bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Cynk i jego właściwości, objawy niedoboru

Cynk i jego właściwości, objawy niedoboru

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 8 czerwca, 2020

Jest jednym z najważnejszych mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Większość z nas ma go jednak zbyt mało – jest on bowiem w produktach, które jadamy rzadko i w małych ilościach. Warto dowiedzieć się więc, w jakich produktach możemy go znaleźć i za co jest odpowiedzialny.

W ciele dorosłego człowieka cynk występuje jako pierwiastek śladowy, w ilości od 1,5 do 2,2 grama. Znajduje się przede wszystkim w tkankach, krwii, komórkach i kościach. Jest niezastąpiony przy kluczowych procesach naszego organizmu: rozmnażaniu, trawieniu i wzroście. Bez niego wiele układów ciała nie mogłoby prawidłowo funkcjonować. Nie  jest on jednak istotny jedynie w przebiegu procesów fizjologicznych. Artykuł przeglądowy wydany przez Instytut Technologów Żywności (IFT) pokazuje, że jest on również niezbędny dla profilaktyki wielu chorób.

Znaczenie cynku w ciąży, cukrzycy i nie tylko…

Mózg : Wykazano, że osoby z chorobą Alzheimera i chorobą Parkinsona mają dużo mniejszy poziom cynku we krwii, niż osoby zdrowe (Brewer i inni 2010).

Cynk jest mikroelementem koniecznym  dla prawidłowego rozwoju mózgu i funkcji centralnego układu nerwowego, a jego niedobór wiąże się z neurologicznymi dysfunkcjami i patologią mózgu ludzkiego. Zaobserwowano ponadto, że zbyt mała ilość cynku, może zwiększyć prawdopodobieństwo wystapienia depresjii i niepokoju.

Serce : Niedobór cynku zaobserwowano u osób chorujących na kardiomiopatię rozstrzeniową, czyli chorobę mięśnia sercowego, która prowadzi do jego niewydolności (Salehifar 2008 ; Shokrzadeh 2009). Cynk odgrywa również istotną rolę w regulacji ciśnienia tętniczego krwi (Tubek, 2007).

Wątroba: Niedobór cynku występuje u pacjentów z marskością wątroby (Keeling, 1980) oraz z alkoholową bądź niealkoholową chorobą wątroby (Bode i inni, 1998). Ponadto spadek jego stężenia zarejestrowano u osób z przewlekłym wirusowym zapaleniem wątroby typu C (Grungreiff i inni 1999).

Wołowina- dobre źródło cynku.

Wołowina- dobre źródło cynku.

Ciąża : Łagodny niedobór cynku w czasie ciąży, może powodować wzrost zachorowalności matek oraz zaburzenia czucia smaku (Jameson, 1993). To jednak nie wszystko. Nieprawidłowo zbilansowana dieta, przyczynia się do wystąpienia przedwczesnego porodu, niskiej masy urodzeniowej noworodka, jego nieprawidłowego rozwoju umysłowego oraz niewłaściwego funkcjonowania układu odpornościowego.

Cukrzyca : Cynk wpływa na wydzielanie insuliny oraz pełni ważną rolę w jej przechowywaniu (Chausmer 1998).

Cynk wpływa także na przebieg chorób, których cukrzyca jest czynnikiem predysponującym do ich wystąpienia, takich jak nadciśnienie, choroba wieńcowa czy podwyższony poziom trójglicerydów (hipertriglicerydemia) (Singh i inni, 1998).

Układ hormonalny : Cynk wpływa korzystnie na wytwarzanie różnych hormonów, m.in. płciowych i tarczycy oraz ma szczególnie istotne znaczenie dla utrzymania w zdrowiu gruczołu krokowego – prostaty.

Układ odpornościowy: Cynk zwiększa sprawność układu odpornościowego uczestnicząc w powstawaniu limfocytów T.

Skóra : Cynk przyspiesza gojenie się ran zewnętrznych i utrzymuje odporność skóry na infekcje. Więcej o wpływie cynku na stan skóry znajdziesz tutaj.

Cynk – gdzie należy go szukać?

Cynk występuje w wielu produktach spożywczych, zatem stosowanie odpowiednio zbilansowanej, urozmaiconej diety w zupełności wystarczy, aby pokryć zapotrzebowanie na ten pierwiastek.

Najlepszym źródłem cynku są:

Produkt spożywczy Zawartość cynku (mg/100g)
Ostrygi 45-75
Małże 21
Wątróbka cielęca 9
Pestki dyni 8
Kakao 16% 7
Wołowina 4
Ser ementaler tłusty 4
Fasola biała, nasiona suche 4
Ziarna sezamu 3

Cynk, jak widać działa w sposób kompleksowy na cały organizm. Zatem jeśli czujesz się osłabiony, ospały, wypadają ci włosy, nie masz apetytu i jesteś podatny na infekcje, to niepokojące sygnały świadczące o niedoborze elementarnych składników odżywczych. Być może brakuje Ci właśnie cynku.

 

Literatura:

Kaur, K., Gupta, R., Saraf, S. A. and Saraf, S. K. (2014), Zinc: The Metal of Life. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 13: 358–376. doi: 10.1111/1541-4337.12067

Muhamed PK, Vadstrup S., Zinc is the most important trace element. Ugeskr Laeger. 2014 Mar 3;176(5).

Agata Jabłońska-Trypuć, Artykuł poglądowy. Aktywność biologiczna wybranych mikroelementów w skórze i ich rola w cukrzycy. Przegląd Kardiodiabetologiczny 2007; 2, 2: 122–126.

Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 20

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Kozak Natalia
Kozak Natalia , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie miłośniczka kulinarnych eksperymentów.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
skóra

Sekret pięknej skóry

Zdrowa skóra, piękne włosy i mocne paznokcie - każdy chciałby, aby były jego wizytówką. Czy mamy wpływ na to jak prezentuje się zewnętrzna powłoka naszego ciała? - Z całą pewnością! Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Witaminy i suplementy

    Suplementy diety witaminy i minerały
    Suplementy diety

    Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach

    Dieta dla sportowców

    Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu

    nadmiar potasu objawy przyczyny skutki
    7

    Nadmiar potasu – objawy, leczenie. Jak obniżyć potas?

    Kawałki węgla kamiennego na szarym tle.

    Shilajit – właściwości i zastosowanie skalnych nacieków

    Kobieta z uśmiechem trzyma kapsułkę omega-3.
    składniki odżywcze

    Kluczowe powody przyjmowania witaminy D3 z K2

    Kobieta pokazuje kapsułki z witaminami.
    składniki odżywcze

    Znaczenie suplementacji witaminy D3 i K2 dla zdrowia

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.