Czarna i czerwona porzeczka – właściwości, zastosowanie

Jedzenie porzeczek nie kojarzy się raczej ze słodką przyjemnością. Owoce te mają kwaśny smak i nie każdy jest w stanie zjeść ich więcej niż jedną garść bez wykrzywienia. Mają one jednak sporo właściwości zdrowotnych, które sprawiają, że warto je spożywać nie tylko w sezonie.
Czarne i czerwone porzeczki – właściwości
Czarne i czerwone porzeczki oprócz koloru niewiele się między sobą różnią. Ich skład jest bardzo podobny. Należą do owoców o niskim indeksie glikemicznym, więc bez żadnych obaw spożywać je mogą osoby pozostające na diecie odchudzającej. Dodatkowo, zawierają sporo polifenoli, które usuwają wolne rodniki z organizmu. Porzeczki są również bogatym źródłem witaminy C, wspomagają naturalną obronę organizmu przed infekcjami, jak również wzmacniają odporność. Oprócz tego zawierają witaminę P – rutynę, która ułatwia jej wchłanianie.
Owoce porzeczki posiadają w swoim składzie dużą ilość pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika, który ogranicza w naturalny sposób wchłanianie zbyt dużej ilości cholesterolu we krwi, jak również cukru. Znajdziemy w nich również witaminę A, biotynę, kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz sole mineralne, między innymi: żelazo, wapń i magnez.
Spożywając czarne lub czerwone porzeczki dostarczamy naszemu organizmowi także rzadkie mikroelementy takie jak:
- mangan, którego niedobór może powodować osteoporozę,
- bor, którego brak zmniejsza wchłanianie wapnia, fosforu oraz żelaza,
- jod, wpływający na prawidłową pracę układu hormonalnego.
Zarówno czerwone jak i czarne porzeczki zawierają garbniki, które działają ściągająco oraz przeciwzapalnie na skórę i regulują wydzielanie sebum. Maseczki z porzeczek poleca się osobom z problemami skórnymi takimi jak wypryski, ponieważ łagodzą i oczyszczają dogłębnie skórę.
Jedząc czarne lub czerwone porzeczki zachowujemy dłużej młody wygląd, ponieważ antyoksydanty, które znajdują się w porzeczkach opóźniają starzenie.
Czarna i czerwona porzeczka – zastosowanie
Owoce porzeczki można wykorzystywać na wiele sposobów: zaczynając od soków, dżemów, powideł, sosów, kończąc na nalewkach. Soki przyrządzone z porzeczek można przechowywać w piwnicy i w okresie zimowym dolewać do herbaty. Z czerwonej porzeczki można stworzyć wyjątkowo aromatyczny słodko-kwaśny sos do mięs. Niezwykłym produktem powstającym z porzeczek są również nalewki, które poprzez odpowiednią fermentację wytwarzają jeszcze więcej cennych składników. Przede wszystkim znajdziemy w nich przeciwutleniacze, które oczyszczają organizm z toksyn oraz wzmacniają naczynia krwionośne.
Zarówno czarne i czerwone porzeczki mogą spokojnie zastąpić nam witaminę C w tabletkach. Co prawda, porzeczki prosto z krzaka to samo zdrowie, jednak nie wszyscy lubimy tak kwaśne owoce. Mimo to, można przygotowywać z nich różne przetwory, które później będą gotowe do spożycia przez cały rok.
Cieszmy się smakiem ulubionych owoców i warzyw przez cały rok! Przedstawiamy 6 najlepszych sposobów na ich obróbkę, które zachowują ich bogactwo witamin na dłużej. czytaj więcej
Borówki, poziomki, jagody, jeżyny czy maliny – któż z nas ich nie lubi? Owoce jagodowe są smaczne, małokaloryczne a barwik odpowiedzialny za ich żywy kolor jest źródłem korzystnych dla zdrowia składników. czytaj więcej
Pomarańcze, cytryny, grejpfruty, owoce cytrusowe warto jeść nie tylko zimą. Wzmacniają nie tylko odporność, ale także wpływają na kondycję całego organizmu! czytaj więcej
Opinie
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !