Mąka żytnia typ 720
Typ mąki średniociemnej o wyższej zawartości prozdrowotnych składników odżywczych w porównaniu z mąką pszenną i jednocześnie niższą w porównaniu do mąk żytnich wyższego typu. Zatem im wyższy typ, tym wyższa wartość odżywcza mąki, jednak nie każdy typ mąki będzie nadawał się do wszystkiego.
Zawartość substancji prozdrowotnych zawartych w mące uzależniona jest od rodzaju ziarna oraz typu mąki. Typ mąki określa procentową, ogólną zawartość popiołu na 100 kg mąki. Im więcej części otrębowych zawiera mąka, tym wyższy posiada typ oraz charakteryzuje się wyższą zawartością składników cennych dla zdrowia organizmu.
Właściwości mąki żytniej typ 720 – witaminy i składniki mineralne
Mąka żytnia typ 720 jest jedną z najmniej zasobnych w składniki odżywcze mąką spośród mąk żytnich. To typowa jasna mąka przeznaczona do wypieku pieczywa żytniego. Mimo wszystko dostarcza cennych dla organizmu składników mineralnych oraz witamin. W 100 g tej mąki znajduje się porcja kwasu foliowego, która pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik w 12,5%. Kwas foliowy warunkuje prawidłowy rozwój cewy nerwowej u płodu oraz wykształcenie i funkcjonowanie układu nerwowego. Ten składnik jest szczególnie istotny w diecie kobiet. Mąka ta dostarcza również wapnia, który wpływa na przemiany metaboliczne kości oraz obok fosforu, witaminy D oraz K i innych ważnych składników, warunkuje mocne kości i zęby, a także wpływa na przekaźnictwo mięśniowe. W mące żytniej o omawianym typie znajduje się spora zawartość potasu w ilości 190 mg na 100 g mąki. Potas jest ważnym elektrolitem błonowym obok sodu, który wpływa na gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu oraz uczestniczy w przekazywaniu impulsów nerwowych między komórkami nerwowymi. Zawarty w mące magnez również uczestniczy w regulacji zawartości płynów i elektrolitów w poszczególnych komórkach, ale i pełni ważną rolę w produkcji białek oraz RNA, będącego prekursorem do DNA. 100 g mąki żytniej typ 720 dostarcza 10% dziennego zapotrzebowania na cynk oraz 5% zapotrzebowania na żelazo. Ponadto dostarcza fosfor oraz sód i mangan.
Kalorie – ile kalorii ma mąka żytnia typ 720?
100 g mąki żytniej typ 720 dostarcza ok. 336 kcal, z czego 71 g węglowodanów, 5,9 g białka oraz 2 g białka i 6,5 g błonnika.
Mąka żytnia typ 720 – zastosowanie
Podstawowym zastosowaniem żytniej mąki jest wypiek domowego pieczywa na zakwasie. Można również na jej bazie wykonać domowy zakwas do żurku, dodając przyprawy oraz skórkę z żytniego chleba razowego. Prawdziwy piernik wykonywany jest z mąki żytniej z dodatkiem przypraw korzennych oraz pszczelego miodu.