Opinie

  1. Witam co pomoże na fermentacje w jelitach zmagam się z tym od lat mam też borelioze ktoś pomoże

    1. Idź do lekarza.

  2. Mowi sie ze na wynik leczniczy miodu trzeba czekac 6 tygodin ,ja biore miod 5 dzien i juz czuje ze jest zmiana w organiznie na lepsze .Latwiej zasypiam, zrobie duzo wiecej pracy w domu i w ogrodzie .Uzywam miod mniszkowy.Chwala pszolom i pszelarzom za ich prace

    1. Witam. Jak leczniczo stosować miód mniszkowy?

    2. Ja czuję się cudownie po spożywaniu miodu, ale najbardziej zawdzięczam to Bogu, bo on dał nam wszystko co jest potrzebne dla zdrowia człowieka, ale nie każdy o tym myśli i nie każdy to docenia. Dał nam też do pomocy ludzi – mądrych ludzi, którzy się tym zajmują i dla nich tez kieruję podziękowanie. Powinniśmy bardziej się zainteresować przyrodą, która nas otacza, bo tylko w niej są największe bogactwa dla zdrowego naszego życia. Ja z niej korzystam i dlatego nie choruję na żadne choroby. Życzę wszystkim mądrym, kto korzysta z natury – długiego i zdrowego życia.

      Pozdrowienia dla wszystkich

      1. Fermentacje w jelitach mi się robią od lat i boreliozę mam co robić

  3. „Podgrzewanie i przegrzewanie miodu nie jest wskazane, gdyż wtedy wiele enzymów traci swoją moc. Już w temperaturze 45 stopni Celsjusza ulegają one rozpadowi, co ma decydujący wpływ na właściwości miodu.

    Inwertaza i diastaza to dwa niezwykle ważne enzymy w miodzie. Diastaza powoduje rozpad skrobi do glukozy i maltozy, natomiast inwertaza katalizuje rozkład sacharozy do glukozy i fruktozy. Oba enzymy mają ogromny wpływ na uzdrawiające i odmładzające właściwości miodu. Oczywiście, pod warunkiem, że miód jest właściwie przechowywany i stosowany. Przegrzewanie miodu nie jest zbyt korzystne, gdyż enzymy zaczynają tracić swoje pierwotne właściwości, a miód dużo szybciej się starzeje. To dlatego niewłaściwe przechowywanie ma ogromny wpływ na jakość miodu.

    Podgrzewanie działa miód jeszcze bardziej niszcząco – inwertaza i diastaza w wysokich temperaturach. To znacząco zmienia spojrzenie na ludową mądrość, która mówi, że na przeziębienie najlepsza jest gorąca herbata z miodem. Dodanie miodu do gorącej herbaty sprawi, że utraci on ponad połowę tych właściwości, które miał jeszcze chwilę wcześniej. Jeśli zależy nam na stosowaniu miodu ze względów nie tyle smakowych, co zdrowotnych, najlepiej stosować miód na zimno lub w temperaturze pokojowej.” – cytat „Portal pszczelarski”.

    1. Święta prawda.
      Nasze mamy i babcie mylnie dodawały miody do wrzątku.
      Pozdrawiam.

      1. i do piernika – bo przecież w piecu się piekł.

  4. pszczoły sąsiada produkują miód w ulach pszczelich z mniszka leczniczego w każdą wiosnę jak rośnie mniszek pospolity, herbatę słodzę miodem mniszkowym, lipowym, wielokwiatowym dla tego nie potrzebuje antybiotyków na choroby kataru i grypy do tego mam niski poziom cukru w krwi dobre samopoczucie i większą ochotę na seks

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *