bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Czarna i czerwona porzeczka – właściwości, zastosowanie

Czarna i czerwona porzeczka – właściwości, zastosowanie

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 29 stycznia, 2025

Jedzenie porzeczek nie kojarzy się raczej ze słodką przyjemnością. Owoce te mają kwaśny smak i nie każdy jest w stanie zjeść ich więcej niż jedną garść bez wykrzywienia. Mają one jednak sporo właściwości zdrowotnych, które sprawiają, że warto je spożywać nie tylko w sezonie.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Czarne i czerwone porzeczki – właściwości
  • Czarna i czerwona porzeczka – zastosowanie

Czarne i czerwone porzeczki – właściwości

Czarne i czerwone porzeczki oprócz koloru niewiele się między sobą różnią. Ich skład jest bardzo podobny. Należą do owoców o niskim indeksie glikemicznym, więc bez żadnych obaw spożywać je mogą osoby pozostające na diecie odchudzającej. Dodatkowo, zawierają sporo polifenoli, które usuwają wolne rodniki z organizmu. Porzeczki są również bogatym źródłem witaminy C,  wspomagają naturalną obronę organizmu przed infekcjami, jak również wzmacniają odporność. Oprócz tego zawierają witaminę P – rutynę, która ułatwia jej wchłanianie.

Owoce porzeczki posiadają w swoim składzie dużą ilość pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika, który ogranicza w naturalny sposób wchłanianie zbyt dużej ilości cholesterolu we krwi, jak również cukru. Znajdziemy w nich również witaminę A, biotynę, kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz sole mineralne, między innymi:  żelazo, wapń i magnez.

Spożywając czarne lub czerwone porzeczki dostarczamy naszemu organizmowi także rzadkie mikroelementy takie jak:

  • mangan, którego niedobór może powodować osteoporozę,
  • bor, którego brak zmniejsza wchłanianie wapnia, fosforu oraz żelaza,
  • jod, wpływający na prawidłową pracę układu hormonalnego.

Zarówno czerwone jak i czarne porzeczki zawierają  garbniki, które działają ściągająco oraz przeciwzapalnie na skórę i regulują wydzielanie sebum. Maseczki z porzeczek poleca się osobom z problemami skórnymi takimi jak wypryski, ponieważ łagodzą i oczyszczają dogłębnie skórę.

Jedząc czarne lub czerwone porzeczki zachowujemy dłużej młody wygląd, ponieważ antyoksydanty, które znajdują się w porzeczkach opóźniają starzenie.

Czarna i czerwona porzeczka – zastosowanie

Owoce porzeczki można wykorzystywać na wiele sposobów: zaczynając od soków, dżemów, powideł, sosów, kończąc na nalewkach. Soki przyrządzone z porzeczek można przechowywać w piwnicy i w okresie zimowym dolewać do herbaty. Z czerwonej porzeczki można stworzyć wyjątkowo aromatyczny słodko-kwaśny sos do mięs. Niezwykłym produktem powstającym z porzeczek są również nalewki, które poprzez odpowiednią fermentację wytwarzają jeszcze więcej cennych składników. Przede wszystkim znajdziemy w nich przeciwutleniacze, które oczyszczają organizm z toksyn oraz wzmacniają naczynia krwionośne.

Zarówno czarne i czerwone porzeczki mogą spokojnie zastąpić nam witaminę C w tabletkach. Co prawda, porzeczki prosto z krzaka to samo zdrowie, jednak nie wszyscy lubimy tak kwaśne owoce. Mimo to, można przygotowywać z nich różne przetwory, które później będą gotowe do spożycia przez cały rok.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Anna Mielczarek ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

6 najlepszych sposobów na zdrowe…

Cieszmy się smakiem ulubionych owoców i warzyw przez cały rok! Przedstawiamy 6 najlepszych sposobów na ich obróbkę, które zachowują ich bogactwo witamin na dłużej. Czytaj dalej...

Owoce jagodowe – właściwości i…

Borówki, poziomki, jagody, jeżyny czy maliny – któż z nas ich nie lubi? Owoce jagodowe są smaczne, małokaloryczne a barwik odpowiedzialny za ich żywy kolor jest źródłem korzystnych dla zdrowia… Czytaj dalej...

Owoce cytrusowe – bogactwo witamin

Pomarańcze, cytryny, grejpfruty, owoce cytrusowe warto jeść nie tylko zimą. Wzmacniają nie tylko odporność, ale także wpływają na kondycję całego organizmu! Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    owoce jagodowe
    Jagody w misce, świeże owoce, zdrowa przekąska.

    Właściwości borówki amerykańskiej. Ma niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny

    owoce jagodowe

    Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?

    przygotowywanie żywności

    Borówki. Najlepsze przepisy

    sok

    Sok z winogron. Właściwości i wartości odżywcze

    owoce jagodowe

    Smaczne przepisy z truskawkami

    owoce

    Wiśnie – odmiany, właściwości. Wiśnie suszone, mrożone. Przetwory z wiśni

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.