Jagody acai dobre nie tylko na odchudzanie. Sprawdźmy jakie mają właściwości i zastosowanie 

16 18 20

Jagody acai pochodzą z regionów Południowej Ameryki i nazywane są niekiedy „brazylijską żyłą złota”. Swoją nazwę zawdzięczają zawartym w nich witaminom, aminokwasom i minerałom. Cenione są również ze względu na swoje właściwości zrowotne i przeciwutleniające, które hamują proces starzenia.

Jagody acai

Acai występują głównie w deszczowych lasach Amazonii. Rosną na wysokich palmach brazylijskich, które osiągają wysokość nawet do 20 metrów! Niestety szybko tracą swoje właściwości lecznicze, dlatego w Polsce nie są dostępne w postaci świeżej. Możemy zakupić jedynie sok i tabletki z owoców acai.

Jagody acai –  właściwości

Swoją popularność jagoda acai zawdzięcza przede wszystkim swoim właściwościom leczniczym, energetycznym oraz odżywczym. Jagody acai ułatwiają trawienie i wypróżnianie, poprawiają wzrok, obniżają ciśnienie tętnicze oraz poziom złego cholesterolu. Spożywanie owoców acai może pomóc w zahamowaniu chorób takich jak rak, prostata, Alzheimer. Dzięki aminokwasom, redukują także zmęczenie. Antyutleniacze zawarte w acai sprawiają, że nie dochodzi w naszym organizmie do zmian w DNA, którego skutkiem mogą być choroby nowotworowe. Spożywanie owoców acai zapewni nam również przypływ nowych sił witalnych, które potrzebne są każdemu z nas.

Jagody acai –  zastosowanie

Jagody acai zawierają duże ilości witamin takich jak:  A, C, E, B1, B2, B3, niezbędnych tłuszczy (Omega-3, Omega-6, Omega-9), a także: pełnowartościowych protein. Znajdują się w nich również: potas, wapń, magnez, miedź, cynk i fosfor. Dzięki tym składnikom jagody acai są wykorzystywane w leczeniu wielu chorób. Z powodu dużej ilości wapnia, zapobiegają osteoporozie oraz mogą okazać się bardzo pomocne dla kobiet z silnymi bólami menstruacyjnymi. Osoby cierpiące na refluks żołądkowo-przełykowy, dzięki jagodom acai mogą zmniejszyć objawy tej choroby. Zawarte w nich antyoksydanty pomagają regenerować zwieracz dolny przełyku.

Jagody acai –  odchudzanie

Blonnik w jagodach acai wspomaga odchudzanie i utrzymuje uczucie sytości przez długi czas. Jak już wcześniej wspomniałam, przyspieszają proces trawienia oraz przemianę materii. Musimy jednak pamiętać, że jagody acai lub tabletki z nich zrobione, są tylko dodatkiem do diety a nie jej podstawą. Nie możemy zapomnieć o aktywności fizycznej, bez której żadna dieta nie da nam upragnionych efektów.

Jagody acai to złoty lek z Południowej Ameryki. Niestety nie nadają się do eksportu, ponieważ szybko mogą utracić swoje właściwości. Są jednak dostępne pod postacią soku oraz tabletek. Znane są przede wszystkim z właściwości odchudzających, ale nie zapominajmy o innych cennych właściwościach. Mogą zahamować nawet rozwój raka czy Alzheimera.

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Jagody acai dobre nie tylko na odchudzanie. Sprawdźmy jakie mają właściwości i zastosowanie  - 3.2/5. Oddano 34 głosy.
Autor artykułu:

Opinie

  • Margo 15.01.2016, 7:17

    Skąd założenie, że jagody Acai wspomagają odchudzanie? Bardziej jestem skłonna zgodzić się z autorką tekstu „Fakty i mity na temat jagód Acai”, w którym zaznacza, że nie są one środkiem odchudzającym. To, że jakiś produkt jest bogaty w witaminy i minerały nie oznacza wcale, że może być lekiem na całe zło. Czy jest to jakoś udokumentowane badaniami, że jagody Acai wspomagają odchudzanie?

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone