bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Kwas elagowy – właściwości, występowanie. Naturalna substancja przeciwnowotworowa

Kwas elagowy – właściwości, występowanie. Naturalna substancja przeciwnowotworowa

kwas elagowy właściwości
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 5 marca, 2025

Jednym z wielu dobrych argumentów na rzecz włączenia do diety owoców jagodowych, orzechów włoskich, żurawiny czy granatu jest znajdujący się w tych produktach kwas elagowy. Wykazuje on działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne oraz hamuje wzrost H.pylori. Sprawdź, w czym jest go najwięcej!

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Kwas elagowy
  • Kwas elagowy – właściwości
  • Kwas elagowy – występowanie
  • Kwas elagowy – działanie przeciwnowotworowe

Kwas elagowy

Kwas elagowy występuje zarówno w postaci wolnej, jak i związanej estrowo z glukozą, tworząc tzw. elagotaniny. Są one rozkładane w jelicie cienkim do kwasu elagowego, a jego metabolity są wydalane wraz z moczem i kałem [1].

Kwas elagowy – właściwości

Z dostępnych danych wynika, że kwas elagowy wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i antymutagenne. Wpływa też korzystnie na profil lipidowy oraz nadciśnienie tętnicze.

Badania wskazują, że kwas elegowy znajdujący się w orzechach włoskich (Juglans regia L.) charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym, zatem spożywanie tych przekąsek może być związane z profilaktyką chorób układu krążenia. W tych samych badaniach stwierdzono, że orzechy włoskie, będące źródłem kwasu elagowego, mają korzystny wpływ na stan kości oraz profilaktykę osteoporozy [3].

Elagotaniny wykazują właściwości antydrobnoustrojowe, wobec m.in. bakterii antybiotyko-opornych Staphylococcus aureus. Hamujący efekt zaobserwowano w stosunku do m.in. Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae i Pseudomonas aeruginosa, a także, co istotne, wobec Helicobacter pyroli. Bogate w elagotaniny maliny moroszki, maliny i truskawki przejawiły działanie hamujące w stosunku do Candida albicans i Campylobacter jejuni [4].

Kwas elagowy – występowanie

Znaczne ilości kwasu elagowego występują w owocach jagodowych, takich jak truskawki, maliny, jeżyny, żurawina, winogrona, granaty oraz orzechy włoskie. Białe owoce winogron odmiany Muscadine zawierały w skórce 879–1620 mg/kg kwasu elagowego, z kolei ciemne 592–1900 mg/kg. Mniejsze ilości odnotowano w miąższu. Jeśli chodzi o sok, zdecydowanie lepiej wypadły owoce białe [1, 2].

Podczas badania zawartości kwasu elagowego w produktach zauważono, że różniła się ona w zależności od badanej części rośliny. Pestki malin zawierały 87,5% kwasu elagowego, z kolei pulpa – 12,2%. Dodatkowo zaobserwowano, że największa zawartość kwasu elagowego znajduje się w owocach liofilizowanych. Co ciekawe, wraz ze wzrostem dojrzałości owoców zawartość kwasu elagowego malała [1, 2].

Warto zwrócić uwagę na wpływ procesów technologicznych. Przechowywanie malin i truskawek w temperaturze 20°C spowodowało spadek zawartości kwasu elagowego o ok. 30–40% [1].

Tabela 1. Zawartość kwasu elagowego w wybranych produktach na podstawie dostępnych źródeł.

Produkt Zawartość kwasu elagowego w μg/g
truskawki 630
maliny 1500
jeżyny 1500
orzechy włoskie 590
orzesznik jadalny 330
żurawina 120

Kwas elagowy – działanie przeciwnowotworowe

Wykazano, że kwas elagowy hamuje aktywność niektórych związków chemicznych, które są uznane za rakotwórcze, m.in. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, nitrozoaminy, heterocykliczne aminy aromatyczne.

Mechanizm działania przeciwnowotworowego wynika z likwidacji wolnych rodników, inaktywacji kancerogenów, zmniejszenia częstotliwości pojawienia się mutacji, redukcji peroksydacji lipidów. Jak wskazuje literatura, kwas elagowy działa na wszystkich etapach rozwoju nowotworów.

Wyniki badań dostarczają nam informacji o hamującym działaniu kwasu elagowego w stężeniu 1–100 μmol/l na komórki nowotworów okrężnicy, piersi, prostaty, wątroby i przełyku [7, 8, 9]. Inne badania mówią o korzystnym działaniu na komórki nowotworów trzustki w stężeniu 10–50 mmol/l [10].

Jak wynika z przedstawionych powyżej informacji, kwas elagowy pełni w diecie rolę prozdrowotną. Brak jest zdefiniowanych konkretnych dawek tego związku, które powinny być dostarczane z dietą bądź też w postaci suplementów. Wiemy, że koncentruje się on głównie w skórce owoców oraz w pestkach. Znamy też źródła pokarmowe, w których się znajduje, zatem nic nie stoi na przeszkodzie, by nasz codzienny jadłospis wzbogacić w jego źródła. Owoce jagodowe, orzechy czy żurawina mogą być doskonałym dodatkiem do wielu dań.

 

Literatura:

  1. Edderkaoui M.., Odinokova I., Ohno I. i in., Ellagic acid induces apoptosis through inhibition of nuclear factor KB in pancreatic cancer cells, World J., Gastroenterol 2008; 14(23):3672–80,
  2. http://biotechnologia.pl/biotechnologia/elagotaniny-zwiazki-aktywne-biologicznie-ukryte-w-niektorych-owocach-jagodowych,12781,
  3. Kwiatkowska E., Kwas elagowy – zawartość w żywności i rola prozdrowotna, Postępy Fitoterapii, 4/2010, s. 211–214,
  4. Losso J. N., Bransode R. R., Trappey A. i in., In vitro anti-proliferative activities of ellagic acid, J Nutr Biochem, 2004; 15(11):672-8,
  5. Narayanan B. A., Narayanan N. K., Stoner G. D. i in., Interactive gene expression pattern in prostate cancer cells exposed to phenolic antioxidants, Life Sci 2002; 70:1821–39,
  6. Narayanan B. A., Re G. G., IGF – II down regulation associated cell cycle arrest in colon cancer cells exposed to phenolic antioxidant ellagic acid, Anticancer Res 2001; 21:359–64,
  7. Nohynek J., Alakomi H., Kähkönen M. i in., Berry Phenolics: Antimicrobial Properties and Mechanisms of Action Against Severe Human Pathogens. NUTRITION AND CANCER, 54 (1), 18–32,
  8. Papoutsi Z., Kassi E., Chinou I. i in., Walnut extract (Juglans regia L.) and its component ellagic acid exhibit anti-inflammatory activity in human aorta endothelial cells and osteoblastic activity in the cell line KS483, British Journal of Nutrition 2008, 4, 715–722,
  9. Puupponen-Pimiä R., Nohynek L., Meier C. i in., Antimicrobial properties of phenolic compounds from berries. J Appl Microbiol. 2001, Apr; 90(4):494–507.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
5/5 - (5 głosów)
Autor artykułu:
Alicja Bławat
Alicja Bławat , Dyplomowany dietetyk kliniczny. W praktyce zawodowej istotnym elementem jest dla niej dietoterapia zgodna z aktualnymi standardami postępowania.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Owoce jagodowe, wpływ na zdrowie czym się różni jagoda od borówki amerykańskiej
owoce jagodowe

Owoce jagodowe i ich wpływ…

Owoce jagodowe – uwielbiane przez małych i dużych. Jakie korzyści zdrowotne może przynieść ich spożywanie? Czy zastanawiałeś się kiedyś, jaka jest różnica między jagodą a borówką amerykańską? Czytaj dalej...

Owoce jagodowe – właściwości i…

Borówki, poziomki, jagody, jeżyny czy maliny – któż z nas ich nie lubi? Owoce jagodowe są smaczne, małokaloryczne a barwik odpowiedzialny za ich żywy kolor jest źródłem korzystnych dla zdrowia… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Zdrowie

    Antyoksydanty
    Kawałki węgla kamiennego na szarym tle.

    Shilajit – właściwości i zastosowanie skalnych nacieków

    Tokoferole i tokotrienole – jaką pełnią funkcję w organizmie?

    czepota puszysta działanie

    Czepota puszysta – działanie i leczenie boreliozy

    katechiny właściwości działanie źródła

    Co to są katechiny i gdzie można je znaleźć?

    flawonoidy antocyjany,
    Antyoksydanty

    Flawony, izoflawony, antocyjany – cenne substancje dla naszego zdrowia

    antyoksydanty dieta antyoksydacyjna jadłospis przepisy
    1
    Antyoksydanty

    Antyoksydanty – w żywności, tabletkach. Jadłospis diety antyoksydacyjnej

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.