bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Pszenica durum – mąka i makaron durum. Jaki makaron wybrać?

Pszenica durum – mąka i makaron durum. Jaki makaron wybrać?

pszenica durum makaron durum jaki makaron wybrać?
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 22 stycznia, 2025

Jest wiele błędnych teorii opartych na tym, iż w walce o piękną sylwetkę należy zrezygnować ze spożywania makaronu, gdyż jest on kaloryczny, niezdrowy, a w dodatku zawiera gluten! Nic bardziej mylnego. Makaron to bardzo dobry produkt. Jeśli nie cierpisz na nietolerancję glutenu, nie ma podstaw, aby z niego rezygnować. Należy jednak pamiętać, że przy wyborze produktów spożywczych przede wszystkim należy kierować się ich składem i właściwościami.  Zatem jaki makaron powinniśmy wybrać? Czym się kierować przy jego wyborze?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Pszenica durum
  • Mąka durum
  • Makaron durum
  • Jaki makaron wybrać?

Pszenica durum

Pszenica durum charakteryzuje się wysoką zawartością białka, jest twarda i używana do produkcji makaronów. Ciasto jest mniej elastyczne niż ciasta chlebowe, co ułatwia formowanie kształtów makaronu. Pod względem odżywczym jest zdecydowanie bardziej polecana niż pszenica zwykła. Jej ziarniaki są szkliste, a ich wnętrze jest bursztynowo-żółte. Wytwarza w bielmie barwnik – luteinę, co w najprostszy sposób odróżnia ją od pszenicy zwyczajnej.

Mąka durum

Mąka z pszenicy durum zawiera więcej składników mineralnych: fosforu, potasu, żelaza, miedzi, manganu, cynku, a także witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6) oraz kwasu foliowego i błonnika pokarmowego niż mąka z pszenicy zwykłej. Durum zawiera również luteinę, która należy do związków, których organizm ludzki nie potrafi samodzielnie wytwarzać, dlatego tak ważne jest dostarczanie jej wraz z pożywieniem. Odpowiedni poziom luteiny jest korzystny dla wzroku, skóry, a w surowicy krwi odgrywa ważną rolę w zapobieganiu miażdżycy. Ważne jest również to, że mąka durum ma niski indeks glikemiczny, co powoduje niższy wyrzut cukru i insuliny niż w przypadku jedzenia produktów z pszenicy zwykłej. Indeks glikemiczny makaronu z pszenicy durum jest zależny od czasu jego gotowania. W przypadku, gdy makaron z pszenicy durum jest gotowany przez 20 minut, jego indeks glikemiczny wynosi ponad 55, natomiast jeżeli jest gotowany 12 minut, wartość indeksu glikemicznego jest niższa niż 35.

Makaron durum

Ze względu na swoje właściwości (twarde bielmo, wysoką zawartość glutenu, wysoką szklistość i dużą zawartość barwników) pszenica durum wykorzystywana jest głównie do produkcji makaronów. Produkty zbożowe są podstawą zbilansowanej diety. Jedząc te wykonane z pszenicy durum, dostarcza się do organizmu więcej minerałów, witamin i błonnika pokarmowego, niż w przypadku jedzenia produktów z pszenicy zwykłej. Makarony otrzymane z mąki durum charakteryzują się jasnożółtym kolorem i znacznie wyższą twardością. Z pszenicy durum produkuje się również kuskus.

Makaron z pełnoziarnistej mąki durum zawiera około 323 kcal w 100 g, z czego 12 g stanowi białko, 2 g tłuszcze, 64 g węglowodany, a aż 7 g błonnik. Z kolei makaron dwujajeczny z mąki pszennej typ 450 zawiera aż 368 kcal, w tym 75,8 g to węglowodany, 11,1 g białka, 1,6 g tłuszcze, błonnik stanowi tylko 2,4 g.

Jaki makaron wybrać?

Należy pamiętać, że makaron nie jest produktem niskokalorycznym, dlatego też powinno się go spożywać z umiarem. Dla osób zdrowych, które nie muszą stosować diety lekkostrawnej najzdrowszą opcją będzie wybór makaronu pełnoziarnistego 100%. Zawiera on dużą ilość błonnika, witamin i składników mineralnych. Najważniejszą rzeczą przy wyborze zdrowego makaronu jest uważne czytanie etykiet. Makaron składa się z mąki i wody, dlatego w jego składzie nie powinny znajdować inne produkty.

Pszenica durum ma większą wartość odżywczą od zwykłej. Kierując się wyborem zdrowego makaronu powinniśmy kupować te wytworzone z całych ziaren bez żadnych dodatków. Makaron pełnoziarnisty będzie najlepszym wyborem.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Katarzyna Urbańska
Katarzyna Urbańska , Dyplomowany dietetyk kliniczny. Uwielbia gotować, udowadniając, że zdrowe jedzenie może być pyszne!
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Kasza bulgur
Produkty zbożowe

Kasza bulgur – właściwości, przepisy.…

Co wyróżnia kaszę bulgur na tle innych kasz? Czy warto dodać ją do swojej codziennej diety? Jakie potrawy można z niej przyrządzić? Czytaj dalej...

Makaron w diecie – zagrożenie…

Czy makaron rzeczywiście tuczy? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > Produkty zbożowe

    Produkty zbożowe
    Produkty zbożowe

    Samopsza – właściwości. Mąka z pszenicy samopszy

    Produkty zbożowe

    Płaskurka – właściwości. Mąka i otręby z płaskurki

    Produkty zbożowe

    Właściwości czarnego ryżu. Jak gotować czarny ryż?

    zarodki pszenne właściwości przepisy
    1
    Produkty zbożowe

    Zarodki pszenne – właściwości, cena, gdzie kupić, przepisy

    płatki jęczmienne właściwości przepisy
    3
    Produkty zbożowe

    Płatki jęczmienne – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny. Płatki jęczmienne a odchudzanie

    makaron ryżowy właściwości przepisy
    Produkty zbożowe

    Makaron ryżowy – skład, przepisy. Jak ugotować makaron ryżowy?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.