Aloes i jego lecznicze właściwości. Zobacz, w jakich chorobach sprawdza się najlepiej
Aktualizacja: 1 grudnia, 2020
Coraz szerzej aloes wykorzystywany jest w medycynie, wykazując lecznicze właściwości w przypadku wielu schorzeń i chorób. wykorzystywany jest także w kosmetyce poprawiając wygląd skóry.
Będąc skarbnicą wielu cennych składników, aloes wspomaga leczenie alergii, przyspiesza także gojenie się ran, obniża poziom cukru oraz poprawia odporność. Natomiast maści i kremy, w których znajdują się wyciągi z aloesu, pomocne są w wielu schorzeniach skórnych.
Właściwości lecznicze aloesu
Miąższ aloesu składa się w prawie 98% z wody, a pozostałe 2% to ponad 200 składników o dużej aktywności biologicznej.
Aloes zawiera:
- niezbędne pierwiastki jak, miedź, magnez, mangan, sód, potas, chrom, wapń, fosfor, cynk i żelazo, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układów enzymatycznych w różnych szlakach metabolicznych
- witaminy – witamina C, β-karoten, kwas foliowy, cholinę, α-tokoferol (związek wchodzący w skład witaminy E) oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12 )
- aminokwasy: alanina, arginina, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, glicyna, histydyna, hydroksyprolina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, prolina, treonina, tyrozyna, walina (wśród nich jest aż 7 z 8 aminokwasów egzogennych)
- enzymy takie jak: fosfataza alkaliczna, peroksydaza, katalaza, bradykinaza (wykazuje silne działanie przeciwzapalne), allinaza, celulaza, lipazy, amylaza, oksydazy, cyklooksygenaza, karboksylaza pirogronianowa oraz fosfataza alkaliczna, które uczestniczą w przemianach metabolicznych organizmu
- saponiny (związki z grupy glikozydów), wykazujące działanie odkażające i ściągające
- nienasycone kwasy tłuszczowe: stearynowy, linolenowy, palmitynowy, linolowy i kaprylowy, które stanowią cenne źródło tłuszczów
- związki działające przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie: mleczan magnezu i lupeol (naturalny kwas salicylowy), sterole (kampesterol, β-sitosterol), z wiązki siarkowe, fenole, kwas cynamonowy
- lignina, która wspomaga przenikanie innych składników w głąb skóry
- pochodne antrachinonowe (wykazują działanie przeczyszczające): kwas chryzofranowy, estry kwasu cynamonowego, aloina (barbaloina, izobarbaloina), emodyna, antracen, antranol i niektóre olejki eteryczne
- cukry: polisacharydy (glukomannan, acemannan), które skutecznie stymulują układ immunologiczny, monosacharydy (glukoza i fruktoza) oraz acetylowane pochodne cukrów
Aloes – choroby
Aloes ma właściwości przyspieszające leczenie oparzeń gojenie się ran. Maści zawierające tę cudowną roślinę pomagają na odleżyny, owrzodzenia i ranny popromienne. Aloes zawiera substancje, które działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo, a stosować można go w schorzeniach, w których przebiegu dochodzi do zapalenia czy bólu np. reumatyzm czy nerwobóle. Ostatnie badania wykazują, że picie soku z aloesu ma wpływ na obniżenie poziomu glukozy we krwi.
Naukowcy coraz częściej testują niewątpliwie korzystne właściwości aloesu. W ostatnich czasach dużą uwagę zwraca się na wpływ aloesu na układ pokarmowy. Dowiedziono, że zawarte w aloesie substancje zwiększają zawartość wody w masach kałowych, pobudzając perystaltykę jelit i wydzielanie śluzu, doprowadzając do szybkiego wypróżnienia. Natomiast połączenie probiotyków (żywych kultur bakterii) wraz z żelem z aloesu, ma wpływ na obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL nawet o 40%, obserwując jednocześnie wzrost stężenia poziomu dobrego cholesterolu (HDL) o 20%.
Aloes jest ceniony od wieków. Dziś jej właściwości są powszechnie wykorzystywane w różnych gałęziach medycyny i kosmetologii. Dzięki swym pozytywnym właściwościom wpływającym korzystnie na organizm, łagodzącym niektóre stany chorobowe aloes wykorzystywany jest w terapiach wspomagających leczenie wielu schorzeń.
Super Ok.
Czy są przeciwwskazania , np kłopotów z krzepliwością krwi i brania sintromu?