Cytryna w syropie miodowym
Wraz z początkiem grudnia w moim domu pojawiają się wstążki, opakowania, celofany, a w każdej wolnej chwili zajmuje się gotowaniem, przystrajaniem oraz pakowaniem prezentów. Z dnia na dzień zwiększa się ilość pomysłów w mojej głowie, czasami obawiam się, że grudzień jest dla mnie za krótki, aby wszystko zrealizować, a za razem połączyć to z pracą zawodową. Chcąc połączyć przyjemne z pożytecznym postanowiłam się z Wami podzielić pomysłem na dodatek do prezentu jakim może być cytryna w syropie miodowym, którą możecie przygotować w słoiczku, a następnie własnoręcznie go ozdobić. Cytrynkę można wrzucić np. do herbaty, natomiast syrop miodowy może służyć jako dodatek rozgrzewający do wszelkiego rodzaju napojów, oczywiście, aby nie utracić właściwości miodu powinny być one lekko ostudzone.
Miód (płynny) 5 łyżek
Imbir (świeży) – 1/2 łyżeczki
Rum – 40 ml
Cynamon 1/3 łyżeczki
Cytryna 1 sztuka
Woda – 100 ml
Sposób przygotowania
Do płynnego miodu dodać starty imbir, rum, cynamon, sok z 1/2 cytryny oraz przegotowaną wodę. Całość dokładnie wymieszać. W słoiczku umieścić kilka plastrów cytryny, a następnie zalać je syropem.
Smacznego !