Dieta po cesarce

16 18 20

Cesarskie cięcie to operacja, po której mamy muszą prawidłowo o siebie zadbać. Odpowiednio skomponowana dieta po cesarce ma istotne znaczenie dla szybkiego powrotu do pełni sił i zapewnienia dziecku najlepszej opieki. Pozwoli dostarczyć do organizmu niezbędną dawkę składników odżywczych, a także uchroni przed dolegliwościami, jakie mogą pojawić się po cesarskim cięciu. A zatem, co można jeść po cesarce?

Dlaczego dieta po cesarce jest tak ważna?

Odpowiednia dieta po cesarskim cięciu jest niezbędna, aby dostarczyć organizmowi wszelkich składników odżywczych, potrzebnych do regeneracji po przebytej operacji. Ich niedobór może być następstwem na przykład utraty krwi, towarzyszącej cesarce. Dieta po cięciu cesarskim ma na celu:

  • uzupełnienie zapotrzebowania na poszczególne składniki,
  • przyspieszenie procesu regeneracji i gojenia się ran,
  • zapobieganie dolegliwościom, takim jak anemia czy odwodnienie,
  • przywrócenie skórze jędrności.

A co można jeść po cesarce? Warto pamiętać, że dieta po cesarce to jadłospis, który powinien zostać ustalony w drodze konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. Spożywane podczas diety po cięciu cesarskim produkty mają znaczenie zarówno dla zdrowia mamy, jak i dziecka, które przyjmuje jej mleko. Niektóre substancje przenikające do mleka, mogą mieć negatywny wpływ na organizm dziecka i powodować na przykład alergie. Dieta po cesarskim cięciu stanowi zatem podstawę dobrego samopoczucia i mamy i malucha.

Jak najlepiej odżywiać się po cesarce?

Przez pierwsze trzy dni po cesarce, najczęściej podawana jest kroplówka, która dostarcza do organizmu niezbędnych substancji odżywczych. Po tym okresie dieta po cięciu cesarskim może już bazować na typowych produktach spożywczych – powinny być one jednak wybierane z rozwagą. Co można jeść po cesarce? Przede wszystkim zdrowe, wartościowe produkty, a także przyjmować dużo płynów. Wskazane są przede wszystkim:

  • mięso i ryby,
  • jaja,
  • nabiał – szczególnie sery, jogurty, tofu,
  • zielone warzywa liściaste,
  • rośliny strączkowe – warto jednak zadbać, aby dieta po cesarce nie obfitowała w tego typu rośliny – ich nadmiar w jadłospisie może wywołać bolesne wzdęcia. Nie powinny ich spożywać matki karmiące piersią, ponieważ mogą powodować kolki i wzdęcia u maluchów,
  • woda niegazowana – napoje gazowane również mogą powodować wzdęcia i bóle brzucha,
  • soki owocowe i warzywne.

Jakie składniki najlepiej spożywać, aby wzmocnić organizm?

Rozwijający się płód czerpie z organizmu matki wszystko, co najlepsze. Po porodzie, maluch również potrzebuje odpowiednich składników odżywczych, jakie matka powinna dostarczać mu wraz z pokarmem. Dlatego, tak ważne jest, aby dieta po cesarskim cięciu uzupełniała zapotrzebowanie na brakujące składniki, które zarówno wspomagają leczenie po operacji, jak i poprzez karmienie piersią, zapewniają dziecku warunki do prawidłowego rozwoju. Warto więc zadbać, aby jedzenie po cesarce było bogate w:

  • żelazo,
  • wapń,
  • białko,
  • witaminy.

Źródłem tych składników są wyżej wymienione produkty.

Czego nie można jeść po cesarce?

Niektóre produkty są niewskazane w diecie po cesarce, ponieważ mogą wpływać na złe samopoczucie oraz obniżyć przyswajalność wartościowych składników odżywczych. Jadłospis powinien wykluczać przede wszystkim produkty ciężkostrawne, tłuste, wzdymające, żywność przetworzoną, a także używki i alkohol – szczególnie, kiedy dziecko karmione jest mlekiem matki. Podczas diety po cesarskim cięciu należy zatem unikać:

  • słodyczy i wyrobów cukierniczych,
  • fast foodów,
  • dań gotowych,
  • dań smażonych,
  • wędlin niskiego gatunku,
  • roślin kapustnych,
  • napojów gazowanych,
  • kofeiny.

O czym jeszcze warto pamiętać?

Dla optymalnych efektów, jakie może zapewnić odpowiednia dieta po cięciu cesarskim, warto przestrzegać kilku zasad:

  • przygotowując jedzenie wybieraj gotowanie na wodzie, na parze, duszenie, pieczenie i smażenie bez dodatku tłuszczu – dzięki temu posiłki będą lekkostrawne, co pozwoli uniknąć dolegliwości żołądkowych,
  • nie stosuj diet odchudzających – dieta po cesarce musi być wartościowa i dostarczać odpowiednich ilości poszczególnych składników, diety na odchudzanie często dostarczają ich zbyt mało,
  • spożywaj min. 1,5 litra wody dziennie – odpowiednie nawodnienie organizmu jest bardzo ważne w diecie po cesarskim cięciu – po porodzie wzrasta ryzyko odwodnienia.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Dieta po cesarce - 5.0/5. Oddano 3 głosy.
Autor artykułu: