bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Produkty
  3. Pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka

Kalorie: 99 kcal Białko: 21.5 kcal Tłuszcze: 1.3 kcal Węglowodany: 0 kcal

Drób to najbardziej popularny rodzaj mięsa w Polsce. Warto po niego sięgać, ponieważ jest niskokaloryczny, smaczny, możliwy do przygotowania na wiele różnych sposobów oraz łatwo dostępny. Kojarzy się z dietą kulturystów, ponieważ dostarcza on organizmowi solidną porcję białka niezbędną do rozbudowania mięśni. Najlepiej wybierać pierś z kurczaka z hodowli ekologicznej. Masowa hodowla niestety często wykorzystuje sposoby na szybszy wzrost ptaków, które niewiele mają wspólnego ze zdrowiem i mogą przenikać do mięsa, działając również na ludzki organizm.

Właściwości odżywcze piersi z kurczaka – witaminy i minerały

Mięso kurczaka to przede wszystkim pełnowartościowe białko. Ten typ mięsa dostarcza do organizmu komplet niezbędnych mu do rozwoju aminokwasów, zwłaszcza egzogennych, które mogą być dostarczane jedynie z pożywieniem, organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wytworzyć.

Pierś kurczaka to produkt lekkostrawny. Taka cecha zapewnia mu szereg funkcji w dobrze zbilansowanej diecie. Z powodu braku obciążania układu pokarmowego, zaleca się podawanie tego mięsa małym dzieciom oraz osobom starszym. Także rekonwalescenci albo osoby o delikatnym żołądku i specjalnych potrzebach żywieniowych, docenią dobrą przyswajalność drobiu.

Mięso kurczaka, zwłaszcza z piersi, jest niskotłuszczowe. Nie wpływa więc na podwyższenie złego cholesterolu frakcji LDL, nie powoduje miażdżycy i chorób układu krążenia. To bardzo dobra informacja. Żeby tak było z kurczaka należy zdjąć skórę i przyrządzić mięso w taki sposób, by nie było konieczności wprowadzania do niego dodatkowej porcji tłuszczu.

W mięsie kurczaka znajduje się wiele niacyny (witaminy B3) oraz pirydoksyny (witaminy B6). Ta pierwsza ma działanie kontrolne nad procesami energetycznymi odbywającymi się w organizmie oraz uczestniczy w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów. Ma również wpływ na zdrowie układu nerwowego. Witamina B6 należy do grupy składników tworzących enzymy i hormony, ale także znajduje się ona w składzie hemoglobiny. Wpływa na wyrównanie ciśnienia krwi oraz normuje pracę serca.

Kalorie – ile kalorii ma pierś z kurczaka?

100 g piersi z kurczaka dostarcza 99 kcal. Ponadto zawiera 21,5 g białka, 1,3 g tłuszczów. Warto pamiętać także, że zawartość kaloryczna mięsa zależy od sposobu jego przygotowania. Bardziej kaloryczna będzie pierś z kurczaka smażona na oleju niż gotowana na parze.

Zastosowanie piersi z kurczaka

Mięso z kurczaka powinno być delikatnie różowe i bardzo jędrne. Charakteryzuje się soczystością i delikatnym zapachem. Warto odnaleźć własne źródła piersi kurczaka, aby mieć pewność, że kupujemy produkt dobrej jakości. Świeżego mięsa nie można przechowywać dłużej niż dwa dni w lodówce. Można je również zamrozić.

Kurczak to mięso mające wiele zastosowań. Doskonale sprawdzi się jako potrawa z grilla. Równie dobrze przygotowywać go można w różnorodnych marynatach. Sprawdzi się jako składnik sosu, a także jako dodatek do sałatki, na przykład cezar. Kurczak to rodzaj mięsa, który nie potrzebuje długotrwałej obróbki termicznej. Wystarczy chwila gotowania na parze, by zaczął zachwycać smakiem i aromatem. Dobrze absorbuje on wszystkie przyprawy, jakie są do niego dodawane, dzięki czemu zyskuje całkiem nową jakość.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł

Wykres składu

Wykres wartości energetycznej

Czas w minutach potrzebny na spalenie jednej porcji

Przepisy

Sałatka z botwinką, komosą ryżową i kurczakiem w orzechach

Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami

Przepis na calzone z kurczakiem i warzywami

Artykuły

białka zwierzęce roślinne które lepsze

Białko roślinne i zwierzęce – które lepsze?

Witamina B3 (PP, niacyna) – zapotrzebowanie, rola, źródła, niedobór oraz nadmiar

Seitan, chińskie mięso pełne wartości odżywczych, które możesz zrobić samodzielnie

©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
  • Bonavita.pl
  • Regulamin
  • Współpraca
  • Kontakt

Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.