Pierś z kurczaka
Drób to najbardziej popularny rodzaj mięsa w Polsce. Warto po niego sięgać, ponieważ jest niskokaloryczny, smaczny, możliwy do przygotowania na wiele różnych sposobów oraz łatwo dostępny. Kojarzy się z dietą kulturystów, ponieważ dostarcza on organizmowi solidną porcję białka niezbędną do rozbudowania mięśni. Najlepiej wybierać pierś z kurczaka z hodowli ekologicznej. Masowa hodowla niestety często wykorzystuje sposoby na szybszy wzrost ptaków, które niewiele mają wspólnego ze zdrowiem i mogą przenikać do mięsa, działając również na ludzki organizm.
Właściwości odżywcze piersi z kurczaka – witaminy i minerały
Mięso kurczaka to przede wszystkim pełnowartościowe białko. Ten typ mięsa dostarcza do organizmu komplet niezbędnych mu do rozwoju aminokwasów, zwłaszcza egzogennych, które mogą być dostarczane jedynie z pożywieniem, organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wytworzyć.
Pierś kurczaka to produkt lekkostrawny. Taka cecha zapewnia mu szereg funkcji w dobrze zbilansowanej diecie. Z powodu braku obciążania układu pokarmowego, zaleca się podawanie tego mięsa małym dzieciom oraz osobom starszym. Także rekonwalescenci albo osoby o delikatnym żołądku i specjalnych potrzebach żywieniowych, docenią dobrą przyswajalność drobiu.
Mięso kurczaka, zwłaszcza z piersi, jest niskotłuszczowe. Nie wpływa więc na podwyższenie złego cholesterolu frakcji LDL, nie powoduje miażdżycy i chorób układu krążenia. To bardzo dobra informacja. Żeby tak było z kurczaka należy zdjąć skórę i przyrządzić mięso w taki sposób, by nie było konieczności wprowadzania do niego dodatkowej porcji tłuszczu.
W mięsie kurczaka znajduje się wiele niacyny (witaminy B3) oraz pirydoksyny (witaminy B6). Ta pierwsza ma działanie kontrolne nad procesami energetycznymi odbywającymi się w organizmie oraz uczestniczy w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów. Ma również wpływ na zdrowie układu nerwowego. Witamina B6 należy do grupy składników tworzących enzymy i hormony, ale także znajduje się ona w składzie hemoglobiny. Wpływa na wyrównanie ciśnienia krwi oraz normuje pracę serca.
Kalorie – ile kalorii ma pierś z kurczaka?
100 g piersi z kurczaka dostarcza 99 kcal. Ponadto zawiera 21,5 g białka, 1,3 g tłuszczów. Warto pamiętać także, że zawartość kaloryczna mięsa zależy od sposobu jego przygotowania. Bardziej kaloryczna będzie pierś z kurczaka smażona na oleju niż gotowana na parze.
Zastosowanie piersi z kurczaka
Mięso z kurczaka powinno być delikatnie różowe i bardzo jędrne. Charakteryzuje się soczystością i delikatnym zapachem. Warto odnaleźć własne źródła piersi kurczaka, aby mieć pewność, że kupujemy produkt dobrej jakości. Świeżego mięsa nie można przechowywać dłużej niż dwa dni w lodówce. Można je również zamrozić.
Kurczak to mięso mające wiele zastosowań. Doskonale sprawdzi się jako potrawa z grilla. Równie dobrze przygotowywać go można w różnorodnych marynatach. Sprawdzi się jako składnik sosu, a także jako dodatek do sałatki, na przykład cezar. Kurczak to rodzaj mięsa, który nie potrzebuje długotrwałej obróbki termicznej. Wystarczy chwila gotowania na parze, by zaczął zachwycać smakiem i aromatem. Dobrze absorbuje on wszystkie przyprawy, jakie są do niego dodawane, dzięki czemu zyskuje całkiem nową jakość.