bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Każdy rodzaj herbaty ma niezwykłe właściwości i niepowtarzalny smak

Każdy rodzaj herbaty ma niezwykłe właściwości i niepowtarzalny smak

🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 1 października, 2020

Herbata uzyskiwana jest z niektórych gatunków roślin zaliczanych do rodzaju kamelia. Uprawiana jest głównie w południowo-wschodniej Azji, gdzie łagodny i wilgotny klimat sprzyja jej wegetacji. Parzony z jej liści napar znany jest od wieków i wciąż cieszy się ogromną popularnością nie tylko w krajach azjatyckich, lecz na całym świecie.

W Japonii z piciem herbaty związany jest ceremoniał, który powstały już w Średniowieczu. Sztywne zasady określają każdy szczegół jej przygotowania i podania. Sztuki parzenia herbaty nauczyli tamtejszą ludność buddyjscy mnisi. Dziś herbata traktowana jest z niezwykłą powagą również przez niektórych Brytyjczyków, którzy poświęcają jej piciu konkretną godzinę. Angielska tradycja szerzej znana światu jako „5 o’clock’” zapoczątkowana została w XVII wieku przez księcia Karola II i przetrwała do dziś, choć w nieco zmienionej formie.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Rodzaje herbat
  • Herbata czarna
  • Herbata zielona
  • Herbata biała
  • Herbata czerwona
  • Yerba Mate
  • Ziołowa
  • Owocowa

Rodzaje herbat

Każda z herbat wykazuje inne właściwości. Ten uwielbiany przez wszystkich napój może być spożywany zarówno na gorąco jak i na zimno. W zależności od sposobu produkcji herbaty i stopnia fermentacji dzielimy je na poszczególne rodzaje: niefermentowane, częściowo fermentowane i całkowicie fermentowane. Ten etap jest kluczowy, ponieważ nadaje herbacie odpowiedni wygląd, smak i aromat.

Herbata czarna

Wyróżnia się cztery podstawowe odmiany : Assam, Yunnan, Darjeeling i Ceylon. To jedyny rodzaj herbaty poddawany całkowitej fermentacji, w wyniku której liście nabierają ciemnego koloru i uaktywniają się substancje smakowe. Czarna herbata zawiera dużo garbników, katechin i kofeiny. Katechiny to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, który pomaga w walce z bardzo szkodliwymi dla zdrowia wolnymi rodnikami. Czarna odmiana herbaty ze względu na zawartość kofeiny może być świetną alternatywą dla kawy. Najlepszą będzie pochodząca z Indii odmiana Assam o mocnym smaku i aromacie. Cechuje ją korzystny wpływ na zdrowie, gdyż pobudza i odtruwa organizm, wzmacnia zęby i co więcej ma działanie bakteriobójcze.

Herbata zielona

Zielona herbata nie jest poddawana procesowi fermentacji, dzięki czemu zachowuje naturalny zielony kolor i wyróżnia ją delikatny, charakterystyczny smak. Uznawana jest za najzdrowszy rodzaj herbaty. Zawiera pięciokrotnie więcej katechin niż odmiana czarna. Ponadto, herbata zielona ma właściwości oczyszczające organizm z toksyn, opóźnia procesy starzenia, obniża poziom „złego cholesterolu” (LDL), normalizuje ciśnienie, hamuje rozwój nowotworów, działa przeciwwirusowo i jako jedyna z herbat pomaga w nadkwasocie.

Przeczytaj więcej na temat dobroczynnych właściwości zielonej herbaty.

Herbata biała

Pozyskiwana jest z nierozwiniętych jeszcze pąków liści, suszonych w niskiej temperaturze, dzięki czemu uzyskuje charakterystyczny srebrzysty odcień. Napar z białej herbaty cechuje jasnożółta barwa i delikatny smak. Nazywana jest często eliksirem młodości, gdyż opóźnia procesy starzenia. Co więcej ma działanie antymutogenne, przeciwdziała powstawaniu zmian nowotworowych w komórkach oraz obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Ponadto, wykazuje właściwości orzeźwiające i poprawia koncentrację.

Herbata czerwona

Ten rodzaj herbaty poddawany jest częściowej fermentacji. Charakteryzuje ją silny, nieco ziemisty aromat. Zawiera więcej niż inne herbaty enzymów i polifenoli, dzięki temu wspomaga odchudzanie. To odmiana o niezwykle dobroczynnym wpływie na zdrowie.  Ze względu na zawartość flawonoidów, polecana jest osobom zmagającym się ze zmianami miażdżycowymi czy nadciśnieniem. Herbata czerwona obniża także poziom złego cholesterolu we krwi, oczyszcza organizm z toksyn, pobudza proces trawienia, poprawia koncentrację i pamięć. Popularna odmiana czerwonej herbaty Pu – erh jest wyjątkowa nie tylko ze względu na właściwości lecznicze, niczym wino wymaga leżakowania nawet do 50 lat.

Zobacz również czy picie czerwonej herbaty niesie ze sobą skutki uboczne.

Yerba Mate

Pochodzi z Ameryki Południowej. Szczególnie ceniona jest w Argentynie, Paragwaju i Brazylii. Wytwarza się ją z liści ostrokrzewu paragwajskiego, suszonych dymem z ogniska, co daje jej charakterystyczny cierpki i wyrazisty aromat. Zawiera witaminę A i C, korzystnie wpływa na układ odpornościowy, jak inne rodzaje herbat ma właściwości antyoksydacyjne, zwalcza wolne rodniki, powodujące między innymi uszkodzenie struktury DNA. Yerba Mate wykazuje działanie moczopędne, hamuje apetyt, dzięki czemu może okazać się pomocna przy odchudzaniu.

Czy wiesz jak pić i parzyć yerba mate? Sprawdź.

Ziołowa

Wytwarzana z ziół lub ich mieszanki herbata nie zawiera kofeiny. Może być sporządzona z liści pokrzywy, mięty, szałwii, mniszka lekarskiego, hibiskusa, kwiatów rumianku, lipy czy czarnego bzu. Herbaty ziołowe cieszą się dużym zainteresowaniem ze względu na właściwości lecznicze. Ostatnio bardzo popularna z tego wzgldu stała się herbata z czystka. Herbata miętowa ma działanie uspokajające, z powodzeniem stosowana jest także w przypadku zatruć pokarmowych. Herbata parzona z kwiatów rumianku oprócz właściwości uspokajających działa także przeciwzapalnie i bakteriobójczo. Wywar z szałwii natomiast, okaże się pomocny w przypadku zapalenia gardła czy jamy ustnej. Napary z ziół przeznaczone są nie tylko do picia. Stosuje się je również zewnętrznie w przypadku problemów skórnych lub pielęgnacji włosów.

Owocowa

To rodzaj herbaty uwielbiany szczególnie przez dzieci. Herbata owocowa nie zawiera kofeiny, wytwarza się ją z mieszanki suszonych owoców takich jak wiśnie, porzeczki, maliny, cytrusy, agrest, żurawina. Herbatki owocowe bardzo często mieszane są z kwiatem dzikiej róży lub hibiskusa. Maja delikatny smak, a ich właściwości pochodzą od owocu z jakiego zostały sporządzone. Herbaty cytrusowe najlepiej sprawdzą się latem, ponieważ skutecznie chłodzą organizm przynosząc ulgę podczas uciążliwych upałów. Herbata żurawinowa polecana jest szczególnie osobom zmagającym się z problemami układu moczowego. Ten cenny owoc usprawni jego działanie oraz zwalczy bakterie będące przyczyną częstych infekcji szczególnie u kobiet. Herbaty owocowe ze względu na swoją delikatność polecane są dzieciom, a także kobietom w ciąży.

Niezależnie od rodzaju herbaty, jej picie przyniesie nam niemal same korzyści. Ważne jest jednak, aby przy wyborze konkretnego produktu kierować się przede wszystkim jego jakością. Najlepiej wybrać herbaty liściaste, gdyż zamykane w torebkach są mielone i dodatkowo wzbogacone o sztuczne aromaty. Co prawda, z lepszą jakością często idzie w parze wyższa cena. Decydując się jednak na kupno droższego produktu mamy pewność, że jest on wartościowy, a picie takiej herbaty korzystnie wpłynie na nasze zdrowie.

Dowiedz się więcej na temat herbaty oczyszczającej!

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Emilia Muchowska
Emilia Muchowska , Dyplomowany dietetyk oraz instruktor fitness i pilates.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Hipercholesterolemia

Leki, tabletki, zioła czy herbata?…

Wysoki poziom cholesterolu we krwi może prowadzić do poważnych chorób serca i układu krążenia. Zobacz, jak obniżyć zbyt wysokie jego stężenie! Czytaj dalej...

Czerwona herbata – działa nie…

Herbata czerwona jest najchętniej wybierana przez osoby przechodzące na dietę, czy po prostu zwracające uwagę na sposób żywienia i kontrolujące swoją wagę. Jakie znaczenie odgrywa podczas odchudzania? Czytaj dalej...
zielona herbata

Zielona herbata – ma słono-gorzki…

Amatorzy zielonego naparu szczególnie doceniają jego walory smakowe. Ten zielony napój oprócz wspaniałego smaku i aromatu posiada wiele leczniczych właściwości. Czytaj dalej...

Grzyb herbaciany Kombucha – właściwości…

Czy możliwe jest znalezienie jednego specyfiku, który oczyści organizm, ureguluje trawienie, wspomoże odchudzanie i odżywi organizm? Oczywiście, że tak, poznajcie herbacianego grzyba – Kombuche. Czytaj dalej...

Rodzaje i właściwości yerba mate…

Znana jest przede wszystkim z właściwości pobudzających, w czym jest lepsza od kawy? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > herbata

    herbata zielona herbata
    herbata

    Ziołowe herbaty na upały

    herbata

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy

    herbata

    Herbata na odchudzanie

    liście maliny właściwości zastosowanie herbata z liści malin

    Właściwości i zastosowanie liści malin. Czy herbata z nich jest zdrowa?

    działanie zielonej herbaty
    2
    zielona herbata

    Działanie zielonej herbaty. Zielona herbata na włosy

    czy zielona herbata jest zdrowa?
    zielona herbata

    Czy zielona herbata jest zdrowa? Najlepsza zielona herbata

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.