Miód faceliowy – właściwości lecznicze i zastosowanie „królewskiego miodu”
Aktualizacja: 26 marca, 2024
Miód faceliowy jest miodem nektarowym, czyli kwiatowym. Wszystkie miody kwiatowe są jasne i odznaczają się intensywnym aromatem. Z miodów nektarowych możemy wyróżnić: miód rzepakowy, lipowy, akacjowy, wrzosowy, mniszkowy, koniczynowy oraz faceliowy.
Miód faceliowy produkowany jest z facelii, w Polsce najpopularniejszą jej odmianą jest facelia błękitna, która uznana została za królową roślin miododajnych. Jej wydajność nektarowa jest bardzo duża a okres wegetacji krótki. Miód produkowany z nektaru kwiatów facelii ma bardzo delikatny i lekko kwaskowaty smak oraz kwiatowy zapach. Odznacza się jasnożółtą lub zielonkawą barwą. Posiada on wiele właściwości leczniczych, przez to jest jednym z najbardziej cenionych miodów w Polsce. Cena takiego miodu to około 28 złotych.
Miód faceliowy – właściwości
Miód faceliowy posiada przede wszystkim właściwości lecznicze, używać go powinny osoby mające problemy z nadciśnieniem tętniczym, ponieważ miód skutecznie je obniża. Jest produktem, który świetnie wzmacnia odporność i zapobiega stanom zapalnym górnych dróg oddechowych, ponieważ cechują go właściwości bakteriobójcze.
Dzięki zawartej w miodzie cholinie chroni naszą wątrobę, zwłaszcza przy zatruciach. Miód faceliowy wspomaga także leczenie chorób układu pokarmowego: wrzodów żołądka i dwunastnicy, nieżytu żołądka, problemów z woreczkiem żółciowym oraz trzustką. Pomocny jest również przy leczeniu astmy oskrzelowej.
To nie jedyne właściwości lecznicze „królewskiego miodu”. Miód faceliowy stosowany jest przy leczeniu chorób układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego oraz miażdżycy. Zawarte w miodzie jony takie, jak: magnez, żelazo i kobalt, wpływają na stymulacje czerwonych ciałek krwi. Miód ten należy spożywać zatem po dużym wysiłku fizycznym oraz intelektualnym.
I na sam koniec jeszcze jedna, bardzo ważna wiadomość, a mianowicie, miód o którym mowa obniża toksyczne działanie używek takich, jak alkohol i nikotyna oraz kawa i herbata.
Na co miód faceliowy – zastosowanie
Miód faceliowy znajduje swoje zastosowanie głównie w kuchni. Miodu powinniśmy używać w czasie przeziębienia lub innych chorób (np. astmy oskrzelowej), dodając go do napojów oraz potraw zamiast cukru. Miód stosujemy szczególnie w czasie przeziębienia, ponieważ ma on wtedy najlepsze działanie, przewyższa skutecznością nawet miód lipowy.
Miód faceliowy posiada wiele właściwości leczniczych, działa przeciwbakteryjnie, ochronnie (dzięki zawartej w miodzie cholinie), obniża toksyczne działanie nikotyny, alkoholu, herbaty oraz kawy, wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego. Miód jest bardzo zdrowy i możemy go stosować w wielu chorobach, dlatego warto jest mieć go w swojej kuchni.
Literatura:
- Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Dutkowiak A., Aktywność antybiotyczna krajowych miodów odmianowych, „Postępy Fitoterapii” 2014, nr 2, s. 67-70, http://www.czytelniamedyczna.pl/4908,aktywno-antybiotyczna-krajowych-miodlw-odmianowych.html [dostęp 15.04.2017].
- Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Działanie miodu na serce i układ krążenia, „Postępy Fitoterapii” 2008, nr 3, s. 176-184, http://www.czytelniamedyczna.pl/2617,dzialanie-miodu-na-serce-i-uklad-krazenia.html [dostęp 15.04.2017].
- Trzybiński S., Miód faceliowy i inne miody, „Pasieka”, 2, 2010, s. 21.
Uwielbiam ten miodzik. Niedawno go odkryłam i polecam smakoszom.
Czy ktoś orietuje się lub ma taką wiedzę(w temacie!??)…jaki rodzaj 🍯 jadł 🐻 KubuśPuchatek?
ochrona pszczol to sposob na przetrwanie swiata
Każdy miód jest wspaniały o ile jest naturalny wyprodukowany przez pracowite pszczoły. Ma to być miód prawdziwy a nie podróbka.
Każdy rodzaj miodu pomaga na co innego , ale nie szkodzi na inne organy, czyli jest to specyfik uniwersalny jakby powiedzieć złoty miód.
Moim zdaniem , powinien gościć w każdym domu przez cały rok.Żaden Zbyś Krzyś czy Fanta nie dorównują zimnej wodzie z miodem i cytryna. Ja miód stawiam na pierwszym miejscu pod każdym względem,wartości słodzących i leczniczych.
Ja kupuję zawsze 10-14 słoików litrowych .troszkę rozdam dzieciom ,resztę konsumuję z mężem i wystarcza mi do nowego zbioru.
Aby tylko pszczoły przetrwały trudne czasy, pasieki się rozrastały,a pszczelarze mieli pełne ręce roboty z wybieraniem miodu.
Pozdrawiam
teresa
Mój ulubiony miodek ? jest pyszny delikatny nie za słodki. Uwielbiam go i mam w domu cały rok ?
same madrale ,wszystko wiedza o miodach,a czy wiedza ze tak jak wszystko w zbyt duzej ilosci moga szkodzc?
Przecież wiadomo że nie nie je się miodu wiadrami na śniadanie obiad o kolację ….
Złota zasada zdrowego odżywiania – umiar 🙂
Wszystkie miody są dobre i mają właściwości lecznicze
Niestety nie mogę się zgodzić z tym, że wszystkie miody kwiatowe są jasne. Miód wrzosowy i gryczany (który też jest miodem kwiatowym) są ciemne… Ponadto uważam, że miód należy jeść cały rok by zapobiegać chorobom.
Mód faceliowy to moje ostatnie odkrycie. Bardzo smaczny, rzeczywiście lekko kwaskowaty przez co nie wydaje się być miodem bardzo słodkim. Rewelacyjnie rozsmarowuje i rozpuszcza w letniej herbacie. Polecam wszystkim amatorom owoców ciężkiej pszczelej pracy. 🙂
Ciesze sie ,bardzo ze ten miod ma takie wlasciwosci ,poszlam dzi na targ aby kupic dobry miod chociaz znam rozne nazwy z ta spotkalam sie 1rwszy raz w zyciu podeszlam do starszej pani i zapytalam o miod spadziowy ,bo taki zamierzalam kupic ale zawsze jestem ciekawa po ogladac sloiczki bo chcialam mniejsz ona mi polecila ten spadziowy i powiedziala nazwe ktora mnie zainteresowala i po rozmowie kupila ten ,Faceliowy przyszlam do domku i go sprobowalam mial taki dziwny smak kiedy go rozpuszczalam .w ustach byl cudowny ,i juz dzis moge powiedziec ze nastepny jaiki kupie to wlasnie cudo miod -FAcelIoWY]Polecam go wszystkim osoba z astma z nadcisnieniem , chorymi drogami oddechowymi ,] Watroby., woreczka zolciowego na wzmocnienie odpornosci,] oraz studentom /]przy wrzodach zoladka ,acala reszte mozna postudiowac w ksiazkach ’] P, Elzbieta. z gliwic//]
Bardzo się cieszymy, że miód tak bardzo Pani smakuje. Udowadnia Pani, że zdrowa dieta może być także wyjątkowo smaczna! 🙂