Cholesterol nie bez powodu nazywany jest cichym zabójcą – poznajmy jego objawy i przyczyny
Cholesterol potrafi latami odkładać się wewnątrz ścian naczyń krwionośnych, tym samym utrudniając pracę serca, w efekcie czego może doprowadzić do zawału. Czym więc jest cholesterol i czemu tak bardzo ważne jest dbanie o to, aby jego poziom nie był podwyższony?
Co to jest cholesterol?
Cholesterol jest organiczną substancją, która pełni w naszym organizmie rozmaite funkcje. Znajduje się w składzie błon znacznej ilości komórek, bierze czynny udział przy produkcji niektórych hormonów, np: płciowych, a także syntezie kwasów żółciowych. Czy to wszystko? Otóż nie. Cholesterol również pomaga naszemu organizmowi przy wytwarzaniu witaminy D oraz odgrywa istotną rolę w pracy naszego mózgu. Skoro robi tyle dobrego i ma tak pozytywne działanie na nasz organizm, to dlaczego powinniśmy na niego uważać? Cholesterol sam w sobie nie jest szkodliwy, zagrożeniem staje się wówczas, jak w organizmie pojawi się jego nadmiar. Jeśli chodzi o nasz organizm, to nie potrzebuje on wiele. Do prawidłowego funkcjonowania wszystkich organów wystarczy nam tyle cholesterolu, ile nasz organizm sam wyprodukuje – jest to cholesterol endogenny. Stanowi on 80% ogółu cholesterolu, pozostałe 20% dostarczamy sami poprzez pokarm – to cholesterol egzogenny. Cholesterol znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego, a one dodatkowo zawierają nasycone kwasy tłuszczowe, z których nasza wątroba produkuje cholesterol.
Wysoki cholesterol – przyczyny
Aby móc prawidłowo funkcjonować, nasz organizm potrzebuje cholesterolu. Komórki znajdujące się w naszym ciele potrzebują cholesterolu aby móc produkować witaminę D, hormony i kwasy żółciowe, które biorą udział w trawieniu tłuszczu. Jednak aby zaspokoić swoje potrzeby, nasz organizm potrzebuje jedynie wyprodukowaną przez siebie ilość. Jeśli w naszym organizmie pojawi się zbyt duża ilość cholesterolu, może to prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak choroby serca.
Wiele czynników może wpływać na poziom cholesterolu. Należą do nich:
- Po pierwsze Dieta.
Spożywanie dużej ilości tłuszczów nasyconych oraz cholesterolu znajdującego się w spożywanych pokarmach wpływa na podniesienie poziomu cholesterolu w organizmie. Dlatego ważne jest, aby zmniejszyć ilość spożywanych tłuszczów nasyconych oraz cholesterolu zawartego w produktach spożywczych. - Po drugie Waga.
Każdy wie, że otyłość wpływa na ryzyko chorób serca. Ale jest coś jeszcze. Może ona zwiększyć również poziom cholesterolu. W takim przypadku utrata wagi może przyczynić się do obniżenia cholesterolu LDL (tzw. zły cholesterol) oraz podnieść cholesterol HDL (tzw. dobry cholesterol). Powinno się być aktywnym fizycznie przynajmniej 30 minut dziennie. - Po trzecie Wiek i Płeć.
Z wiekiem poziom cholesterolu we krwi powiększa się. Zbadano, że u kobiet będących przed menopauzą poziom cholesterolu całkowitego jest znacznie niższy niż u mężczyzn w tym samym wieku. Jednak po menopauzie poziom LDL ma tendencję do wzrastania. - Po czwarte Cukrzyca.
Jeśli źle kontrolujemy chorobę, to może ona zwiększyć poziom cholesterolu. Jednak przy odpowiednich działaniach, poziom LDL może spaść. - Po piąte Geny.
Posiadane przez Ciebie geny mogą decydować o ilości cholesterolu, jaką wytwarza Twój organizm. Wysoki poziom cholesterolu może być zależny od Twojego pochodzenia. - Po szóste Inne Czynniki.
Niektóre choroby czy też leki mogą wpływać na wysoki poziom cholesterolu.
Cholesterol – objawy
Gdy w naszym organizmie znajdzie się zbyt duża ilość cholesterolu, prowadzi do tworzenia się płytek miażdżycowych (złogów) w tętnicach, a te z kolei utrudniają przepływ krwi do serca. Im dłużej trwa ten proces, tym gorzej dla nas, gdyż złogi powodują miażdżycę, a to może doprowadzić do poważnych chorób serca. Krew transportuje tlen do serca, więc jak dociera do niego niewystarczająca jej ilość, może skutkować to bólem w klatce piersiowej, tak zwaną dusznicą bolesną lub dławicą piersiową. Jednak gdy do części serca jest całkowicie odcięty dopływ krwi, wtedy tętnica wieńcowa zostaje zablokowana i następuje atak serca – zawał.
Prawidłowa dieta i aktywność fizyczna zwykle przyczyniają się poprawy poziomu cholesterolu. Jedynie w niektórych przypadkach pojawia się przymus przyjmowania leków, które mają na celu obniżenie cholesterolu we krwi. Jednakże nawet leki nie są takim dobrym wyjściem. Czemu? Gdyż obniżają one nie tylko ten „zły” cholesterol ale wpływają również na poziom tego „dobrego”. Dlatego stosunek wartości obu frakcji pozostaje ostatecznie taki sam. Oczywiście leki należy przyjmować pod czujnym okiem specjalisty. Nie można odstawiać leków bez konsultacji z lekarzem czy też samowolnie zmieniać zalecanej dawki.
Witam jak to jest z tym cholesterolem to zaden problem wysoki poziom homocysteiny to jest problem a wszedzie straszy sie ludzi wysokim poziomem cholesterolu prawda jest inna ja osobiscie mialem poziom cholesterolu192 i mialem zawal ale nikt nie sprawdzil jaki mialem poziom homocysteiny a mialem wysoki bylo go az 24.1 po trzech miesiacach stosowania witamin i zoltka jajek homocysteina spadla do 17tu dlatego jestem zly jak ktos pisze na temat cholesterolu niech powie zeby mu zrebili badanie poziomu homocysteiny tylko chodzac do kardiologa nie wiedzial jaka jest norma lecz sie sam ziolami nie biore zadnych lekow sentetycznych na obnizenie cisnienia tylko troszeczke nasion selera i pije przytulie kazdy moze sam sprawdzic na sobie!!!
Powinno się jeszcze stosować wit.b12, która to świetnie obniża poziom homocysteiny. Miałam 13 ,3 homocysteiny, a po dwóch miesiącach przyjmowania b12 poziom mi spadł do 6,6.
Cholesterol to nasz sprzymierzeniec a nie wróg. Wewnątrz naczyń gromadzi się cukier, wapń i tłuszcze trans. Powinno się badać trójglicerydy a nie cholesterol. Wyeliminowanie z diety cukru, margaryny i wapnia ( produkty mleczne po pasteryzacji), a zastosowanie suplementacji witaminą K2 MK7 ( działającą ) daje świetne efekty.