bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Produkty
  3. Curry

Curry

curry

Curry to mieszanka przyprawowa wywodząca się z tradycyjnej kuchni indyjskiej. Kompozycja ta ma już cztery tysiące lat. Dzięki dodaniu do niej oleju albo ghi (rodzaj długo gotowanego masła klarowanego), powstaje pasta curry. Ale tak naprawdę w tradycji kuchni hinduskiej, nazwa curry dotyczy rodzaju potrawy, w której gotuje się warzywa, mięso lub ryby w aromatycznym sosie, którego głównym składnikiem jest specjalna kompozycja przypraw.

Skład curry jest bardzo zróżnicowany. Najczęściej odnaleźć w nim można kurkumę, imbir, pieprz czarny, sól, kolendrę, kumin, gorczycę oraz chilli. Niektóre warianty każą dodać do niej również cynamon, czosnek, goździki, kardamon czy gałkę muszkatołową.

Właściwości odżywcze curry – witaminy i minerały

Przyprawa curry zawiera cenne składniki, które okazać się mogą bardzo przydatne przy okazji problemów trawiennych. Ostre przyprawy pozytywnie wpływają na metabolizm. W tej mieszance znaleźć można kilka przypraw o wyjątkowo korzystnych właściwościach. Kurkuma ma działanie przeciwzapalne. Niektórzy naukowcy dowodzą, że może również chronić przed nowotworami. Na pewno chroni ona wątrobę przed toksynami oraz jest pomocna w trawieniu tłustego jedzenia. Ostre chili pomaga w przyspieszeniu metabolizmu. Dzieje się tak dzięki obecności w nim kapsaicyny, która nie tylko pozwala szybciej spalić kalorie, ale także zmniejsza apetyt oraz poprawia wchłanialność pozytywnych składników odżywczych z pożywienia. Cynamon zwalcza infekcje wirusowe i warto go jeść w trakcie przechodzenia przeziębienia. Imbir wspomaga procesy trawienne oraz ma działanie ograniczające mdłości. Ogranicza również rozwój grzybów, dlatego pomaga w walce z wieloma chorobami.

Podstawową zaletą mieszanki curry jest zawartość w niej ziół likwidujących wzdęcia. Cała kompozycja ułatwia trawienie, ograniczając występowanie nieprzyjemnych dolegliwości. Rozgrzewające przyprawy poprawiają działanie układu krwionośnego. Curry może wywoływać objawy uczuleniowe u osób z alergią na pyłki brzozy, olchy oraz leszczyny.

Zastosowanie curry

Istnieje kilka rodzajów curry. Te pochodzące z Indii, czerwone lub żółte, jest łagodniejsze w smaku. Natomiast produkt ze Sri Lanki ma kolor ciemnobrązowy i jest zdecydowanie bardziej intensywny za sprawą palenia przypraw. Istnieją liście rośliny nazywanej curry, która także stosowana jest w celach poprawiania smaku potraw. Jednak wbrew pozorom, nie jest to konieczny składnik mieszanki curry.

Curry to jedna z najbardziej popularnych mieszanek przyprawowych na świecie. Jest podstawą kuchni hinduskiej, ale to nie znaczy, że nie można wykorzystać jej również w celu nadania orientalnego smaku klasycznym daniom. Gotową mieszankę można bez problemu kupić w sklepie, ale jeszcze lepiej jest ją wykonać samodzielnie. Wszelkie zioła i przyprawy, które wchodzą w jej skład dostępne są w wielu sklepach spożywczych, a także wyspecjalizowanych zielarniach.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł

Polecamy

Warzywa na grillu, ludzie w tle.
Lekkie grillowanie – jak przygotować dania z grilla?
herbata roiboos właściwości dawkowanie skutki uboczne
Herbata rooibos – właściwości, parzenie, działanie uboczne. Herbata rooibos na odchudzanie
cukier we krwi jak zbić cukier we krwi
Cukier we krwi – objawy podwyższonego cukru we krwi. Jak zbić cukier we krwi?
drożdżyca jelit objawy przyczyny leczenie dieta
Drożdżyca jelit – objawy, leczenie drożdżycy

Kategorie

Czy wiesz, że...
Diety lecznicze i eliminacyjne
Diety od A do Z
Diety odchudzające i na redukcję
Diety spersonalizowane
Kości, stawy i mięśnie
Medycyna naturalna
Nerki i układ moczowy
Niezdrowe jedzenie
Odporność i infekcje
Odżywianie
Porady żywieniowe
Produkty spożywcze
Psychodietetyka
Psychologia
Rozwój osobisty
Serce i układ krążenia
Sport
Sposoby na odchudzanie
Układ hormonalny
Układ nerwowy i mózg
Układ pokarmowy i trawienie
Uzależnienia
Witaminy i suplementy
Zdrowie
Zdrowie kobiety
Zdrowie mężczyzny
Zdrowie psychiczne

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Produkty

    Słodka papryka

    Gałka muszkatołowa

    Pieprz czarny

    Przepisy

    Kurczak z ananasem i mleczkiem kokosowym w stylu indyjskim

    Kurczak curry z mleczkiem kokosowym

    Artykuły

    Egzotyczne gatunki przypraw urozmaicą Twoją kuchnię

    Chili, imbir, cynamon, curry, bazylia – przyprawy przyspieszające metabolizm

    Kuchnia indyjska – charakterystyka, tradycje i przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.