Drugie śniadanie Pieczone jabłko z cynamonem
Obiad Barszcz czerwony, indyk pieczony, ryż brązowy, surówka z marchwi i jabłka
Podwieczorek Sok marchwiowo-owocowy
Kolacja Chleb bezglutenowy gryczany, masło, ser, pomidor/ogórek, herbata.

Literatura:

  • W. Davis., „Dieta bez pszenicy” wyd. Bukowy Las, 2011
  • Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej., „Celiakia i dieta bezglutenowa praktyczny poradnik”, Wydanie VIII Warszawa 2012
  • Praktyczne zastosowanie Norm Żywienia opracowanych przez Grupę Ekspertów, „Żywienie dziecka w wieku od 1 do 3 roku życia” Zakład Żywienia, Instytut Matki i Dziecka, 2012
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Żurek
Paulina Żurek , Blogerka, pasjonatka zdrowego stylu życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa w chorobach tarczycy…

Ostatnie doniesienia wskazują, iż eliminacja glutenu u osób z zaburzoną pracą gruczołu tarczowego przynosi pozytywne efekty. Czy istnieje więc zasadność stosowania diety bezglutenowej w niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto? Czytaj dalej...
Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa dla sportowców

Dieta bezglutenowa w sporcie – produkty, zasady i założenia Czytaj dalej...
celiakia

Celiakia i inne choroby glutenozależne…

Dieta bezglutenowa stosowana jest przy wielu schorzeniach. Najpopularniejsza jest Celiakia. Poznaj rodzaje schorzeń wymagających wykluczenia glutenu z diety. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Diety lecznicze i eliminacyjne > Dieta bezglutenowa

    Dieta bezglutenowa Dieta dla dzieci
    śniadanie

    5 pomysłów na zdrowe śniadania do szkoły

    Herbatka koperkowa dla mamy i niemowląt. Herbatka koperkowa na zaparcia i kolki

    Produkty zbożowe

    Właściwości czarnego ryżu. Jak gotować czarny ryż?

    Płatki ryżowe – właściwości, przepisy. Jak gotować płatki ryżowe?

    mleko gryczane właściwości

    7 zdrowotnych właściwości mleka gryczanego

    mleko jaglane właściwości
    2

    7 zdrowotnych właściwości mleka jaglanego

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.