Właściwości, skład i odmiany herbat owocowych. Pić czy nie pić...

16 18 20

Chyba każdy z nas lubi herbatę, a jeśli nie, to na pewno każde z nas próbowało jej w swoim życiu. Rynek oferuje nam wiele jej odmian: herbata czarna, zielona, czerwona, biała, żółta oraz różnego rodzaju herbatki owocowe. Czy aby na pewno te ostatnie są naturalne i nieszkodliwe dla naszego zdrowia?

Herbata to napar powstały w wyniku zaparzenia liści roślin z rodzaju herbatowatych,  np. kamelia. Historia herbaty sięga X w. p.n.e., jako pierwsi parzyli ją Chińczycy. Do Polski herbata dotarła dopiero u schyłku XVII wieku.

Herbata owocowa   

Herbata owocowa to alternatywa dla zwykłej czarnej herbaty. Nie posiada w swoim składzie suszonych liści krzewu herbacianego tylko kawałki owoców lub susz owocowy. Czasem można spotkać herbatę owocową, która będzie jedynie aromatyzowana, dlatego warto przeczytać jej skład  zanim włożymy ją do naszego koszyka z zakupami.

Herbaty owocowe – właściwości

Jeśli sięgamy już po herbatę owocową, niech to będzie herbata z wyższej półki.  Na pewno będą droższe, jednak posiadają więcej właściwości niż te aromatyzowane z małą ilością owoców oraz ich suszu. Właściwości herbat owocowych zależą od konkretnych odmian i owoców, z których zostały zrobione. Jedna z najbardziej popularnych herbat owocowych to herbata malinowa, która ma właściwości rozgrzewające, dzięki czemu stosowana jest często podczas przeziębienia. Kolejną, dość popularną jest herbata z aronii. Owoce aronii są bogate w przeciwutleniacze i posiadają właściwości przeciwzapalne. Herbata borówkowa poprawia wzrok, chroni wątrobę i podobnie  jak herbata z aronii posiada przeciwutleniacze.

Herbaty owocowe – skład

Skład owocowych herbat jest dość wątpliwy, ponieważ w niektórych z nich znajdują się tylko śladowe ilości owoców. Zastępowane są zazwyczaj syntetycznymi aromatami. Dodatkowo owocowe herbatki mogą zawierać regulatory kwasowości, słodziki, a także cukier. Dlatego wybierajmy te herbaty, które mają w swoim składzie przede wszystkim susz i owoce.

Herbaty owocowe – odmiany

Najbardziej popularne w Polsce są herbaty owocowe z:

  • Aronii
  • Hibiskusa
  • Dzikiej róży
  • Maliny
  • Czarnej porzeczki
  • Owoców cytrusowych (cytryna, grejfrut)

Popularne są również mieszanki różnych owoców np. herbata z owoców leśnych, która w swoim składzie zawiera malinę, jeżynę czy poziomkę. Kompozycje smaków zależą od producenta. Coraz częściej możemy spotykać dość zaskakujące mieszanki  jak np. herbata o smaku mandarynki i imbiru czy herbata wiśniowo – malinowa.

Herbaty owocowe tak naprawdę nie zawierają w sobie suszonych liści krzewu herbacianego. Dobre i zdrowe herbaty owocowe zawierają w swoim składzie przede wszystkim susz z owoców lub ich kawałki. Pamiętajmy o tym przy wyborze herbaty owocowej. starajmy unikać się tych, w których znajdują się tylko sztuczne substancje i aromaty.

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Właściwości, skład i odmiany herbat owocowych. Pić czy nie pić... - 3.7/5. Oddano 261 głosy.
Autor artykułu:

Opinie

  • Ala 20.06.2018, 1:42

    Najlepsza jaką piłam to mieszanka owocowa sweet mango. Już sam zapach jest urzekający. A pozostały po parzeniu susz….zjadłam….

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone