Angina – co jeść, aby złagodzić bolesne objawy choroby?

16 18 20

Angina jest uciążliwą i bolesną chorobą, jedną z postaci zapalenia gardła. Co jeść, aby szybciej wrócić do zdrowia i zminimalizować towarzyszący jej ból?

Angina

Angina to choroba zapalna górnych dróg oddechowych. Może być wywołana zarówno bakteriami (najczęściej są to paciorkowce), jak i wirusami. Przyczyna decyduje o tym, czy wprowadzona zostanie antybiotykoterapia. Antybiotyki skutecznie zwalczają bakterie, jednak nie są przydatne w walce z wirusami. Nasuwający się wniosek to nieśmiertelne motto – lepiej zapobiegać niż leczyć. Zachorowaniu sprzyjają zaziębienie i spadek odporności, co wiąże się z niewłaściwym trybem życia, a także żywieniem.

Angina – objawy

Objawy anginy znane są każdemu – podwyższona temperatura ciała, ból gardła, trudności w przełykaniu, utrudnione otwieranie ust, nieprzyjemny zapach z ust, powiększenie węzłów chłonnych, ból głowy. Ze względu na utrudnione połykanie i towarzyszącą gorączkę zaleca się na okres leczenia pewne dietetyczne modyfikacje.

Angina – co jeść?

Na samym początku warto rozwiać jeden z powszechnych mitów. W leczeniu zakażeń górnych dróg oddechowych, wbrew obiegowej opinii, nie zaleca się preparatów witaminy C. W związku z tym najrozsądniej ograniczyć się do zażywania leków zaleconych przez lekarza i zaoszczędzić pieniądze rezygnując z zakupu suplementów na własną rękę.

Modyfikacja diety na czas choroby wynika z trzech przyczyn: trudności z połykaniem, stanu gorączkowego i antybiotykoterapii.

  • Ból towarzyszący przełykaniu można w pewnym stopniu złagodzić stosując na okres pierwszych kilku dni choroby dietę półpłynną.
  • Gorączka – czyli temperatura ciała przekraczająca 38 stopni Celsjusza, to prawidłowa reakcja organizmu na obecność patogenu. Warto jednak pamiętać, że ten stan niesie za sobą większe zapotrzebowanie na energię, płyny oraz białko. Wzrost temperatury już o 1 stopień powoduje wzrost tempa metabolizmu o 20% i zapotrzebowania na płyny o 500 ml. Ponadto przyspieszony jest rozpad białek.
  • Możliwe interakcje leków z żywnością zmuszają do zapoznania się z ulotką i stosowania zaleceń sugerujących wykluczenie pewnych produktów.

Angina – produkty zalecane

  • Większość posiłków powinna być serwowana w postaci półpłynnej. Zaleca się zupy krem, przeciery, koktajle, kasze gotowane na miękko, miękkie warzywa i owoce.
  • Witamina C – jej zwiększone wydalanie w trakcie stosowania tetracykliny rodzi potrzebę dodatkowego spożycia produktów bogatych w tę witaminę.  
  • Probiotyki – zgodnie z definicją to żywe mikroorganizmy, które spożyte przez człowieka wywołują korzystny efekt zdrowotny. Najczęściej stosowanymi bakteriami są te z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, ale także drożdże Saccharomyces cerevisiae spp. boulardi. Antybiotyki działają nie tylko przeciwko bakteriom patogennym, ale również tym korzystnym bytującym w jelitach. W związku z tym zaleca się wspomaganie organizmu w trakcie i po ukończeniu antybiotykoterapii korzystnymi szczepami bakterii. Pamiętać należy o właściwym odstępie czasowym pomiędzy zażyciem antybiotyku i probiotyku – co najmniej dwugodzinnym (więcej w przypadku leku o długim okresie uwalniania). Jedynie Saccharomyces boulardi nie reaguje na działanie leku przeciwbakteryjnego. Probiotyki dostępne są w aptece w formie tabletek. Teoretycznie żywe kultury bakterii powinny być obecne także w fermentowanych produktach mlecznych, jednak nie zawsze tak jest, co trudno zweryfikować.
  • Woda – nie należy zapominać o odpowiednim nawodnieniu w trakcie gorączki. Zwiększona utrata wody wraz z potem w połączeniu z niedostateczną podażą może prowadzić do odwodnienia. Warto dostarczyć organizmowi dodatkowo około 1 litra płynów.
  • Posiłki prócz tego, że powinny być łatwostrawne, najlepiej, aby zawierały więcej niż zwykle źródeł łatwoprzyswjajalnego białka – sery, jogurty, jaja, mleko (nie spożywane jednocześnie z dawką antybiotyku)

BonaVita poleca: Dieta w gorączce – zasady, produkty zalecane i zakazane

Angina – produkty zakazane

Zażywając lek należy zwrócić uwagę nie tylko na jego nazwę handlową, ale przede wszystkim na substancję czynną i grupę, do której dana substancja przynależy. W zależności od grupy antybiotyków, mamy do czynienia z różnymi interakcjami. Niezmiernie ważne jest dokładne zapoznanie się z treścią ulotki, dlatego że niektóre suplementy i produkty spożywcze mogą w znaczący sposób zaburzyć działanie leków i tym samym obniżyć efekt terapeutyczny.  

  • Żurawina, produkty bogate w witaminę C – przeciwwskazane w trakcie antybiotykoterapii aminoglikozydami – zakwaszają mocz zmniejszając skuteczność leków.
  • Napoje alkoholowe.
  • Sok grejpfrutowy – hamuje aktywność enzymów metabolizujących makrolidy, co może doprowadzić do niekontrolowanego podwyższenia stężenia antybiotyku we krwi i związanych z tym skutków ubocznych.
  • Suplementy magnezu, żelaza, wapnia i cynku są przeciwwskazane w trakcie zażywania antybiotyków z grupy fluorochinolonów oraz tetracyklin – hamują wchłanianie leków z przewodu pokarmowego.
  • Produkty bogate w wapń – należy unikać ich spożywania łącznie z zażywaniem tetracykliny.
  • Mleko i jogurt do popijania leków. Leki zażywamy popijając je wyłącznie wodą. Wymienione produkty hamują wchłanianie pewnych substancji, zmniejszając skuteczność działania leków.
  • Pokarmy bogatotłuszczowe – nie są zalecane w trakcie stosowania metronidazolu.

Dieta w trakcie anginy powinna podlegać pewnym modyfikacjom w stosunku do diety zwyczajowej. Gorączka związana ze stanem zapalnym jest przyczyną zwiększonego zapotrzebowania na składniki odżywcze i wodę. Z kolei trudności w przełykaniu stwarzają konieczność podawania posiłków w formie półpłynnej. Z połączenia tych dwóch zaleceń otrzymujemy dietę półpłynną bogatobiałkową i bogatoenergetyczną z uwzględnieniem pewnych ograniczeń wynikających ze stosowanych leków.

Literatura:

  • Thor Piotr; Podstawy patofizjologii człowieka; Uniwersyteckie Wydawnictwo Medyczne „Vesalius”
  • Misiewicz-Jagielak Barbara; Farmacja raktyczne –Suplement/2012 – Najitotniejsze interakcje leków przeciwbakteryjnych – o czym należy pamiętać w praktyce;
  • Wawrzyniak Anna;  Racjonalna terapia ostrych infekcji górnych dróg oddechowych; Forum Medycyny Rodzinnej 2011;
  • Nowak Adriana i wsp., Probiotyki – historia i mechanizmy działania; ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2010;
Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Angina – co jeść, aby złagodzić bolesne objawy choroby? - 3.8/5. Oddano 288 głosy.
Autor artykułu:
, Dyplomowany dietetyk kliniczny. Wierzy, że odpowiednie żywienie jest kluczem do zdrowego i długiego życia.

Opinie

  • Spersonalizowany jadłospis 26.02.2019, 1:42

    Tak wielu z nas o tym nie wie, ale dobry dietetyk kliniczny potrafi dosłownie zdziałać cuda. Moje zdrowie polepszyło się zdecydowanie od kiedy zmieniłam dietę. Mój żołądek był raczej delikatny. Miałam mdłości i biegunki. Nawet moje ciało wygląda lepiej! Przy moim problemie przygotowują mi jednocześnie zdrową i pyszną dietę. Naprawdę kocham niektóre z przepisów, które dostałam. Zwłaszcza przy anemii warto pamiętać o tym, żeby zadbać o swoją dietę.

    Odpowiedz
  • Janek 09.12.2019, 8:50

    a czy na angine ropną można lody?

    Odpowiedz
    • Darek 24.01.2020, 12:55

      Lody to naturalny antybiotyk tylko przemysł farmaceutyczny milczy bo kto by kupił leki lody w sposób naturalny niszczą bakterie ważne żeby były śmietankowe i często podawane najlepiej w wczesnym stadium infekcji

      Odpowiedz
      • Ala 30.01.2022, 10:46

        Witam też od dawna wiedziałam i stosowałam ale tylko u siebie

        Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone