Szparagowa zupa krem

To jest łatwe Idealne na Obiad
🕣 < 1 min czytania

Sezon szparagowy w pełni, dlatego dzisiaj proponuje Wam zupę krem z zielonych szparagów. Jest to bardzo smaczne, niskokaloryczne oraz szybkie w wykonaniu danie, które jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych.

Składniki
🕣 < 1 min czytania

(2 porcje) 1 porcja to 150 kcal

Szparagi 400 g

Cebula 1 sztuka

Czosnek 3 ząbki

Bulion drobiowy/warzywny (500 ml) – 2 szklanki

Ser Mozzarella 60 g 1/2 opakowania

Bazylia świeża 10 listków

Sól

Pieprz czarny

Ziele angielskie

0/5 (0 Reviews)

P1090242

Sposób przygotowania: 
Szparagi cienko obrać, odciąć zdrewniałe końcówki, a następnie pokroić w plastry. Cebulę obrać, posiekać. Do garnka włożyć szparagi, cebulę, liście bazylii oraz ziele angielskie zalać wcześniej przygotowanym bulionem. Gotować około 15 minut, wyjąć ziele angielskie, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość zmiksować na jednolitą masę, na koniec przyprawić szczyptą soli oraz pieprzem, dodać starty ser Mozzarella, wymieszać. Zupę podawać z grzankami z pieczywa pełnoziarnistego.

P1090251

Smacznego !

0/5 (0 Reviews)
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
mgr Magdalena Borowiec
mgr Magdalena Borowiec , Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Ukończyła studia magisterskie na wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, ze specjalnością ”Dietetyka w specyficznych potrzebach żywieniowych".
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *