bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Polifenole – naturalne przeciwutleniacze, które wymiatają wolne rodniki

Polifenole – naturalne przeciwutleniacze, które wymiatają wolne rodniki

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 4 czerwca, 2024

Analizując charakter zarówno polifenoli i wolnych rodników można odnieść wrażenie, że jest to walka dobra ze złem. Te pierwsze są dla naszego organizmu dobroczynne, chronią nas przed wieloma chorobami i schorzeniami, pozwalają zachować młody wygląd, ale wciąż jest ich mało. Przegrywają walkę z wolnymi rodnikami, które dostają się do naszego ciała przez zanieczyszczone powietrze, leki i to co jemy. Działanie obu związków jest warte prześledzenia, bowiem nawet nieświadomie każdy z nas wyrządza sobie krzywdę.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Polifenole – działanie   
  • Wolne rodniki – działanie  
  • Wolne rodniki a polifenole

Polifenole – działanie   

Polifenole to duża grupa związków określanych mianem przeciwutleniaczy, do których zaliczane są pochodne kwasu dihydroksybenzoesowego i kwasu dihydroksycynamonowego, pochodne flawonu oraz flawonoidy i izoflawonoidy oraz inne. Stanowią bardzo zróżnicowane substancje pod względem właściwości i struktury, stąd też ich usystematyzowanie bywa trudne. Występują w warzywach: kapusta, czosnek i owocach: aronia, jagody, maliny, borówki, jeżyny i winogrona. Znaleźć je także można w nasionach zbóż, roślinach strączkowych i orzechach oraz produktach takich jak kawa, zielona herbata, czerwone wino czy kakao.

Zakres oddziaływania jest bardzo rozległy, a wpływ na organizm jest niezwykle dobroczynny. Przede wszystkim wykazują działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne, przeciwzakrzepowe, przeciwbakteryjne i przeciwalergiczne. Wymienić należy także przeciwutlenianie, czyli usuwanie powstałych aktywnych form tlenu i rozrywanie reakcji łańcuchowych, które odpowiadają za tworzenie się wolnych rodników.   
Odgrywają znaczącą rolę w lecznictwie i profilaktyce. Zostało to dostrzeżone w przypadku miażdżycy, chorób nowotworowych i stanów zapalnych. W przypadku tej pierwszej, podawanie produktów z polifenolami powoduje umacnianie ścian naczyń krwionośnych (bez czarny), zapobieganie krwawieniom (ruta) i ulepszenie przepływu krwi w naczyniach wieńcowych (głóg). Dzięki temu zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia udaru mózgu, zawału serca, zaćmy, choroby Alzheimera i opóźniają procesy starzenia. W przypadku nowotworów – polifenole redukują wolne rodniki, które uważa się za rozpoczynające dalsze procesy chorobotwórcze. Wpływają także korzystnie na strukturę DNA, ponieważ mogą hamować uszkodzenia kodu genetycznego wywołane przez wolne rodniki. Pozytywnie oddziałują na problemy jelitowo-żołądkowe, dzięki na przykład stosowaniu czarnej jagody. Ograniczają działanie toksycznych związków azotowych, które przedostają się do naszego ciała w momencie spożywania wędzonych wędlin czy peklowanego mięsa. Dobroczynnie wpływają na wątrobę (ostropest plamisty) oraz na układ moczowy (skrzyp, brzoza, nawłoć).

Wolne rodniki – działanie  

Wolne rodniki uszkadzają ściany naczyń krwionośnych oraz utleniają lipidy, które razem z cholesterolem osiadają na ściankach w postaci blaszek, czego efektem jest wystąpienie miażdżycy. Nieleczona może doprowadzić do śmiertelnych chorób, ponieważ ogrom blaszek wywołuje pojawianie się skrzepów, a te, jeśli się oderwą mogą wędrować w stronę serca powodując zawał bądź w stronę mózgu wywołując udar. Wolne rodniki atakują DNA zmieniając jego strukturę a konsekwencją tych zmian są mutacje. Te z kolei, poprzez namnażanie się komórek doprowadzają do nowotworów. Lipidy także nie pozostają obojętne wolnym rodnikom. Niszczą one warstwę ochronną naskórka czego efektem jest suchość skóry oraz to, że łatwo jest ją podrażnić. Ponadto uszkodzone zostają włókna kolagenowe i elastylowe skóry właściwej odpowiedzialne za elastyczność i jędrność skóry. Gdy zaatakują ją wolne rodniki to następstwem są pojawiające się zmarszczki, a skóra traci sprężystość. Lista chorób i dolegliwości, do których mogą doprowadzić wolne rodniki jest bardzo długa. Wskazuje się je, jako winowajców przy chorobie Alzheimera, Parkinsona; doprowadzają do zaćmy czy plamki żółtej. Negatywnie wpływają na trzustkę powodując jej zapalenie lub przyczyniając się do wystąpienia cukrzycy. Nie oszczędzają żołądka, jelit czy dwunastnicy doprowadzając do nieżytów, zapaleń czy ostatecznie raka. Działają negatywnie na układ moczowy i kostny powodując chorobę zwyrodnieniową stawów. Mimo tak wielu negatywnych działań wskazuje się także na te korzystne, a mianowicie biorą udział w niszczeniu bakterii chorobotwórczych i utlenianiu toksycznych substancji. Zwalczają procesy zapalne oraz są obecne w tworzeniu niektórych hormonów i enzymów.  
Wolne rodniki pojawiają się w naszym organizmie na skutek wdychanego, zanieczyszczonego powietrza, dymu papierosowego, a także spożywania niektórych produktów spożywczych czy leków. Niekorzystnie wpływa także nadmierne opalanie się, nadużywanie alkoholu, zbyt mała ilość wypoczynku i zbyt długo utrzymujący się stres.

Wolne rodniki a polifenole

Powyższe opisy w jasny sposób podkreślają, że to polifenole są dobrymi związkami przynoszącymi wiele korzyści dla naszego organizmu. Natomiast wolne rodniki sieją spustoszenie  i wyniszczają organizm. W sytuacji, gdy więcej jest w ciele wolnych rodników powstaje zburzenie równowagi i wystąpienie tak zwanego stresu oksydacyjnego. Ich przewaga powoduje wyniszczenie komórek zdrowych, które następnie same stają się wolnymi rodnikami uszkadzając kolejne zdrowe komórki. Jest to reakcja łańcuchowa, która może zostać zatrzymana przez antyoksydanty. Efektem działania stresu oksydacyjnego są widoczne na skórze ciemne znamiona określane mianem plam starczych. Ten stan jest bardzo niebezpieczny, ponieważ przyczynia się do wielu, wcześniej już wymienionych chorób. Istotne jest także to, że wraz z wiekiem mechanizmy obronne organizmu słabną, dlatego bardzo trudna jest walka z wolnymi rodnikami. Ważna jest zatem dieta, bogata w antyoksydanty, unikanie używek i dbanie o relaks i regenerację całego organizmu.

Zagadnienia poruszane powyżej są bardzo ważne w kontekście zdrowego i świadomego życia. Rezygnując z niezdrowego jedzenia, używek, dbając o aktywność fizyczną i wybierając wartościowe pożywienie dbamy o siebie tu i teraz, ale także umożliwiamy organizmowi w dłuższej perspektywie pozostanie w dobrej formie.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Magdalena Mirta
Magdalena Mirta , Psycholog i pasjonatka zdrowego stylu życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Antyoksydanty

Antyoksydanty – występują w żywności…

Dlaczego antyoksydanty są tak ważne w naszym życiu? Jakie mają właściwości i gdzie możemy je znaleźć? Czytaj dalej...
Antyoksydanty

Przeciwutleniacze w żywności. Ich źródło,…

Słyszeliśmy na pewno o przeciwutleniaczach. Jednak czy wiemy gdzie możemy je znaleźć, jak działają oraz czy wszystkie są dla nas dobre? Czytaj dalej...

Czarna i czerwona porzeczka –…

Czy czarna i czerwona porzeczka to ten sam owoc? Jakie mają właściwości? Poznaj skład kwaśnego, ale jakże cennego owocu. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Zdrowie

    Antyoksydanty
    Kawałki węgla kamiennego na szarym tle.

    Shilajit – właściwości i zastosowanie skalnych nacieków

    Tokoferole i tokotrienole – jaką pełnią funkcję w organizmie?

    czepota puszysta działanie

    Czepota puszysta – działanie i leczenie boreliozy

    katechiny właściwości działanie źródła

    Co to są katechiny i gdzie można je znaleźć?

    kwas elagowy właściwości

    Kwas elagowy – właściwości, występowanie. Naturalna substancja przeciwnowotworowa

    flawonoidy antocyjany,
    Antyoksydanty

    Flawony, izoflawony, antocyjany – cenne substancje dla naszego zdrowia

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.