Właściwości lecznicze imbiru. Imbir na odchudzanie
Aktualizacja: 26 maja, 2020
Imbir posiada wiele właściwości zdrowotnych, stosowany od lat na różne schorzenia, dzięki zawartości gingerolu (oleistej żywicy z korzenia) działa, jako przeciwutleniacz i środek przeciwzapalny. Istnieje wiele form i sposobów wykorzystania imbiru do poprawy zdrowia. Do najczęstszych należą:
- surowy imbir – można go wykorzystać do komponowania pysznych soków warzywnych, dodać plastry imbiru do herbaty lub wody z cytryną;
- olej z imbiru – zawiera najwyższe poziomy gingerolu. Może być stosowany wewnętrznie lub zewnętrznie do łagodzenia bólu. Zazwyczaj zalecana dawka terapeutyczna to dwie do trzech kropli olejku eterycznego;
- herbata imbirowa – powszechnie stosowana w celu łagodzenia nudności i uspokajania żołądka, zalecana 2–3 dziennie. Więcej o właściwościach herbaty z imbiru przeczytasz tutaj.
- imbir w proszku – użycie zmielonego imbiru w proszku do gotowania to doskonały sposób na skorzystanie z przyprawy. Polecany do kurczaka, zup, ciast i smoothie.
Właściwości lecznicze imbiru
Lek na nudności
Imbir znany jest jako lek na mdłości, zapobiega nudnościom w ciąży, jak również związanymi z zaburzeniem pracy żołądka i jelit.
W jednym z badań z 2012 roku stwierdzono również, że imbir może łagodzić nudności i wymioty związane z chemioterapią, jednak pomagał jednie w ciągu pierwszych 6 do 24h po chemioterapii.
Działanie przeciwnowotworowe
Badania wykazują, że imbir jest skuteczny przeciwko różnym nowotworom przewodu pokarmowego, takim jak rak żołądka, rak wątroby, jelita grubego, dróg żółciowych oraz trzustki (codzienne podawanie ekstraktu z imbiru hamowało wzrost guza) [2,3].
Obniża cholesterol
W 45-dniowym podwójnie ślepym, kontrolowanym badaniu klinicznym 85 osób z wysokim poziomem cholesterolu zażywało trzy gramy proszku imbirowego dziennie w trzech podzielonych dawkach. Imbir spowodował znaczące zmniejszenie cholesterolu LDL.
Inne badanie, które poddało analizie niedoczynność tarczycy, potwierdza te odkrycia. Naukowcy wykazali, że ekstrakt z imbiru obniżył poziom cholesterolu LDL w podobnym stopniu, co Atorwastatyna, którą lekarze przepisują na obniżenie poziomu cholesterolu.
Zapobiega cukrzycy
Gingerole są powszechnie znane ze zwiększania wrażliwości na insulinę. Wykorzystując tę wiedzę, badanie przeprowadzone w 2006 roku i opublikowane na łamach czasopisma “Journal of Agricultural and Food Chemistry” wykazało, że mogą one także tłumić gromadzenie się sorbitolu w ludzkich komórkach krwi i szczurach karmionych cukrem. Podsumowując imbir nie tylko pomaga zapobiegać cukrzycy, ale również chroni przed jej powikłaniami, takimi jak np. retinopatia cukrzycowa (uszkodzenie siatkówki oka w przebiegu cukrzycy).
Zapalenie stawów
W badaniu dotyczącym wpływu imbiru na zapalenie kości i stawów naukowcy wykazali, że grupa, której podawano wyciąg z imbiru doświadczyła wyższego wskaźnika redukcji bólu kolana w pozycji stojącej (63%) w porównaniu z grupą kontrolną (50%).
Imbir znany jest również z właściwości przeciwbólowych. Badania wykazały, że może pomóc złagodzić ból związany z miesiączką i skurczami menstruacyjnymi. Jedna z prób klinicznych podzieliła kobiety doświadczające pierwotnego bolesnego miesiączkowania na dwie równe grupy; naukowcy następnie podali im placebo lub imbir w postaci kapsułek. W grupie z imbirem 83% zgłosiło poprawę w zakresie objawów, w porównaniu z 47% w grupie placebo.
Imbir na odchudzanie
Imbir ma właściwości rozgrzewające, oczyszczające i pobudzające organizm do szybszego spalania tkanki tłuszczowej. Jedzenie imbiru lub picie z nim wody może pomóc w ograniczeniu chęci przejadania. Jako naturalne tłumienie apetytu, spożywanie imbiru jest jednym z najlepszych sposobów, aby wspomóc proces odchudzania. Dodatkową zaletą jest to, że imbir jest prawie bezkaloryczny, można go stosować na świeżo, podczas gotowania, a także, jako dodatek do herbaty.
W badaniu opublikowanym w ”Journal of the Science and Food of Agriculture” w 2014 r. naukowcy odkryli, że szczury z nadwagą, które otrzymały gingerol (związek zawarty w imbirze), po 30-dniowym okresie suplementacji straciły na wadze. Wykazano również poprawę poziomu cukru i leptyny (hormon odgrywający rolę w uczuciu pełności po posiłku) we krwi.
W innym badaniu opublikowanym w ”Europejskim Przeglądzie Medycznym i Farmakologicznym” również wykazano, iż suplementacja imbirem ma wpływ na utratę wagi, oraz zwiększa poziom „dobrego” cholesterolu we krwi.
Zmiany hormonalne i przewlekły stres mogą powodować podwyższenie poziomu kortyzolu we krwi, co wytrąca układ odpornościowy i metabolizm z równowagi. Jego podwyższone poziomy mogą przyczyniać się do przybierania na wadze, szczególnie utrudniając utratę tłuszczu z brzucha. Zgodnie z artykułem w ”Biological and Pharmaceutical Bulletin” z 2004 r. Imbir hamuje produkcję kortyzolu.
Badanie opublikowane w ”Metabolism” w 2012 r. Wykazało, że imbir ma termogeniczne działanie poprzez poprawę termicznego działania żywności, jak również promowanie uczucia sytości.
Pokarm termogeniczny oznacza, że podnosi temperaturę ciała i wspomaga metabolizm oraz spalanie kalorii. W procesie termogenezy organizm spala kalorie, aby wykorzystać pożywienie, które zostało spożyte i zamienić te kalorie w ciepło.
“International Journal of Obesity” wspomina, że spożywanie żywności o działaniu termogenicznym może potencjalnie być narzędziem do utraty i utrzymania wagi.
W badaniu oceniano skutki spożywania śniadania z lub bez gorącego napoju imbirowego (2 g proszku imbiru rozpuszczonego w gorącej wodzie) obserwując wydatek energetyczny, apetyt i sytość u mężczyzn z nadwagą.
Badanie wykazało znaczący wpływ imbiru na termiczne działanie pokarmu, a uczestnicy wykazywali niższy głód i mniejsze spożycie żywności w porównaniu do grupy kontrolnej. Wyniki sugerują potencjalną rolę imbiru w procesie odchudzania.
Imbir może być skutecznym środkiem na wiele dolegliwości oraz pomóc w utracie masy ciała. Należy jednak pamiętać, że zarówno stan zdrowia, jak i szybkość utraty tkanki tłuszczowej zależy również od innych czynników takich jak: odpowiednio zbilansowana dieta, ćwiczenia, stres i czynniki genetyczne. Zatem, aby uzyskać najlepsze efekty powinno się połączyć imbir ze zdrowym stylem życia.
Literatura:
- http://www.breastcancer.org/research-news/20121108-2
- Sahdeo Prasad, Amit K. Tyagi. Ginger and Its Constituents: Role in Prevention and Treatment of Gastrointestinal Cancer. Gastroenterol Res. Pract. 2015
- Miho Akimoto , Mari Iizuka , Rie Kanematsu , Masato Yoshida , Keizo Takenaga, Anticancer Effect of Ginger Extract against Pancreatic Cancer Cells Mainly through Reactive Oxygen Species-Mediated Autotic Cell Death. PLoS One. 2015; 10(5): e0126605.
- Jenabi E. The effect of ginger for relieving of primary dysmenorrhoea.J. Pak Med Assoc. 2013 Jan; 63(1):8-10.
- Alizadeh-Navaei R, Roozbeh F, Saravi M, Pouramir M, Jalali F, Moghadamnia AA. Investigation of the effect of ginger on the lipid levels. A double blind controlled clinical trial. Saudi Med J. 2008 Sep;29(9):1280-4.
- Al-Noory AS, Amreen AN, Hymoor S. Antihyperlipidemic effects of ginger extracts in alloxan-induced diabetes and propylthiouracil-induced hypothyroidism in (rats). Pharmacognosy Res. 2013 Jul;5(3):157-61
- Altman RD, Marcussen KC. Effects of a ginger extract on knee pain in patients with osteoarthritis. Arthritis Rheum. 2001 Nov; 44(11):2531-8.
- Ming-Luen Hu , Christophan K Rayner , Keng-Liang Wu , Seng-Kee Chuah , Wei-Chen Tai , Yeh-Pin Chou , Yi-Chun Chiu , King-Wah Chiu, Tsung-Hui Hu. Effect of ginger on gastric motility and symptoms of functional dyspepsia. World J Gastroenterol . 2011 Jan 7; 17(1): 105–110.
- Saravanan G , Ponmurugan P, Deepa MA , Senthilkumar B. Anti-obesity action of gingerol: effect on lipid profile, insulin, leptin, amylase and lipase in male obese rats induced by a high-fat diet. J Sci Food Agric. 2014 Nov;94(14):2972-7
- Mahmoud RH, Elnour WA. Compaqrative evaluation of the efficacy of ginger and orlistat on obesity management, pancreatic lipase and liver peroxisomal catalase enzyme in male albino rats. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2013 Jan; 17(1):75-83.
- Katagiri F , Inoue S , Sato Y , Itoh H , Takeyama M . Comparison of the effects of Sho-hange-ka-bukuryo-to and Nichin-to on human plasma adrenocorticotropic hormone and cortisol levels with continual stress exposure. Biol Pharm Bull. 2004 Oct; 27(10):1679-82.
- Mansour MS , Ni YM , Roberts AL , Kelleman M , Roychoudhury A , St-Onge MP . Ginger consumption enhances the thermic effect of food and promotes feelings of satiety without affecting metabolic and hormonal parameters in overweight men: a pilot study. Metabolism. 2012 Oct; 61(10):1347-52
- Hursel R , Westerterp-Plantenga MS . Thermogenic ingredients and body weight regulation. Int J Obes (Lond). 2010 Apr; 34(4):659-69.