Dieta kobiet w ciąży
Zapotrzebowanie na energię kobiet w ciąży nie wzrasta dwukrotnie, a już na pewno nie w pierwszych tygodniach od momentu poczęcia. Wprowadzenie dodatkowych kalorii, rozważyć należy dopiero w 4. miesiącu ciąży, jednak będzie to zaledwie 300 kcal więcej w ciągu dnia. Więcej o zasadach żywienia kobiet w ciąży przeczytasz tutaj.
7- dniowy jadłospis dla kobiet w ciąży:
Jadłospis – dzień 1.
Śniadanie: 2 kromki chleba pełnoziarnistego posmarowane masłem, serek wiejski (wymieszany z pokrojonym w kostkę małym pomidorem, szczypiorkiem, cebulką, startą rzodkiewką i łyżką otrębów owsianych), niewielkie jabłko, herbata zielona.
Drugie śniadanie: koktajl ( banan, jogurt naturalny, łyżka pestek dyni).
Obiad: krem z brokułów ( na bazie wywaru z warzyw, z dodatkiem jogurtu naturalnego), filet z dorsza gotowany na parze, ryż brązowy (uprzednio podsmażony na 1 łyżeczce pesto z bazylii), marchewka z groszkiem (z połową łyżeczki masła), kompot.
Podwieczorek: sałatka ze startą marchewką, uprzednio ugotowanymi buraczkami, połową gruszki, 1 łyżeczką oliwy z oliwek, łyżką orzechów włoskich oraz sokiem z cytryny, szklanka wody mineralnej.
Kolacja: 2 kromki chleba graham posmarowane twarożkiem, z chudą wędliną i kawałkiem papryki czerwonej, herbata z dodatkiem imbiru.
Jadłospis – dzień 2.
Śniadanie: pieczona przez 20 minut owsianka, na mleku 2 proc. tłuszczu, z dodatkiem startego jabłka, marchewki oraz kawałkiem banana, kleks jogurtu naturalnego, herbata owocowa.
Drugie śniadanie: kromka pieczywa pełnoziarnistego, 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka konfitury, bawarka z 1 łyżeczką miodu.
Obiad: zupa jarzynowa, pulpeciki cielęce w sosie pomidorowym, ziemniaki, surówka z selera (z dodatkiem jabłka), kompot.
Podwieczorek: pieczone jabłko z żurawiną, orzechami włoskimi i cynamonem, herbata zielona.
Kolacja: 2 kromki chleba pełnoziarnistego, pasta z tuńczyka (tuńczyk w sosie własnym, jogurt naturalny, twarożek), ogórek kiszony, woda z sokiem z cytryny.
Jadłospis – dzień 3.
Śniadanie: bułka orkiszowa, jajecznica ( 1 jajko, 1 białko) na 1 łyżeczce masła z szynką i pomidorem, morela, herbata owocowa.
Drugie śniadanie: koktajl szpinakowy ( szpinak, kawałek banana, pomarańcza, 1 łyżeczka miodu, jogurt naturalny, 1 łyżka otrębów pszennych).
Obiad: barszcz czerwony, gulasz warzywno- wołowy (chuda wołowina, papryka, pomidor, seler, marchewka, pietruszka, cebula, koperek, natka pietruszki, zioła), kasza gryczana, herbata rooibos.
Podwieczorek: kawałek ciasta drożdżowego z owocami, filiżanka kawy bezkofeinowej.
Kolacja: Sałatka warzywna z ciecierzycą, zieloną pietruszką, rukolą, kiełkami brokuła i z sosem vinaigrette. Sok pomidorowy.
Jadłospis – dzień 4.
Śniadanie: 2 kromki chleba pełnoziarnistego, ser żółty, świeży ogórek, sałata, 1 łyżeczka masła, plaster ananasa, herbata owocowa.
Drugie śniadanie: 2 kromki pieczywa Wasa z masłem orzechowym, kawa zbożowa.
Obiad: zupa śródziemnomorska z rybą, makaron pełnoziarnisty z kurczakiem, cukinią, pesto bazyliowym i 1 łyżką śmietany 12 proc., herbata rumiankowa.
Podwieczorek: budyń waniliowy, 1 łyżeczka miodu, owoce sezonowe, woda mineralna z cytryną.
Kolacja: sałatka z kiełkami soczewicy ( soczewica, kiełki soczewicy, kilka kosteczek sera feta, kawałek świeżego imbiru, czosnek, papryka, sok z cytryny, 1 łyżeczka pestek słonecznika), herbata ziołowa.
Jadłospis – dzień 5.
Śniadanie: musli wielozbożowe z wkrojonymi cząstkami kiwi i jogurtem naturalnym, kawa zbożowa.
Drugie śniadanie: pumpernikiel z chudą wędliną i pomidorem, jabłko, herbata zielona.
Obiad: zupa ogórkowa, kasza pęczak, zraz z mięsa wołowego, surówka z kapusty kiszonej, kompot.
Podwieczorek: ciasto biszkoptowe z galaretką i owocami, kawa bezkofeinowa.
Kolacja: tost z pieczywa żytniego, posmarowany czosnkiem z odrobiną oregano, sałatka z kurczakiem, roszpunką, sałatą lodową, papryką, pomidorkami koktajlowymi, czerwoną cebulą i sosem na bazie jogurtu, musztardy, miodu i oliwy z oliwek.
Jadłospis – dzień 6.
Śniadanie: 2 kromki pieczywa ze słonecznikiem posmarowane masłem, pasta twarogowa z jajkiem, szczypiorkiem i pomidorem, 3 śliwki suszone, szklanka soku grejpfrutowego.
Drugie śniadanie: koktajl warzywny (burak, marchewka, seler, szpinak, natka pietruszki).
Obiad: krem z zielonego groszku, łosoś pieczony w folii z sosem jogurtowo- czosnkowym, piure ziemniaczano- kalafiorowe, sałatka (sałata lodowa, pomidor, rzodkiewka, sos vinaigrette), kompot.
Podwieczorek: deser z malinami ( jogurt naturalny, maliny, płatki owsiane, miód, orzechy laskowe)
Kolacja: 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego żytniego, galaretka drobiowa z marchewką, groszkiem i jajkiem, sok z cytryny, herbata ziołowa.
Jadłospis – dzień 7.
Śniadanie: 2 kromki razowego żytniego chleba z masłem, plastrami gotowanego schabu, sałatą i papryką, szklanka soku owocowego.
Drugie śniadanie: tost z masłem i 1 łyżeczką dżemu, szklanka maślanki.
Obiad: zupa szczawiowa, cannelloni nadziewane mielonym mięsem drobiowym, pieczarkami, papryką, cukinią, żółtym serem, natką pietruszki i koncentratem pomidorowym), kompot.
Podwieczorek: porcja sernika polana rozpuszczoną, gorzką czekoladą, herbata z cytryną i imbirem.
Kolacja: 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa, sałatka śledziowa (śledź, ugotowany ziemniak, groszek konserwowy, czerwona cebula), herbata owocowa.