Domowe ciasto drożdżowe z borówkami i dietetyczną kruszonką
Ciasto drożdżowe jest proste w przygotowaniu, idealnie komponuje się z letnimi owocami, a dzięki słodkiej kruszonce uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli smakosze. W mojej wersji typowa, tłusta kruszonka ustąpiła miejsca nieco zdrowszej i bardziej dietetycznej, z dodatkiem jogurtu oraz wartościowych mąk. Dodatek borówek wzbogacił ciasto w wiele cennych właściwości, między innymi bakteriobójczych, przeciwwirusowych, antyoksydacyjnych, obniżających poziom glukozy we krwi oraz regulujących poziom cholesterolu.
Ciasto:
Mąka pszenna – 2 szklanki
Mąka pszenna pełnoziarnista – 1/2 szklanki
Masło Extra – 70g
Jajko – 3 sztuki
Cukier – 70g
Drożdże piekarskie – 25g
Mleko 1,5% – 1/2 szklanki
Kruszonka:
Mąka kokosowa – 2 łyżki
Mąka owsiana – 2 łyżki
Mąka pszenna – 2 łyżki
Cukier – 3 łyżki (ew. ksylitol)
Masło Extra – 20g (2 łyżki)
Jogurt naturalny 2% – 2 łyżki
Dodatkowo:
Jagody – 300g
Sposób przygotowania:
Zaczyn:
Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże oraz łyżkę cukru*, dodać łyżkę mąki* pszennej. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 20 min.
*cukier oraz mąkę odmierzyć z podanych składników na ciasto.
Ciasto:
Masło rozpuścić w rondelku i pozostawić do wystygnięcia. Mąkę pszenną przesiać do miski (lub na stolnicę), dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą, cukier, jajka oraz wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiać około 10 min, wlać powoli przestudzone masło i zagniatać jeszcze kilka minut, ma być elastyczne i odrywać się od ręki. Następnie ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, około 1 godziny.
Kruszonka i borówki:
Borówki opłukać pod bieżącą wodą, najlepiej na sitku, odstawić na bok. Można osuszyć je delikatnie papierowym ręcznikiem.
Wszystkie składniki na kruszonkę wsypać do naczynia, przecierać je przez palce, tak aby powstała kruszonka. Na czas wyrastania ciasta kruszonkę wsadzić najlepiej do lodówki.
Ciasto drożdżowe:
Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłożyć na powierzchni równomiernie owoce i odstawić jeszcze na 20–30 min (nie jest to konieczne). Posypać kruszonką i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40–50 min.