Domowe ciasto drożdżowe z borówkami i dietetyczną kruszonką

295 kcal/porcję To jest łatwe Idealne na Podwieczorek porcji: 10
🕣 2 min czytania

Ciasto drożdżowe jest proste w przygotowaniu, idealnie komponuje się z letnimi owocami, a dzięki słodkiej kruszonce uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli smakosze. W mojej wersji typowa, tłusta kruszonka ustąpiła miejsca nieco zdrowszej i bardziej dietetycznej, z dodatkiem jogurtu oraz wartościowych mąk. Dodatek borówek wzbogacił ciasto w wiele cennych właściwości, między innymi bakteriobójczych, przeciwwirusowych, antyoksydacyjnych, obniżających poziom glukozy we krwi oraz regulujących poziom cholesterolu.

Domowe ciasto drożdżowe z borówkami i dietetyczną kruszonką

Domowe ciasto drożdżowe z borówkami i dietetyczną kruszonką

Składniki
🕣 2 min czytania

Ciasto:

Mąka pszenna – 2 szklanki

Mąka pszenna pełnoziarnista – 1/2 szklanki

Masło Extra – 70g

Jajko – 3 sztuki

Cukier – 70g

Drożdże piekarskie – 25g

Mleko 1,5% – 1/2 szklanki

Kruszonka:

Mąka kokosowa – 2 łyżki

Mąka owsiana – 2 łyżki

Mąka pszenna – 2 łyżki

Cukier – 3 łyżki (ew. ksylitol)

Masło Extra – 20g (2 łyżki)

Jogurt naturalny 2% – 2 łyżki

Dodatkowo:

Jagody – 300g

0/5 (0 Reviews)
Domowe ciasto drożdżowe z borówkami i dietetyczną kruszonką

Domowe ciasto drożdżowe z borówkami i dietetyczną kruszonką

Sposób przygotowania:

Zaczyn:

Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże oraz łyżkę cukru*, dodać łyżkę mąki* pszennej. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 20 min.

*cukier oraz mąkę odmierzyć z podanych składników na ciasto.

Ciasto:

Masło rozpuścić w rondelku i pozostawić do wystygnięcia. Mąkę pszenną przesiać do miski (lub na stolnicę), dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą, cukier, jajka oraz wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiać około 10 min, wlać powoli przestudzone masło i zagniatać jeszcze kilka minut, ma być elastyczne i odrywać się od ręki. Następnie ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, około 1 godziny.

Kruszonka i borówki:

Borówki opłukać pod bieżącą wodą, najlepiej na sitku, odstawić na bok. Można osuszyć je delikatnie papierowym ręcznikiem.

Wszystkie składniki na kruszonkę wsypać do naczynia, przecierać je przez palce, tak aby powstała kruszonka. Na czas wyrastania ciasta kruszonkę wsadzić najlepiej do lodówki.

Ciasto drożdżowe:

Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłożyć na powierzchni równomiernie owoce i odstawić jeszcze na 20–30 min (nie jest to konieczne). Posypać kruszonką i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40–50 min.

Domowe ciasto drożdżowe z borówkami i dietetyczną kruszonką

Domowe ciasto drożdżowe z borówkami i dietetyczną kruszonką

Domowe ciasto drożdżowe z borówkami i dietetyczną kruszonką

Domowe ciasto drożdżowe z borówkami i dietetyczną kruszonką

0/5 (0 Reviews)
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
1/5 - (1 głosów)
Autor artykułu:
Kozak Natalia
Kozak Natalia , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie miłośniczka kulinarnych eksperymentów.
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *