Nic nie obniża cholesterolu tak skutecznie, jak dieta!

16 18 20

Cholesterol egzogenny pochodzi z naszej diety. Głównym jego źródłem są pokarmy zwierzęce, natomiast śladowe jego ilości znajdziemy w pożywieniu roślinnym. Jak obniżyć poziom złego cholesterolu? Jaką dietę zastosować? Które produkty należy omijać, a które wybierać?

Co obniża cholesterol?

Niezawodna w przypadku wysokiego stężenia cholesterolu we krwi jest dieta. Oprócz diety z ograniczeniem cholesterolu, ważna jest regularna aktywność fizyczna. Już lekkie ćwiczenia, spacery czy trucht spowodują lepsze krążenie krwi i wspomogą walkę z cholesterolem. Niestety zdarza się tak, iż mimo restrykcyjnej diety i regularnej aktywności fizycznej, po konsultacji z lekarzem, musi on wdrożyć leczenie farmakologiczne, mające na celu obniżenie poziomu złego cholesterolu.

Cholesterol – dieta

Jeśli stężenie cholesterolu jest zbyt wysokie, to należy je obniżyć i przeciwdziałać jego szkodliwym skutkom. Można tego dokonać, przestrzegając odpowiedniej diety o małej zawartości tłuszczu zwierzęcego, a dużej warzyw i owoców. Ograniczenie tłuszczów nasyconych to podstawa diety hipolipemicznej. Unikajmy więc tłustych mięs i wędlin, zastępując je drobiowymi.

Orzechy włoskie należą do produktów zalecanych w diecie hipolipemicznej.

Orzechy włoskie należą do produktów zalecanych w diecie hipolipemicznej.

Bardzo ważne w tej diecie jest częste spożywanie tłustych ryb morskich, obfitujących w kwasy tłuszczowe omega – 3. Zwiększają one odporność ścian tętnic na rozwój miażdżycy. Dieta hipolipemiczna charakteryzuje się sporą ilością warzyw i owoców. Najlepiej spożywać je na surowo lub też po krótkiej obróbce termicznej. Białko w głównej mierze powinno mieć pochodzenie roślinne. W pożywieniu roślinnym znajdujemy bowiem śladowe ilości cholesterolu. Pełnoziarniste produkty zawierają duże ilości błonnika, który utrudnia przyswajanie cholesterolu w przewodzie pokarmowym. Terapeutyczną rolę odgrywa tu także zielona herbata, obniżając poziom cholesterolu oraz poprawiając proporcję między jego frakcjami.

Dieta hipolipemiczna – zalecane i przeciwwskazane produkty:

  PRODUKTY ZALECANE PRODUKTY DO SPOŻYWANIA W UMIARKOWANYCH ILOŚCIACH PRODUKTY PRZECIWWSKAZANE
PRODUKTY ZBOŻOWE Pieczywo z pełnego ziarna, ryż, makaron, płatki kukurydziane, musli, kasze gruboziarniste   Pieczywo pszenne, maślane bułeczki, rogaliki francuskie
NABIAŁ Mleko chude, sery chude, chudy twaróg, jogurt naturalny, białko jajek Mleko półtłuste, sery: brie, camembert, edamski, gouda, całe jajka Mleko pełne, śmietana, mleczko skondensowane, zabielacze do kawy, sery żółte pełnotłuste, jogurt pełnotłusty
ZUPY Zupy warzywne, chude wywary mięsne   Zupy zagęszczane, zupy zaprawiane śmietaną
RYBY Ryby gotowane, pieczone, duszone Ryby smażone na właściwym oleju Ryby smażone na nieznanym tłuszczu, ikra
MIĘSO Indyk, kurczak, cielęcina, królik Bardzo chuda wołowina, jagnięcina, szynka, kiełbasa z indyka bądź kurczaka, wątróbka Mięso z widocznym tłuszczem, kaczka, gęś, kiełbasy, salami, pasztety
TŁUSZCZE   Oleje zawierające kwasy jednonienasycone np.: rzepakowy i oliwa z oliwek, oleje zawierające kwasy wielonienasycone np.: słonecznikowy, kukurydziany, margaryny miękkie, margaryny o zmniejszonej zawartości tłuszczu Masło, smalec, słonina, łój, margaryny twarde, olej palmowy i kokosowy, tłuszcze uwodornione
OWOCE I WARZYWA Warzywa świeże i mrożone, zwłaszcza strączkowe: fasola, groch, soczewica, kukurydza, ziemniaki, owoce świeże i suszone Ziemniaki z odrobiną dozwolonego tłuszczu Frytki, warzywa smażone, warzywa solone i konserwowane, chipsy
DESERY Sorbety, galaretki, budynie na chudym mleku, sałatki owocowe, kisiel   Lody, kremy, bita śmietana, torty, ciastka, cukierki, batony, czekolada, karmelki
ORZECHY Włoskie, migdały Laskowe, ziemne, pistacjowe i brazylijskie Orzechy kokosowe, orzechy solone
NAPOJE Herbata, woda, kawa, napoje bezalkoholowe, soki świeżo wyciskane Alkohol, soki sklepowe, niskotłuszczowe napoje mleczne Czekolada, kawa ze śmietanką, gazowane, kolorowe napoje

Dieta obniżająca poziom cholesterolu jest podstawową terapią w dyslipidemii. Obniżając poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza się ryzyko chorób serca. Badania pokazują, że obniżenie stężenia cholesterolu o 1%, powoduje redukcję ryzyka o 2-3%. Warto zastanowić się nad wprowadzeniem zdrowej i zbilansowanej diety, chroniącej nasze serce przed skutkami wysokiego poziomu cholesterolu.

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Nic nie obniża cholesterolu tak skutecznie, jak dieta! - 3.3/5. Oddano 171 głosy.
Autor artykułu:
, Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.

Opinie

  • [email protected] 10.01.2016, 5:21

    Czekolada ma magnez a tu piszecie jako Zakazana

    Odpowiedz
  • agata 23.03.2016, 9:35

    Na diecie schudłam 19 kg jakie było moje zdziwienie kiedy po badaniu krwi okazało się,że cholesterol nie obniżył mi się nawet o jednostkę.Zaznaczam,że dietę prowadził renomowany dietetyk.Mam teorię,że mój organizm już tak ma a może to wina stresów współczesnego życia.

    Odpowiedz
    • dddd 17.02.2017, 12:43

      w pełni popieram, kiedyś koleżance i mi wyszły wysokie poziomy cholesterolu, ona przeszła na dietę bardzo restrykcyjną ja w odżywianiu nie zmieniłam nic. Zmieniłam natomiast podejście do życia i problemów, zaczęłam uprawiać sport. Po kilku miesiącach mój cholesterol spadł znacznie a jej poszybował w górę (jest straszliwym nerwusem). Myślę, że psychika ma większy wpływ na zdrowie niż zakłada nauka

      Odpowiedz
    • Susanna 23.05.2017, 6:51

      Jesli bym mogła coś podpowiedzieć to mój mąż przez kilka lat miał podwyższony cholesterol ..diety ..cuda robił i nic.Aż pewmego razu wyczytaliśmy gdzieś że pić trzeba z rana cytrynę na czczo zaraz przed śniadaniem…pił jedną cytrynę przez dwa miesiące z małymi przerwami np.tydzień pił cytrynę dwa trzy dni przerwy i takim cudem Cholesterol od tamtej pory nie wzrósł ponad 180 ..czyli super !! Proszę spróbować …a naprawdę cytryna pomaga na dużo rzeczy nie tylko na Cholesterol..
      Życzę zdrówka

      Odpowiedz
      • Rita Kaszubowska 15.07.2017, 12:01

        …pił jedną cytrynę przez dwa miesiące

        Rozumiem że nie jedną ale 60 cytryn pil przez 3 m-ce.

        Odpowiedz
  • Bożena 14.06.2016, 12:34

    Trzeba szukac przyczyny podwyższonego cholesterolu. a nie aplikować od razu statyny . Szukać przyczyny i dieta ruch.

    Odpowiedz
    • Bonavita.pl 14.06.2016, 3:30

      Oczywiście zapobiegać jest lepiej niż leczyć. 🙂 W przypadku podwyższonego cholesterolu najlepszym rozwiązaniem jest zmiana diety i aktywność fizyczna. Leki są rozwiązaniem dobrym jedynie w skrajnych wypadkach.

      Odpowiedz
  • Rita Kaszubowska 15.07.2017, 12:07

    Z moich doświadczeń wynika że do wysokiego poziom cholesterolu przyczynia się wątroba. Od czasu do czasu oczyszczam wątrobę (z kamieni) wg zaleceń dr H. Clark.
    Zawsze po tym fakcie badanie wykazuje spadek cholesterolu. U mnie to jest już reguła.

    Odpowiedz
  • Oliwia 15.02.2018, 9:43

    Od 4 lat ,z przerwami brałam tabletki obniżające cholesterol, bo miałam około 240, Po ostatnich badaniach mam LDH ponad 500, HDL 112. Mam 60+ i 10 kg nadwagi. Tragedia, co dalej.

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone