Szparagowa zupa krem
Sezon szparagowy w pełni, dlatego dzisiaj proponuje Wam zupę krem z zielonych szparagów. Jest to bardzo smaczne, niskokaloryczne oraz szybkie w wykonaniu danie, które jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych.
(2 porcje) 1 porcja to 150 kcal
Szparagi 400 g
Cebula 1 sztuka
Czosnek 3 ząbki
Bulion drobiowy/warzywny (500 ml) – 2 szklanki
Ser Mozzarella 60 g 1/2 opakowania
Bazylia świeża 10 listków
Sposób przygotowania:
Szparagi cienko obrać, odciąć zdrewniałe końcówki, a następnie pokroić w plastry. Cebulę obrać, posiekać. Do garnka włożyć szparagi, cebulę, liście bazylii oraz ziele angielskie zalać wcześniej przygotowanym bulionem. Gotować około 15 minut, wyjąć ziele angielskie, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość zmiksować na jednolitą masę, na koniec przyprawić szczyptą soli oraz pieprzem, dodać starty ser Mozzarella, wymieszać. Zupę podawać z grzankami z pieczywa pełnoziarnistego.
Smacznego !