Miód mniszkowy – właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie
Aktualizacja: 5 marca, 2018
Każdy z nas, a nawet małe dziecko wie, kto jest odpowiedzialny za produkcję miodu, oczywiście są to pszczoły. Jednak czy sięgając po miód zastanawiamy się z czego został zrobiony? Rynek oferuje nam wiele rodzajów miodu m.in.: rzepakowy, wrzosowy, gryczany, akacjowy, lipowy, koniczynowy, malinowy, wielokwiatowy. Istnieje ich naprawdę mnóstwo, każdy z nich jest inny. Co więc posiada w swoim składzie miód mniszkowy, czego nie mają inne?
Miód mniszkowy, jak sama nazwa wskazuje, pozyskiwany jest z mniszka lekarskiego. Mimo wielkiej popularności kwiatów mniszka lekarskiego, miód jest bardzo trudno dostępny. Nazywany jest również miodem majowym, ponieważ wtedy mniszek obficie kwitnie. Jego kolor to odcienie koloru jasnożółtego oraz pomarańczowego. Smak ma bardzo słodki, lekko mdławy. Ma wiele właściwości leczniczych, posiada wiele witamin. Jego jedyną wadą jest cena, ze względu na to, że jest on tak rzadko wytwarzany, jest o wiele wyższa od ceny przeciętnego miodu. Za 900 ml miodu mniszkowego musimy zapłacić około 45 złotych.
Właściwości miodu z mniszka lekarskiego
Miód mniszkowy, czyli miód z mniszka lekarskiego, posiada wiele właściwości leczniczych. Wspomaga układ trawienny, działa pozytywnie na wątrobę oraz żołądek, łagodzi jego nadkwasotę. Stosowany jest również w chorobach serca i woreczka żółciowego, nerek, pęcherza, w dolegliwościach reumatycznych oraz chorobach dróg moczowych.
Miód mniszkowy – działanie
Miód mniszkowy sprawia, że rany się szybciej goją, wzmacnia nasz układ odpornościowy, chroni wątrobę i drogi żółciowe, ponieważ zawiera on w swoim składzie cholinę, która odpowiada za obniżenie lipidów w wątrobie oraz sprawia, że zwiększa się efekt żółciopędny. Jest on stosowany również jako środek osłonowy przy długotrwałym przyjmowaniu antybiotyku.
Na co miód mniszkowy – zastosowanie
Miód mniszkowy posiada w swoim składzie wiele witamin i minerałów. Między innymi witaminę B1, C, potas, fosfor, mangan, żelazo. Zawiera również glukozę oraz fruktozę.
Miód mniszkowy znajduje zastosowanie głównie w przemyśle leczniczym. Jest lekarstwem na stany zapalne żołądka i wątroby oraz woreczka żółciowego. Pomaga nam również przy niestrawnościach, chorobach nerek. Używa się go w kuracjach wspomagających leczenie schorzeń reumatycznych oraz niedokrwistości, która powodowana jest niedoborem żelaza. Świetnie sprawdza się również jako lek pomagający w stanach wyczerpania psychofizycznego. Miód mniszkowy znajdzie swoje zastosowanie również w kuchni np. jako zamiennik cukru do herbaty.
Miód mniszkowy jest miodem trudno dostępnym i dość drogim, jednak zawarte w jego składzie witaminy i minerały są znakomitym uzupełnieniem naszej codziennej diety. Jego używanie pomaga nam w walce z chorobami żołądka, wątroby woreczka żółciowego, nerek oraz zwyczajnych niestrawności. Posiada właściwości moczopędne, które pomagają nam wydalić z organizmu toksyny. Może więc warto zainwestować w miód, z którego możemy czerpać tak wiele korzyści zdrowotnych?
Witam co pomoże na fermentacje w jelitach zmagam się z tym od lat mam też borelioze ktoś pomoże
Idź do lekarza.
Mowi sie ze na wynik leczniczy miodu trzeba czekac 6 tygodin ,ja biore miod 5 dzien i juz czuje ze jest zmiana w organiznie na lepsze .Latwiej zasypiam, zrobie duzo wiecej pracy w domu i w ogrodzie .Uzywam miod mniszkowy.Chwala pszolom i pszelarzom za ich prace
Witam. Jak leczniczo stosować miód mniszkowy?
Ja czuję się cudownie po spożywaniu miodu, ale najbardziej zawdzięczam to Bogu, bo on dał nam wszystko co jest potrzebne dla zdrowia człowieka, ale nie każdy o tym myśli i nie każdy to docenia. Dał nam też do pomocy ludzi – mądrych ludzi, którzy się tym zajmują i dla nich tez kieruję podziękowanie. Powinniśmy bardziej się zainteresować przyrodą, która nas otacza, bo tylko w niej są największe bogactwa dla zdrowego naszego życia. Ja z niej korzystam i dlatego nie choruję na żadne choroby. Życzę wszystkim mądrym, kto korzysta z natury – długiego i zdrowego życia.
Pozdrowienia dla wszystkich
Fermentacje w jelitach mi się robią od lat i boreliozę mam co robić
„Podgrzewanie i przegrzewanie miodu nie jest wskazane, gdyż wtedy wiele enzymów traci swoją moc. Już w temperaturze 45 stopni Celsjusza ulegają one rozpadowi, co ma decydujący wpływ na właściwości miodu.
Inwertaza i diastaza to dwa niezwykle ważne enzymy w miodzie. Diastaza powoduje rozpad skrobi do glukozy i maltozy, natomiast inwertaza katalizuje rozkład sacharozy do glukozy i fruktozy. Oba enzymy mają ogromny wpływ na uzdrawiające i odmładzające właściwości miodu. Oczywiście, pod warunkiem, że miód jest właściwie przechowywany i stosowany. Przegrzewanie miodu nie jest zbyt korzystne, gdyż enzymy zaczynają tracić swoje pierwotne właściwości, a miód dużo szybciej się starzeje. To dlatego niewłaściwe przechowywanie ma ogromny wpływ na jakość miodu.
Podgrzewanie działa miód jeszcze bardziej niszcząco – inwertaza i diastaza w wysokich temperaturach. To znacząco zmienia spojrzenie na ludową mądrość, która mówi, że na przeziębienie najlepsza jest gorąca herbata z miodem. Dodanie miodu do gorącej herbaty sprawi, że utraci on ponad połowę tych właściwości, które miał jeszcze chwilę wcześniej. Jeśli zależy nam na stosowaniu miodu ze względów nie tyle smakowych, co zdrowotnych, najlepiej stosować miód na zimno lub w temperaturze pokojowej.” – cytat „Portal pszczelarski”.
Święta prawda.
Nasze mamy i babcie mylnie dodawały miody do wrzątku.
Pozdrawiam.
i do piernika – bo przecież w piecu się piekł.
pszczoły sąsiada produkują miód w ulach pszczelich z mniszka leczniczego w każdą wiosnę jak rośnie mniszek pospolity, herbatę słodzę miodem mniszkowym, lipowym, wielokwiatowym dla tego nie potrzebuje antybiotyków na choroby kataru i grypy do tego mam niski poziom cukru w krwi dobre samopoczucie i większą ochotę na seks