Orzechy macadamia. Właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

16 18 20

Orzechy macadamia posiadają niezwykle twardą łupinę, z którą często nie radzi sobie nawet znany „dziadek do orzechów”. Jednak pod twardą łupiną skrywają moc wartości odżywczych oraz wyśmienity smak, dlatego nasz wysiłek z pewnością zostanie wynagordzony.

Orzechy macadamia

Macadamia to drzewo pochodzące z rejonów Australii, ale uprawiane jest również na Hawajach. Typowym gatunkiem rośliny z rodziny srebrnikowatych jest M. ternifolia F.

Macadamia jest rośliną wiecznie zieloną o skórzastych, dość wąskich liściach, wyrastających na krótkich pędach w ilości od 3–4 w okółku. Kwiatostany są drobne, ale gęste, a owoce drzewa stanowią okrągłe pestkowce.

Większość walorów drzewa macadamia skupia się w bardzo smacznych orzechach, które są celem upraw rośliny. Orzechy mogą być zjadane osobno, bądź jako dodatek do potraw. Pozyskiwany jest z nich również niezwykle cenny olej.

Orzechy bardzo ciężko się rozłupuje, dlatego na rynku w większości wypadków można kupić już gotowe do spożycia, bez skorupki. Świeże orzechy mają jasny kolor, jednak bardzo szybko ciemnieją. Polecane jest trzymanie ich w lodówce, w celu zachowania ładnej barwy i świeżości.

Orzechy macadamia – właściwości

Orzechy macadamia ze względu na swój kremowy smak są bardzo często wykorzystywane do wypieków ciast, ciasteczek oraz słodkich kremów. Działają ochronnie na serce i układ krwionośny, obniżając stężenie cholesterolu frakcji LDL we krwi. Ponadto orzechy macadamia posiadają silne właściwości antyoksydacyjne, które skutecznie niwelują szkodliwą działalność wolnych rodników, zapobiegając uszkodzeniom komórek organizmu oraz hamujące starzenie się skóry. Właściwości orzechów korzystnie wpływają na metabolizm komórkowy oraz zapobiegają niedokrwistości, dzięki zawartości żelaza. Duża dawka minerałów zapewnia odpowiednie wzmocnienie układu mięśniowo-szkieletowego. Oprócz tego orzechy posiadają właściwości antynowotworowe. Poznaj także orzechy brazylijskie, które równie dobrze zadbają o stan twojego zdrowia i urody.

Orzechy macadamia – wartości odżywcze

Macadamia posiadają największą zawartość tłuszczów wśród orzechów (ponad 700 kcal/100 g), ale nie należy się tym martwić. Znaczącą ich większość stanowią pożądane tłuszcze nienasycone, które korzystnie wpływają na zdrowie i organizm człowieka. Orzechy są cennym źródłem witamin, zwłaszcza z grupy B oraz witaminy A i E. W ich składzie znajdujemy ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu minerały: wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez. Orzechy nie zawierają glutenu, co sprawia, że mogą być spożywane przez osoby z nietolerancją tego białka.

Orzechy macadamia Wartość odżywcza/100g RDA
Wartość energetyczna 741 kcal
Białko 8,0 g
Węglowodany 13,0 g
Tłuszcze 72,0 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 11,0 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 58,0 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 4,0 g
Błonnik 3,0 g
Sód 0,0 mg
Wapń 70,0 mg 9%
Magnez 125,00 mg 33%
Fosfor 190,00 mg 27%
Żelazo 3,5 mg 25%
Cynk 1,3 mg 13%
Witamina B1 0,7 mg 64%
Witamina B2 0,1 mg 7%
Witamina B3 2,1 mg 13%
Witamina E 0,5 mg 4%
Kwas foliowy 11, 00 mcg 6%

Orzechy macadamia – zastosowanie

Orzechy macadamia mogą być wykorzystywane w kuchni jako dodatek do słodkich wypieków, dekoracja, główny składnik mas i kremów. Stanowią również zdrową przekąskę, zastępując kaloryczne i tłuste chipsy. Znajdują zastosowanie w zdrowej, dobrze zbilansowanej diecie, która jest ważna w prewencji chorób układu krążenia oraz nowotworów. Olej z orzechów macadamia wykorzystywany jest do produkcji kosmetyków, a także może zastępować oliwę z oliwek ze względu na bogatą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Orzechy makadamia to bogactwo witamin, minerałów, a w dodatku bardzo smaczny produkt. Pomimo wysokiej wartości energetycznej, są zdrową przekąskę, która wpływa korzystnie na cały organizm od wewnątrz, a także znajduje zastosowanie w kosmetyce, pielęgnując skórę.

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Orzechy macadamia. Właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie - 3.4/5. Oddano 376 głosy.
Autor artykułu:
, Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.

Opinie

  • Laura 07.01.2017, 3:38

    Ja uwielbiam te orzechy 🙂
    Są przeeeepyszne ^.^
    Przydatny materiał, będę często tu zaglądać! 😀

    Odpowiedz
  • balbina 10.02.2017, 10:01

    Ja również uwielbiam te orzechy i regularnie spożywam od co najmniej 5 lat .Są pyszne i powiem więcej mój cholesterol w normie a ten dobry podskoczył . POLECAM

    Odpowiedz
  • clear 12.05.2019, 4:14

    Rewelacyjne w smaku nie można przestac jeść a ponieważ nie jem slodkich produktow to zastępują mi słodycze .

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone