Miód manuka nie tylko na trądzik i cukrzycę – jakie jeszcze wykazuje właściwości?
Aktualizacja: 5 marca, 2018
Miód jest wykorzystywany przez ludzi od zarania dziejów. Wszyscy znają i korzystają z jego drogocennych właściwości. W ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszą się nowozelandzkie miody manuka.
Miód manuka wytwarzany jest przez pszczoły odżywiające się miododajną rośliną Leptospermum scoparium. Nazwa manuka pochodzi z języka maoryskiego – mānuka. W Australii popularna jest inna nazwa tego krzewu – drzewo herbaciane. Co ciekawe jest z nią związany angielski żeglarz James Cook, który prawdopodobnie parzył „herbatę” z liści tego krzewu.
Krzew manuka
Nowa Zelandia i południowo – wschodnia Australia to jedyne miejsca na świecie, w których można znaleźć wyjątkowe krzewy manuka. Ten unikalny krzew daje obfite zbiory jedynie przez cztery tygodnie w roku. W tym czasie manuka pokrywa się pięknymi białymi kwiatami, które stanowią pożytek dla pracowitych pszczół. Czasem krzewy z rodziny mirtowatych nazywane są drzewami, ze względu na wielkość. Krzew manuka wytrzymały jest na trudne warunki glebowe, równocześnie łatwo się rozmnaża, co pozwala na pokaźne zbiory. Poza okresem kwitnienia prezentuje się równie pięknie, ze względu na gęste ugałęzienie i wiecznie zielone liście.
Właściwości miodu manuka
Cechą jaka wyróżnia miód manuka spośród szerokiej gamy miodów dostępnych na rynku jest niewątpliwie wyraźne działanie przeciwbakteryjne. Wykazuje aktywność przeciw bakteriom: Staphylococcus aureus i Helicobacter pylori. Szczególne właściwości tego miodu związane są z zawartością methylglyoxalu (MGO, metyloglioksal). Ważne jest, aby w miodzie znajdowała się odpowiednia ilość tej substancji, a jak dowiedziono składnik ten występuje w różnych stężeniach w zależności od partii miodu. Im wyższe stężenie MGO tym większe zdolności antybakteryjne. Najlepsze właściwości mają te miody, w których stężenie wynosi od 100 do 550 mg / kg miodu.
Miód manuka – działanie
Miód manuka ma działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne. Należy pamiętać, że miód jest substancją naturalną i mimo silnych właściwości antybakteryjnych nie jest antybiotykiem. Miód manuka możemy stosować w celu:
- zwiększenia odporności organizmu,
- poprawy samopoczucia,
- wspomagania w leczeniu przeziębień, grypy, chorób bakteryjnych – gronkowiec,
- wspomagania leczenia problemów żołądkowych i jelitowych tj. refluks, wrzody,
- zwiększenia liczby probiotycznych bakterii jelitowych,
- łagodzenia problemów skórnych m.in. egzemy, trądziku,
- wspomagania w gojeniu się ran, np. stopy cukrzycowej,
- leczenia zakażeń dróg moczowych i pęcherza.
Miód manuka na trądzik
Miód manuka można bez obaw stosować na zmiany trądzikowe. Metyloglioksal obecny w miodzie manuka ma silne właściwości antybakteryjne. Jak w każdej terapii trądzikowej ważna jest systematyczność. Tak jak przed nałożeniem każdej maseczki, tutaj także należy pamiętać o dokładnym oczyszczeniu skóry. Miód powinno się nakładać na twarz w postaci cienkiej warstwy. Można również komponować domowe maseczki dodając do niego np. płatki owsiane lub sok z cytryny.
Miód manuka a cukrzyca
Miód manuka, jak każdy inny rodzaj miodu składa się z węglowodanów. Po jego spożyciu wzrasta poziom glukozy we krwi. Dlatego osoby borykające się z cukrzycą powinny uważać na spożywaną ilość miodu manuka, a najlepiej skonsultować się z lekarzem. W bardziej zaawansowanych przypadkach, gdy występuje stopa cukrzycowa za zgodą lekarza prowadzącego mogą być stosowane okłady z tego miodu, w celu wspomagania leczenia się ran.
Miód manuka dla dzieci
Miód w diecie dziecka należy używać bardzo ostrożnie. Jak powszechnie wiadomo wszystkie miody mają sile właściwości uczulające i nie powinno się ich podawać dzieciom poniżej pierwszego roku życia. Jeśli wiadomo, że dziecko nie ma alergii na produkty pochodzenia pszczelego, nie ma przeciwwskazań do podawania miodu manuka. Jednakże należy pamiętać o rozsądnym dawkowaniu, chociażby ze względu na kaloryczność, która kształtuje się na poziomie 334 kcal/ 100 g produktu. Jeśli chcemy zadbać o odporność dzieci, warto podawać chociaż jedną łyżeczkę miodu rano przed posiłkiem lub wieczorem.
Miód manuka jest skutecznym i co warto podkreślić naturalnym środkiem, dzięki któremu można zapobiegać wielu dolegliwościom. Ze względu na unikalne właściwości lecznicze został nazwany „najlepszym naturalnym antybiotykiem na świecie”. Miód ma intensywny zapach i ciemną barwę. Jego zaletą jest atrakcyjność organoleptyczna w połączeniu ze wspaniałymi właściwościami zdrowotnymi.