Czosnek w ciąży na przeziębienie. Mleko z czosnkiem w ciąży
Aktualizacja: 20 maja, 2024
Czosnek od lat uważany jest za jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków, ponieważ zawiera rozmaite substancje aktywne biologicznie, które warunkują jego prozdrowotne działanie. Stanowi on składnik wielu suplementów diety, które mają za zadanie redukować ryzyko rozwoju infekcji bakteryjnych. Skuteczność tego produktu spowodowała, że cieszy się on sporą popularnością, jednak czy może on być stosowany również w ciąży?
Czosnek w ciąży
Czosnek pospolity znany był już w starożytnym Egipcie, gdzie polecano go na bóle głowy czy problemy z sercem. Składa się on z 65% z wody, 28% z węglowodanów, 2,3% organicznych związków siarki, 2% białka i 1,2% wolnych aminokwasów. Wśród organicznych związków zawartych w ząbku czosnku znajdują się sulfotlenki cysteiny (allina, cykloallina) i γ-glutamylocysteina. To właśnie w wyniku uszkodzenia ząbku czosnku allina zostaje pod wpływem działania enzymu przekształcona do allicyny odpowiedzialnej za specyficzny zapach produktu. Więcej o właściwościach leczniczych czosnku przeczytasz tutaj.
W trakcie ciąży kobiety nie mogą przyjmować żadnych środków farmaceutycznych na własną rękę, ponieważ może to wpływać bezpośrednio na rozwój i stan zdrowia płodu. Ze względu na te ograniczenia często po konsultacji lekarskiej sięgają po naturalne produkty wspierające odporność, a takim produktem jest czosnek. W licznych badaniach udowodniono działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe czy przeciwgrzybicze czosnku.
Działanie przeciwgrzybicze udowodnione jest w stosunku do następujących grzybów: Candida torulopsis, Tripchophyton, Cryptococcus, Aspergillus, Trichosporon czy Rhotodorula. Bez wątpienia czosnek wspomaga też walkę organizmu z wirusem grypy typu A i B, dodatkowo wirusem cytomegalii, wirusem HIV, opryszczki, czy przeciwko wirusowemu zapaleniu płuc.
Obawa przed spożywaniem czosnku w ciąży jest często bezzasadna. Jedyne niekorzystne objawy występujące u kobiet ciężarnych po spożyciu czosnku wynikają z przyjmowania go w nadmiernych ilościach. Wśród tych objawów jest zgaga i wzdęcia, które niekorzystnie wpływają na samopoczucie kobiety w ciąży. Jednak mowa tu tylko o nadmiernym spożyciu. Zaleca się więc, żeby kobieta w ciąży spożywała taką samą ilość tego produktu jak przed zapłodnieniem. Uważa się, że spożycie max 2–3 ząbków dziennie jest bezpieczną dawką. Nie należy więc ograniczać czosnku w trakcie ciąży, a spożywać go w takich samych ilościach jak wcześniej.
Najczęściej obawy kobiet wynikają z tego, że produkt ten wpływa na krzepnięcie krwi i spożywany w nadmiarze może prowadzić do krwotoków i wcześniejszego porodu. Po raz kolejny więc okazuje się, że umiar w spożyciu jest kluczem dla przyjmowania większości produktów w ciąży. Co ciekawe wykazano również, że związki siarki zawarte w czosnku spożytym przez matkę przenikają do jej mleka i korzystnie wpływają na nawyk ssania dziecka.
Czosnek w ciąży na przeziębienie
Z definicji przeziębienie to zespół objawów wynikających z zapalenia błony śluzowej nosa, gardła oraz zatok i wynika on z zakażenia wirusem. W wyniku przedostania się wirusa do nosa drogą kropelkową lub za pomocą zakażonych przedmiotów, wirusy dostają się do wnętrza komórki. Pierwsze objawy pojawiają się już po 1–2 dniach i mogą trwać nawet do 7 dni. Do najczęstszych objawów zalicza się: ból gardła, katar, chrypka i stan podgorączkowy. Kobiety w ciąży narażone są na działanie wirusów, ze względu na przestawienie się funkcjonowania układu odpornościowego.
Warto pamiętać, aby w tym stanie nie przyjmować leków ani ziół bez konsultacji lekarskiej. Niektóre domowe sposoby leczenia przeziębienia mogą negatywnie wpływać na stan zdrowia płodu. Uważa się, że czosnek przyjmowany w umiarkowanych ilościach omawianych powyżej wpływa korzystnie na leczenie przeziębienia u kobiet w ciąży. Czosnek powinien stanowić składnik kanapek, sosów, zup czy mięs.
Mleko z czosnkiem w ciąży
Jednym z domowych sposobów leczenia przeziębienia jest wypijanie mleka z czosnkiem przed snem. Napój ten ma działanie rozgrzewające, antybakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybicze. Tego typu produkt stosowany był od lat w leczeniu wszelkiego rodzaju gryp czy przeziębień. Jak go przygotować? Wystarczy czosnek przecisnąć przez praskę i dodać go do ciepłego, ale nie gotującego się mleka. Tak przygotowany produkt należy wypić przed snem. Jeśli jednak smak napoju nie zachęca do jego wypicia zaleca się dodanie do niego łyżeczki miodu.
Czosnek – przeciwwskazania
Przeciwwskazaniem do przyjmowania czosnku jest:
- alergia na ten produkt,
- przyjmowanie leków rozrzedzających krew tj. warfaryna,
- poważne zabiegi operacyjne,
- choroby:
- ostry nieżyt żołądka i jelit,
- choroby wątroby,
- nasilona hipotonia.
Należy pamiętać, że czosnek spożywany w nadmiarze może dawać skutki uboczne tj. ból brzucha, zgaga, wzdęcia, zaczerwienienie skóry oraz podrażnienie żołądka.
Obecnie uważa się, że nie ma przeciwwskazań do spożywania czosnku w trakcie ciąży. Dotyczy to jednak ilości umiarkowanych, czyli maksymalnie 2–3 ząbków na dzień. Produkt ten stanowi naturalny antybiotyk, który ma zastosowanie szczególnie w tym stanie.
Literatura:
- Tadeusiewicz J. i wsp., „ Czosnek – panaceum na choroby układu krążenia?”, KOSOS Problemy Nauk Biologicznych, Tom 63, Numer 1, 2014
- Kwiecień M., Winiarska- Mieczan., „Czosnek jako zioło kształtujące właściwości prozdrowotne”., Probl Hig Epidemiol 2011, 92(4): 810-812