bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Cholesterol nie musi być zły

Cholesterol nie musi być zły

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 5 lutego, 2021

Większości z nas cholesterol kojarzy się tylko i wyłącznie negatywnie. Są jednak i tacy, którzy uważają, że jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Którzy mają rację? A może prawda, jak to zazwyczaj bywa leży po środku?

Cholesterol to biało-żółty związek tłuszczowy, który wyglądem przypomina odrobinę wosk ze świecy. Wytwarzany jest w wątrobie i krąży po naszym krwioobiegu. Jednak nie sam. Cholesterol łączy się ze specjalnymi białkami, tworząc lipoproteiny. Lipoproteiny różnią się od siebie gęstością, w zależności od tego, jaki mają stosunek tłuszczu do białka w jednej cząsteczce. Wyróżniamy te o niewielkiej gęstości, gdzie tłuszcz stanowi większą część i oznaczamy je symbolem LDL. Istnieją także takie o dużej gęstości, zawierające z kolei więcej białka i oznaczamy je symbolem HDL.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • „Zły cholesterol”
  • „Dobry cholesterol”
  • Kiedy należy uważać ?
    • Norma cholesterolu dla osoby dorosłej:

„Zły cholesterol”

Lipoproteiny LDL, czyli tzw. „zły cholesterol” dostarczają cholesterol do komórek organizmu. Każda z komórek przyjmuje go tyle, ile w danym momencie potrzebuje. Problem pojawia się wtedy, kiedy cholesterolu jest więcej, niż komórki są w stanie pobrać. Osadza się on wtedy w naczyniach krwionośnych i staje się czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Stąd właśnie wzięło się określenie- „zły cholesterol”.

„Dobry cholesterol”

Jak to zazwyczaj bywa, jeśli jest „zły cholesterol”, to musi być i „dobry”. Ktoś w końcu powinien zaprowadzić porządek. Lipoproteiny LDL i HDL bardzo dobrze się uzupełniają. HDL zbiera z krwi cholesterol, który nie został wykorzystany przez komórki i zabiera go z powrotem do wątroby. W wątrobie jest rozkładany i wydalany z organizmu. Zatem HDL w przeciwieństwie do LDL zapobiega powstawaniu miażdżycy. Poznaj także nowe oznaczenie w lipidogramie jakim jest cholesterol Nie-HDL!

Kiedy należy uważać ?

Sytuacją niepożądaną jest ta, w której lipoproteiny LDL przeważają nad HDL. Zbyt mała ilość cząsteczek HDL powoduje, że niewykorzystany przez komórki cholesterol nie jest transportowany z powrotem do wątroby i może powodować miażdżycę, choroby serca, zawały i udary. Aby temu zaradzić, należy stosować odpowiednią dietę, zwiększającą poziom „dobrego cholesterolu”.

Poziom cholesterolu LDL zwiększa się po spożyciu niefiltrowanej kawy, podrobów, skórek z kurczaka i indyka, śmietany, sosów na bazie majonezu, cukru, alkoholu, chipsów (zobacz, co nauka mówi o ich jedzeniu), ciasta, wędlin, żółtych serów i tłustego mięsa.

Na wzrost cholesterolu HDL wpływają korzystnie oleje roślinne, ryby, produkty pełnoziarniste, zielona herbata, czosnek, zioła, warzywa oraz umiarkowane picie czerwonego wina.

Norma cholesterolu dla osoby dorosłej:

Cholesterol całkowity [mg/dl]
Prawidłowy 130-200
Graniczny 201-239
Wysoki 240 i powyżej

 

Cholesterol LDL  [mg/dl]
Prawidłowy Poniżej 130
Graniczny 131-159
Wysoki 160 i powyżej

 

Cholesterol HDL  [mg/dl]
Prawidłowy Powyżej 45
Nieprawidłowy Poniżej 40

Poziom cholesterolu przekraczający dopuszczalne normy może zagrozić naszemu życiu. W większości przypadków konieczne jest zażywanie leków, jednak jeśli zareagujemy odpowiednio wcześnie wystarczy, że zmienimy swój styl życia. Aktywność fizyczna i zdrowa dieta to najgroźniejsi wrogowie „złego cholesterolu”.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Kozak Natalia
Kozak Natalia , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie miłośniczka kulinarnych eksperymentów.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Hipercholesterolemia

Cholesterol nie bez powodu nazywany…

Twoja dieta pozostawia wiele do życzenia, masz nadwagę i nie lubisz się ruszać? Strzeż się przed cholesterolem! Czytaj dalej...

Alkohol, piwo oraz kawa mogą…

Kiedy usłyszymy coś o cholesterolu od razu mamy przerażające myśli dotyczące chorób układu krążenia, do których się przyczynia. A jak jest naprawdę? Czy cholesterol jest tak niebezpieczny? Czytaj dalej...

Czy jajka naprawdę podwyższają poziom…

Poznaj prawdę o wpływie jajek na poziom cholesterolu. Czytaj dalej...
Hipercholesterolemia

Leki, tabletki, zioła czy herbata?…

Wysoki poziom cholesterolu we krwi może prowadzić do poważnych chorób serca i układu krążenia. Zobacz, jak obniżyć zbyt wysokie jego stężenie! Czytaj dalej...
Hipercholesterolemia

Nic nie obniża cholesterolu tak…

Dieta hipolipemiczna jest sprzymierzeńcem naszego zdrowia. Szczególnie dla osób borykających się z problemem wysokiego poziomu cholesterolu we krwi. Czytaj dalej...
Hipercholesterolemia

Wysoki cholesterol – jak skutecznie…

Cholesterol krążący w naszej krwi przenika do ścian tętnic, przyczyniając się do ich zwężenia. Może to być powodem zawału serca lub udaru mózgu. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Serce i układ krążenia > Hipercholesterolemia

    Hipercholesterolemia
    Czy miażdżyca boli? Obalamy mity
    miażdżyca

    Czy miażdżyca boli? Obalamy mity

    Badania

    Czym jest hipercholesterolemia rodzinna?

    1
    Badania

    Cholesterol nie-HDL – co oznacza i jakie są jego normy?

    cholesterol całkowity norma co zamiast statyn na cholesterol?
    2
    Hipercholesterolemia

    Cholesterol całkowity – norma. Co stosować zamiast statyn na cholesterol?

    statyny naturalne statyny działanie skutki uboczne przeciwwskazania
    Hipercholesterolemia

    Statyny – co to są, przeciwwskazania, skutki uboczne. Naturalne statyny

    cholesterol hdl niski wysoki
    Hipercholesterolemia

    Co to jest cholesterol HDL? Jakie są normy? Niski i wysoki cholesterol HDL

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.