Odżywczy zielony koktajl z bananem, awokado i jarmużem
Zapraszam na pełnowartościowy i sycący koktajl z zielonych warzyw i owoców. Koktajl może z powodzeniem zastąpić pełny posiłek, kiedy nie mamy czasu na samodzielne przygotowanie obiadu czy kolacji. Dodatek awokado zapewnia obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6, a pozostałych składników wapnia, potasu i witamin: A, K, C. Napój jest ponadto bogatym źródłem błonnika regulującego pracę naszego przewodu pokarmowego.
Banan – 1 sztuka
Kiwi – 1 sztuka
Gruszka – 1 sztuka
Awokado – 1/2 sztuki
Jarmuż – spora garść (około 20g)
Woda – 100ml
Miód – 1 łyżeczka (opcjonalnie, dla osób preferujących słodsze koktajle)
Sposób przygotowania:
Banana, gruszkę i kiwi obrać, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do kielicha blendera. Awokado przeciąć wzdłuż nożem, po czym przekręcić połówki w przeciwnych kierunkach i rozłożyć. Wyciągnąć pestkę. Zdjąć skórkę, a miąższ pokroić i dodać do pozostałych składników (z dojrzałego awokado skórka bardzo łatwo odchodzi od miąższu). Jarmuż opłukać i wrzucić do kielicha, dolać wodę. Ewentualnie dosłodzić 1 łyżeczką miodu. Całość zblendować aż do uzyskania właściwej konsystencji, w razie potrzeby dolać więcej wody.