bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Co to są katechiny i gdzie można je znaleźć?

Co to są katechiny i gdzie można je znaleźć?

katechiny właściwości działanie źródła
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 27 maja, 2024

Owoce, warzywa, nasiona i zioła to nie tylko smaczne produkty, które oferuje nam natura. Wiele z nich zawiera w sobie cenne związki, często o udokumentowanym, korzystnym działaniu na organizm. Popularną grupą są flawonoidy, które działają m.in. diuretycznie (moczopędnie), spazmolitycznie (rozkurczająco na mięśnie gładkie), przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, przeciwwrzodowo, przeciwgrzybiczo i antyoksydacyjnie, a także uszczelniają śródbłonek naczyń włosowatych. Jedną z podgrup należących do flawonoidów są katechiny [1].

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Katechiny
  • Katechiny – występowanie

Katechiny

Katechiny to także grupa związków. Należą do niej m.in. epikatechina, galusan epikatechiny, epigalokatechina i galusan epigalokatechiny. Wykazują one korzystne działanie przede wszystkim na układ sercowo-naczyniowy (a to choroby układu krążenia są najczęstszą przyczyną zgonów w Polsce).

Katechiny działają przeciwpłytkowo, czyli zapobiegają patologicznym zmianom w obrębie naczyń krwionośnych spowodowanym przez agregację płytek krwi, która pojawia się podczas stanu zapalnego lub przy pęknięciu blaszki miażdżycowej. Szczególne znaczenie ma to w przypadku miażdżycy oraz chorób naczyń obwodowych. Nie wiadomo dokładnie, w jaki sposób katechiny modulują odpowiedź organizmu na toczący się stan zapalny, wpływając m.in. na ograniczenie mediatorów prozapalnych – czynnika martwicy nowotworu (TNF-α) i IL-6.

Związki te pomagają utrzymać prawidłowy profil lipidowy, głównie zmniejszając poziom cholesterolu całkowitego oraz jego frakcji LDL. Wpływają na prawidłowe stężenie tlenku azotu, który odpowiada za napięcie naczyń krwionośnych, a tym samym ciśnienie tętnicze krwi. W ten sposób katechiny wykazują właściwości hipotensyjne.

Nie można zapomnieć także o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym likwidują one wolne rodniki, chelatują jony metali przejściowych, a także hamują utlenianie lipidów, co wpływa również korzystnie na układ sercowo-naczyniowy. Działanie antyoksydacyjne spowalnia proces starzenia się, działa przeciwnowotworowo oraz zmniejsza ryzyko chorób dietozależnych [1, 2, 3].

Katechiny – występowanie

Związki te występują powszechnie w codziennej diecie. Można je znaleźć przede wszystkim w herbacie. Znaczenie ma jej rodzaj, a dokładnie sposób produkcji. Katechiny są wrażliwe na fermentację, dlatego ich cennym źródłem będzie zielona herbata. Oczywiście inne herbaty również posiadają te związki, jednak w mniejszych ilościach. W 1 litrze zielonej herbaty jest średnio 420 mg katechin, a czarnej 250 mg. Warto pamiętać o prawidłowym parzeniu zielonej herbaty. W zależności od jej jakości temperatura wody do zaparzania powinna wynosić 60–85°C, natomiast czas parzenia od 1 do 3 minut.

Innym źródłem katechin jest kakao, a tym samym jego wyroby. Niestety na naszym rynku kakao idzie często w parze z cukrem. Jak wiadomo, nadmiar cukru (oraz węglowodanów prostych) negatywnie wpływa na nasz organizm. Dlatego warto ograniczyć jego spożycie i wybierać kakao bez cukru dodanego – kakao gorzkie. Podobnie w przypadku produktów, w skład których wchodzi kakao, jak np. czekolada – powinno się kupować te o jak największej zawartości miazgi kakaowej.

Również czerwone wino oraz owoce – jabłka, śliwki, brzoskwinie, morele, truskawki i wiśnie, zawierają katechiny. Substancje czynne występują głównie pod skórką, dlatego jeżeli nie ma przeciwwskazań (np. zaostrzenia chorób zapalnych jelit), to nie należy obierać owoców. Wystarczy dokładnie je umyć. Dodatkowo skórka to cenne źródło błonnika – frakcji rozpuszczalnej. Na uwagę zasługują także nasiona roślin strączkowych – bób, soczewica i fasola, które również są źródłem katechin [1, 4].

W poniższej tabeli przedstawiono wybrane produkty dostarczające katechin.

Tabela 1. Zawartość katechin w produktach spożywczych [4].

Produkt Ilość katechin [mg / 100 g]
Zielona herbata 10–80
Czarna herbata 6–50
Czerwone wino 8–30
Winogrona 3–17
Jabłka 10–43
Morele 10–25
Truskawki 2–50
Maliny 2–48

Omawiane flawonoidy pozytywnie wpływają na nasz organizm, m.in. dzięki działaniu antyoksydacyjnemu, a także na układ sercowo-naczyniowy. W celu wzbogacenia swojej diety w katechiny wystarczy pamiętać o codziennej porcji owoców oraz o wprowadzeniu takich napojów jak zielona herbata czy kakao.

Literatura:

  1. Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B., Niedworok J., Fitoterapia i leki roślinne, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2007,
  2. Mirecka A., Kołodziejczyk-Czepas, Wachowicz B., Katechiny – aktywność biologiczna i rola w profilaktyce chorób układu krążenia, Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych, 2013, 62, 77–85,
  3. Biegańska-Hensoldt S., Rosołowska-Huszcz D., Polifenole w zapobieganiu dysfunkcji śródbłonka naczyń krwionośnych, Postępy hig Med Dosw, 2017, 71, 227–235,
  4. http://www.e-biotechnologia.pl/Artykuly/Katechiny/ [data dostępu: 08.06.2018r.].
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk , Dyplomowany dietetyk (dietetyk kliniczny) i psychodietetyk. Specjalizuje się w schorzeniach układu pokarmowego, szczególnie jelit. Sporo czasu poświęca badaniom nad zagadnieniem zaparć oraz choroby Leśniowskiego-Crohna.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
kwas elagowy właściwości

Kwas elagowy – właściwości, występowanie.…

Jednym z wielu dobrych argumentów na rzecz włączenia do diety owoców jagodowych, orzechów włoskich, żurawiny czy granatu jest znajdujący się w tych produktach kwas elagowy. Wykazuje on działanie przeciwnowotworowe i… Czytaj dalej...
flawonoidy antocyjany,
Antyoksydanty

Flawony, izoflawony, antocyjany – cenne…

Powszechnie znane zmiatacze wolnych rodników – antyoksydanty, pełnią wiele ważnych funkcji w naszym organizmie, warunkując prawidłowy stan zdrowia. Czym są flawonoidy i gdzie możemy je znaleźć? O tym w artykule! Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    Antyoksydanty
    Kawałki węgla kamiennego na szarym tle.

    Shilajit – właściwości i zastosowanie skalnych nacieków

    Tokoferole i tokotrienole – jaką pełnią funkcję w organizmie?

    czepota puszysta działanie

    Czepota puszysta – działanie i leczenie boreliozy

    kwas elagowy właściwości

    Kwas elagowy – właściwości, występowanie. Naturalna substancja przeciwnowotworowa

    flawonoidy antocyjany,
    Antyoksydanty

    Flawony, izoflawony, antocyjany – cenne substancje dla naszego zdrowia

    antyoksydanty dieta antyoksydacyjna jadłospis przepisy
    1
    Antyoksydanty

    Antyoksydanty – w żywności, tabletkach. Jadłospis diety antyoksydacyjnej

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.