bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich i jego cenne, lecznicze właściwości

Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich i jego cenne, lecznicze właściwości

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 5 marca, 2025

Co wyróżnia miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich na tle innych miodów? Przede wszystkim jego ciemnobrunatny kolor oraz gęsta, żelowa konsystencja. Są to tylko wizualne aspekty, ponieważ miód ten posiada również wiele właściwości leczniczych, a co sprawia, że jest tak bardzo zdrowy? Miód wrzosowy powinien zawierać przynajmniej 50% pyłku wrzosowego jako pyłku przewodniczącego, natomiast miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich posiada pyłek wrzosowy aż w 80%.

Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich zawiera mnóstwo witamin oraz minerałów, co sprawia, że jest on bardzo zdrowy i ma szerokie zastosowanie. W skład miodu wrzosowego z Borów Dolnośląskich wchodzą także aminokwasy, enzymy, fosfor, potas, magnez, sód oraz wapń. Miód ten jest również źródłem witamin z grupy B, czyli witamin: B1, B2, B6, B12. Ponadto posiada substancje o charakterze hormonalnym ‑ są to roślinne hormony wzrostu oraz neurohormony cholina i acetylocholina.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Dlaczego miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich?
  • Właściwości lecznicze miodu wrzosowego z Borów Dolnośląskich

Dlaczego miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich?

Bory Dolnośląskie to obszar bogaty w miododajne rośliny, poza wrzosami występują tam również lipa drobnolistna, róża dzika, śliwa, tarnina, głóg, kruszyna oraz dziurawiec. Pyłki tych roślin również wchodzą w skład miodu wrzosowego z Borów Dolnośląskich. Teren Borów Dolnośląskich to teren, w którym pogoda jest bardzo sprzyjająca, ponieważ klimat tam panujący jest jednym z najłagodniejszych w Polsce. Zimy są krótkie i łagodne, a okres wegetacyjny zaliczany jest do najdłuższych w Polsce, ponieważ trwa aż do 220 dni.

Właściwości lecznicze miodu wrzosowego z Borów Dolnośląskich

Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich pozbawiony jest wszelkich sztucznych nawozów oraz pozostałości chemicznych, dlatego jest taki zdrowy. Posiada wiele właściwości leczniczych, które zostały udowodnione naukowo, m.in właściwości moczopędne, dzięki którym wydalone zostają z organizmu szkodliwe substancje takie jak kwas hipurowy, kreatynina, szkodliwy mocznik, kwas moczowy oraz inne substancje powstałe w naszym organizmie. Za jego właściwości moczopędne odpowiedzialne są olejki eteryczne oraz kwasy organiczne, które sprawiają, że rozszerzają się naczynia krwionośne nerek, przez co zwiększa się filtracja. Miód ten zawiera polipeptyd zwany proliną, która ma wpływ na polepszenie funkcji pamięci, dlatego też jest wykorzystywana w zwalczaniu bądź zapobieganiu chorobie Alzheimera. Ponadto stosowany jest podczas walki z prostatą, zapaleniem dróg moczowych, podczas kamicy nerkowej oraz zapalenia jelit. Widzimy więc, jak dużo dobroczynnych właściwości posiada miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich, możemy dodawać go do herbaty lub do innych napojów jako zamiennik cukru (niewątpliwie jest on zdrowszy niż zwykły, biały cukier).

Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich jest miodem dość drogim w porównaniu z innymi, jednak posiada wiele właściwości leczniczych, dla których warto mieć ten miód w swojej kuchni. Dzięki jego właściwościom moczopędnym pozbędziemy się z naszego organizmu substancji toksycznych, a dzięki zawartej w nim prolinie możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania na Alzheimera, a to już naprawdę coś!

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Julia Sikora
Julia Sikora , Blogerka, pasjonatka zdrowego stylu życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Substancje słodzące

Miód faceliowy – właściwości lecznicze…

Bakteriobójcze i ochronne działanie miodu faceliowego. Warto mieć go w swojej kuchni! Czytaj dalej...
miód

Miód mniszkowy – właściwości lecznicze,…

Czy znamy wszystkie właściwości miodu mniszkowego? Czytaj dalej...
miód

Miód manuka nie tylko na…

Właściwości miodu zależą od rośliny z jakiej jest wytwarzany, a co oferuje krzew manuka? Czytaj dalej...
Substancje słodzące

Miód spadziowy – jak i…

Czy wiesz skąd bierze się przekonanie w społeczeństwie, że miód powstaje z nektaru kwiatów? Jest to prawda dotycząca jedynie niektórych. Miód spadziowy jest zupełnie inny pod tym względem. Czytaj dalej...
miód

Miód wrzosowy – właściwości lecznicze,…

Od wielu setek lat ceniony za swe niezwykłe właściwości i walory smakowe. Stosowany powszechnie i na różne dolegliwości, nie tylko wspomaga nasze zdrowie, ale także urodę. Dzisiaj omówimy właściwości miodu… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > Substancje słodzące

    miód
    karmienie piersią ogórki kiszone miód czekolada
    2
    karmienie piersią

    Karmienie piersią a jedzenie czekolady, miodu, ogórków kiszonych. Co można jeść?

    Naturalne zamienniki cukru stewia, lukrecja, ksylitol
    Substancje słodzące

    Naturalne zamienniki cukru – stewia, ksylitol, miód, syrop z agawy, lukrecja

    miód manuka właściwości zastosowanie opinie
    2

    Miód manuka – właściwości, zastosowanie, opinie

    apiterapia czyli leczenie miodem
    1

    Apiterapia, czyli leczenie za pomocą produktów pszczelich

    miód nostrzykowy właściwości zastosowanie
    2

    Miód nostrzykowy – składniki, właściwości oraz zastosowanie

    miód

    Miód lipowy – skład, właściwości i zastosowanie

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.