Podstawy diety kobiet w ciąży
Aktualizacja: 18 marca, 2024
Niewłaściwe proporcje składników odżywczych w diecie matki mogą doprowadzić do poważnych i nieodwracalnych zaburzeń w rozwoju dziecka. Czego więc należy się wystrzegać, a na co zwrócić uwagę? Jak się odżywiać, aby jedzenie nie stało się kolejnym stresorem w ciąży?
Warto chociaż trochę zapoznać się z fizjologią swojego ciała, aby lepiej rozumieć zachodzące w nim zmiany. W organizmie kobiety w ciąży następują ważne zmiany metaboliczne, przez co zwiększa się jej zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze. Musi ona zapewnić bieżący dowóz tych składników dla siebie i dziecka, stworzyć odpowiednie zapasy energetyczne na okres trwania ciąży oraz na czas karmienia, gdy dziecko pojawi się już na świecie. Nie oznacza to jednak, że w momencie stwierdzenia zajścia w ciążę, kobieta od razu powinna zwiększyć ilości spożywanej żywności. Jej potrzeby zwiększają się stopniowo, w II i w III trymestrze ciąży.
Co i ile jeść w ciąży?
Kobiety w ciąży powinny unikać jednostajnego żywienia, nawet jeśli starają się wybierać produkty zdrowe. Warto urozmaicać posiłki, próbować różnych warzyw i owoców, spożywać wymiennie różne rodzaje produktów zbożowych, czyli kasze, makarony, ryże, aby zapewnić sobie dowóz jak największej ilości witamin i składników mineralnych. Zapotrzebowanie na te składniki jest często większe w czasie ciąży i trudno je pokryć monotonną dietą. Szczegóły dotyczące żywienia kobiet w ciąży znajdziesz tutaj.
Jeśli przed zajściem w ciążę kobieta odżywiała się nieregularnie, to najwyższy czas, aby to zmienić. Każdego dnia powinna spożywać 3 główne posiłki i 2 mniejsze między nimi, tak, aby przerwy pomiędzy posiłkami nie były dłuższe niż 2-3 godziny. Dzięki takiemu odżywianiu nie powinna w ciągu dnia odczuwać głodu, nie dopuści do niebezpiecznych spadków stężenia glukozy we krwi i uchroni się przed przejadaniem.
Ile przytyć, czyli BMI w ciąży
Nie bez znaczenia jest to, jaka jest wyjściowa masa ciała przed ciążą. Gdy kobieta ma niedowagę istnieje wysokie ryzyko, że urodzi dziecko z niską masą urodzeniową. Jednak właściwy przyrost masy ciała w ciąży może ją przed tym uchronić! Dotyczy to zarówno kobiet szczupłych, jak i tych, które przed ciążą mają kilka kilogramów w nadmiarze. Poniżej przedstawiona jest liczba kilogramów, które kobieta powinna przytyć w zależności od wyjściowej wartości BMI.
BMI <19,8 → 12,5-18kg
BMI 19,8-26,0 → 11,5-16kg
BMI 26-29 → 7-11,5kg
BMI >29 → <6 kg
Suplementy w ciąży
Kobiety nie zawsze są w stanie w pełni pokryć z dietą zwiększone zapotrzebowanie na wszystkie składniki pokarmowe. Aby nie doprowadzić do niedoborów tych składników, a tym samym do poważnych konsekwencji w rozwoju płodu, zaleca się, aby każda kobieta ciężarna stosowała suplementację. Dotyczy to szczególnie kwasu foliowego i kwasów tłuszczowych omega-3, jednak każdą formę suplementacji powinna skonsultować z lekarzem.
Podczas ciąży wzrasta zapotrzebowanie na niektóre składniki pożywienia:
Kwas foliowy – 0,4 mg / dobę
Żelazo – 26-27 mg / dobę
Magnez – 200-1000 mg / dobę
Wit. D3 – 800-1000 µg / dobę
Ca – 1200 mg / dobę
Jod – 250 µg / dobę
Kwasy tłuszczowe omega -3 – 200-300 mg DHA / dobę
Wit. E – 15-19 mg /dobę
Dieta kobiet w ciąży nie różni się znacznie od zasad prawidłowego żywienia. Muszą one zwrócić szczególną uwagę na kilka składników odżywczych, z pewnych artykułów żywnościowych zrezygnować, a o niektórych produktach zapomnieć na okres najbliższych miesięcy. Nie są to jednak wielkie wyrzeczenia dla kobiet, które najczęściej robią wszystko, aby ich ciąża przebiegła prawidłowo.
Poczytaj także o insulinooporności w ciąży!
Podstawa to kwsy omega. Ja je uzupełniałam za pomocą pregnoferu dha, bo jak niestety ale mieszkam w małym mieście i nie mam dostępu do świżych ryb