Właściwości lecznicze tymianku – niezastąpionego środka na włosy, skórę, kaszel i dolegliwości żołądkowe
Aktualizacja: 5 marca, 2018
Historia wykorzystywania tymianku w medycynie sięga aż starożytności. Według dawnych przekazów roślina ta pobudza wydalanie moczu, miesiączkowanie oraz oczyszcza organizm. Jednak korzyści zdrowotnych, jakie niesie za sobą spożywanie tymianku, jest wiele więcej.
Tymianek wywodzi się z basenu Morza Śródziemnego, uprawiany jest jednak na całym świecie. Jego cechą rozpoznawczą są drobniutkie zielone listki i kwiatostan o fioletowym zabarwieniu, który znajduje się na samym szczycie pędów. Posiada charakterystyczny mocny zapach i lekko pikantny smak.
Za właściwości lecznicze ziela tymianku odpowiadają składniki aktywne w nim zawarte:
- Tymol, który jest olejkiem eterycznym, działa antybakteryjnie, dlatego też tymianek może być stosowany, jako płyn do płukania jamy ustnej. Ma również właściwości wykrztuśne, poprawia funkcjonowanie rzęsek oskrzeli, stąd może być użyteczny przy kaszlu, infekcjach bakteryjnych gardła. Przeciwbakteryjna aktywność tymolu sprawia, iż roślina ma zastosowanie w leczeniu trądziku – stanowi składnik niektórych kremów przeciwtrądzikowych oraz płynów do mycia twarzy.
- Związki flawonowe (flawonoidy) charakteryzują się działaniem przeciwgrzybiczym oraz przeciwutleniającym. Świeży tymianek jest jedną z najlepszych roślin o właściwościach antyoksydacyjnych. Obecności flawonoidów zawdzięcza się działanie przeciwzapalne oraz moczopędne i obniżające ciśnienie tętnicze krwi, a także działanie rozkurczowe, które sprzyja oczyszczaniu dróg oddechowych.
- Składniki mineralne, między innymi żelazo – niezbędne w produkcji erytrocytów; wapń – odpowiadający za strukturę kości, zębów oraz utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie; selen – regulujący pracę tarczycy, wzmacniający układ odpornościowy; mangan – wspomagający trawienie i wchłanianie składników odżywczych; potas – będący składnikiem płynów ustrojowych i komórek, pomaga w kontroli częstości akcji serca oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi; magnez – konieczny w pracy układu nerwowego i mięśniowego.
Składnik mineralny | Zawartość w 100 g świeżego tymianku | Zalecane Dzienne Spożycie (ZDS)* | % ZDS |
ŻELAZO | 17,5 mg | 18 mg | 97,2 % |
MAGNEZ | 160 mg | 320 mg | 50 % |
WAPŃ | 405 mg | 1000 mg | 40,5 % |
POTAS | 609 mg | 4700 mg (AI) | 13 % |
MANGAN | 1,7 mg | 1,8 mg | 96 |
* Wartości przedstawione dla kobiet w wieku 31-50 lat na podstawie: Normy żywienia dla ludności polskiej – nowelizacja
Tymianek – witaminy
Tymianek jest bardzo dobrym źródłem witamin, szczególnie witaminy C, która podnosi odporność organizmu, uczestniczy w metabolizmie tłuszczów oraz ułatwia przyswajanie żelaza. 100 g świeżego tymianku pokrywa dobowe zapotrzebowanie na kwas askorbinowy w około 215 %. Ziele tymianka zawiera także znaczne ilości witamin z grupy B, głównie ryboflawinę, która bierze udział w przemianach aminokwasów oraz wpływa na prawidłową pracę narządu wzroku. Ze względu na tak bogatą zawartość cennych składników, warto dowiedzieć się, jak można wykorzystać go w kuchni.
Tymianek – zastosowanie
Tymianek wpływa również na kondycję włosów, ponieważ poprawia ich strukturę, wzmacnia cebulki oraz wspiera prawidłowy wzrost. Herbata zaparzona z liści tymianka może okazać się niezawodna przy niestrawności i wzdęciach, gdyż działając rozkurczowo wspomaga pracę jelit oraz przyspiesza metabolizm organizmu.
Ziele tymianka może działać alergizująco na błony śluzowe i skórę. Nie zaleca się spożywania go przez kobiety w ciąży, ponieważ może spowodować przedwczesny poród lub niekorzystnie wpłynąć na rozwijający się płód.
Walory zdrowotne tej ziołowej rośliny warto wykorzystać w codziennym życiu, by wspomóc swój organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem. Być może dobrym pomysłem okaże się założenie domowego zielnika, ze szczególnym uwzględnieniem tymianku użytkując go w kuchni, jako przyprawę bądź do parzenia ziołowych herbat.
Tymol może być śmiertelnie trujący, trzeba zachować ostrożność