bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Magnez – najlepsze źródła, objawy niedoboru i straty w czasie przygotowywania posiłków

Magnez – najlepsze źródła, objawy niedoboru i straty w czasie przygotowywania posiłków

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 6 listopada, 2020

Magnez to ważny mikroelement dla naszego organizmu. Jest niezbędny do działania ok. 80 enzymów. Jego niedobór może szybko przejawiać się niekorzystnymi objawami. Tak więc okazuje się on niezbędny do tego, aby różne procesy przebiegały prawidłowo. Jest ważny dla układu nerwowego i narządów o dużej aktywności metabolicznej jak serce, wątroba, nerki, gruczoły czy przewód pokarmowy.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Co jest źródłem magnezu?
  • Utraty magnezu podczas przygotowywania posiłków
  • Niedoboru magnezu - objawy
  • Co utrudnia wchłanianie magnezu?

Co jest źródłem magnezu?

O jego dostępność nie musimy się specjalnie martwić, gdyż występuję w sporej części pokarmów spożywanych przez człowieka. Przyswajalność magnezu z żywności to 50%. Mimo to wiele osób cierpi na jego niedobory. Jak uzupełniać braki, po co sięgać, aby nam go nie brakowało?

Wśród produktów istnieje kilku faworytów w zawartości tego składnika mineralnego:

  • pestki dyni – zdecydowany numer jeden na tej liście. 100 g tego produktu zawiera aż 540 mg magnezu. Tak więc wrzucajmy je jako dodatek do musli na śniadanie, wybierajmy pieczywo z tymi pestkami;
  • kakao – kolejny lider co do zawartości magnezu. Należy podkreślić, że mowa tutaj
    o tym naturalnym, gorzkim. W 100 g mamy odpowiednio 420 mg magnezu;
  • Magnez wchłaniany jest w mniejszym stopniu, jeśli w diecie pojawią się duże ilości mocnej herbaty.

    Magnez wchłaniany jest w mniejszym stopniu, jeśli w diecie pojawią się duże ilości mocnej herbaty.

    kasza gryczana – można nią śmiało zastąpić ziemniaki do obiadu. Zawiera
    w 100 g 220 mg magnezu (czyli więcej niż czekolada i orzechy!);

  • biała fasola – jej nasiona mają dużo wartości odżywczych, a mówiąc o magnezie, to
    w 100 g zawiera 170 mg tego mikroelementu;
  • czekolada – ku zdziwieniu nie jest ona na samej górze listy. Również należy zaznaczyć, że najlepszym źródłem magnezu jest czekolada gorzka (mleczna również go zawiera, ale zdecydowanie mniej). Jedna tabliczka czekolady to źródło 170 mg magnezu;
  • orzechy pistacjowe, laskowe – każdy z nas na pewno kiedyś już słyszał, że ta lubiana przekąska to idealne źródło magnezu. W zależności od rodzaju orzecha zawartość magnezu w 100 g waha się od 140 mg do 158 mg;
  • płatki owsiane – ta wiadomość na pewno ucieszy miłośników owsianki na śniadanie. 100 g płatków owsianych zawiera w sobie 130 mg magnezu;
  • groch – to warzywo warto wpleść w nasze nawyki żywieniowe. Spożywając
    100 g grochu dostarczamy do organizmu 120 mg magnezu;
  • banan – godny polecenia owoc, świetnie nadający się na przekąskę. 100 g tego produktu to 33 mg magnezu;
  • wołowina, wieprzowina – chętnie wrzucane na kanapki. Również one niosą nam ze sobą magnez – 100 g to ok. 24 – 25 mg.

Źródłem magnezu w diecie mogą być również suplementy łatwo i szybko dostępne w aptekach.

Utraty magnezu podczas przygotowywania posiłków

Z racji tego, że do dobrego wchłaniania magnez potrzebuje odpowiedniej witaminy i dobrej pracy układu pokarmowego, powinniśmy zwrócić uwagę na to, jak przygotowywać składniki zawierające ten pierwiastek, aby jeszcze bardziej zmniejszyć jego straty. Niby nieistotna, ale jednak ważna okazuje się obróbka wstępna warzyw i owoców, czyli ich obieranie. Powoduje ona najwięcej strat tego mikroelementu, gdyż umykają nam one wraz ze skórką, którą wyrzucamy. Bez znaczenia nie pozostaje też rozdrabnianie ziaren (np. pestek dyni). W czasie tego procesu usuwa się aż do 90% magnezu! Niestety, swój negatywny wpływ dokłada tutaj gotowanie i blanszowanie. W warzywach i owocach dochodzi do wypłukiwania substancji mineralnych. Biorąc pod lupę magnez, jego straty są rzędu 15 ‑ 17%.

Niedoboru magnezu – objawy

Zapotrzebowanie dzienne na magnez to około 350 mg dla mężczyzn i 280 mg dla kobiet. Jego wchłanianie wspomaga witamina B6. Najczęstszym powodem niedoboru magnezu jest (niestety) spożywanie wysoko przetworzonej żywności. Ubytki magnezu powoduje także stres i życie w ciągłym pośpiechu. Nie bez znaczenia pozostają również niektóre choroby
i leki. Jego niedobór będzie objawiał się:

  • układ nerwowy – pobudliwość nerwowa, bóle i zawroty głowy;
  • układ krwionośny – zaburzenia sercowo – naczyniowe, zaburzenia pracy serca, arytmie;
  • układ mięśniowy – drżenie, bóle, skurcze mięśni, szybkie męczenie się przy wysiłku;
  • układ kostny – osteoporoza, bóle kręgosłupa, mniejsza wytrzymałość kości (łamliwość);
  • układ rozrodczy – zespół napięcia przedmiesiączkowego, zaburzenia miesiączkowania.

Wymienione tutaj zostały najczęstsze objawy niedoboru magnezu. Jednak mogą one być bardziej poważne, jeśli niedobór jest naprawdę duży.

Co utrudnia wchłanianie magnezu?

Niedobór magnezu może być spowodowany nie tylko brakiem pierwiastka w diecie, ale też utrudnieniem jego wchłaniania przez niektóre produkty. Będzie on wchłaniany w znacznie mniejszym stopniu, jeśli w diecie pojawią się zbyt duże ilości mocnej kawy i herbaty. Nadmiar tłuszczu też będzie utrudniał jego przyswajanie. Nadmiar białka, sodu i wapnia ogranicza jego wchłanianie z przewodu pokarmowego. Korzystne jest ograniczenie spożywania napojów gazowanych i alkoholu – powodują one szybsze wydalanie magnezu z organizmu. Nawet mleko o przedłużonej trwałości wypłukuje magnez z organizmu.

Magnez kontroluje wiele procesów zachodzących w naszym organizmie. Zaburzenia spowodowane niedoborem magnezu są odwracalne. Więc jeśli chcemy uniknąć przykrych kłopotów z panowaniem nad nerwami, pamięcią, sprawnością, pamiętajmy o tym, aby regularnie dostarczać go do naszego organizmu. Szybko poprawi on samopoczucie zarówno fizyczne jak i psychiczne.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Damian Adamiak
Damian Adamiak , Technolog żywności, trener personalny. Ceni sobie ćwiczenia na świeżym powietrzu, szczególnie z elementami treningu TRX oraz street-workout.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Składniki mineralne na zdrową, piękną…

Brak składników mineralnych w codziennym odżywianiu wpływa niekorzystnie na nasze paznokcie i skórę. Sprawdź czego potrzebujesz. Czytaj dalej...

Pestki z dyni – są…

Jesień to pora dyni. Zajadamy się nią, wycinamy lampiony, robimy przetwory. Ale dynia to nie tylko miąższ, który powszechnie wykorzystujemy. W swoim wnętrzu skrywa coś bardzo cennego. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Porady żywieniowe

    przygotowywanie żywności witaminy i minerały Zdrowa dieta

    Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

    Czajnik elektryczny na kuchennym blacie.

    Czy czajniki elektryczne szklane sprawdzą się w kuchni? Sprawdź ranking modeli!

    nadmiar potasu objawy przyczyny skutki
    7

    Nadmiar potasu – objawy, leczenie. Jak obniżyć potas?

    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    Warzywa ułożone w kształcie koła.
    16

    Zbilansowana dieta – prawidłowe proporcje węglowodanów, białka i tłuszczów

    Znaczenie zrównoważonej diety w zdrowym stylu życia

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.