Opinie

  1. Witam, zmagam sie z ww problemami juz tez od paru lat i caly czas daze do eliminacji produktow ktore zle na mnie wplywaja. Nie znalazlam jescze diety cud dla siebie ale te zalecenia sa bardzo trafione. Dieta powinna byc przede wszystkim forma leczenia ale ja rowniez wspomagam sie kapsulkami i innymi suplementami i zauwazylam znaczna poprawe. Znazlalam kilka swietnych mieszanek superfoods sama ale rowniez stosuje te zalecane przez lekarza. Ja ososbiscie mialam okazje przetestowac kilka probiotykow z ktorych jestem zadowolona, efekt wrecz ‘natychmiastowy’ bez burczenia i przelewania sie w brzuchu, swobodne wyproznianie. Polecam dla zmagajacych sie podobnymi problemami:)

  2. Ja też mam kapsułki tylko zapominam o diecie …

  3. Witam mam problem ze cokolwiek zjem mam straszne smierdzace gazy i brzuch jak balon ,nie mam biegunek wrecz zaparcia ale bezbolesne .Nie wiem dlaczego tak sie dzieje nawet po wypiciu czasem wody mam balon i bulgotania w brzuchu ,także często kuje mnie w środkowej części nadbrzuszu pod zebrem z lewej strony. Może Pani się orientuję od czego to może być jakie są przyczyny.Dziekuje

  4. te produkty i porady są na prawdę przydatne. na szczęście wszystkie je mam w swojej diecie dzięki, której funkcjonuje normalnie. do tego jeszcze wspomagam organizm poprzez stosowanie kapsułek. biorę dwie dziennie i dzięki nim nie mam problemu z regularnym wypróżnieniem się w normalny sposób, bez rewolucji typu biegunka lub zaparcia.

    1. ANIU PISZESZ O KAPSUŁKACH. MOŻESZ POWIEDZIEĆ O JAKIE CHODZI. DZIĘKI.

      1. Cześć, Ja zmagam się z bólem od wielu lat i mam te postać zaparć, czy możesz powiedzieć jakie stosujesz kapsułki. Będę wdzięczna

  5. Witam,
    z aktualnego wykazu produktów dozwolonych (wg. aplikacji FODMAP Monash University) wynika, że jagody oraz migdały w fazie eliminacyjnej nie są dozwolone.
    W drugiej fazie można zjeść max. 40g jagód, oraz 12g migdałów.
    Pozdrawiam

  6. Hanno, nie sam orkisz nie, aczkolwiek warto zauważyć, iż chleb orkiszowy na zakwasie jest dozwolony 😉

    1. W przypadku diety low FODMAP ogranicza się spożycie zbóż glutenowych, ale nie dlatego, że zawierają gluten, a dlatego, że zawierają znaczne ilości związków z grupy FODMAP! Orkisz, mimo iż jest zbożem glutenowym, zawiera znacznie mniej związków z grupy FODMAP niż pszenica, jęczmień czy żyto. To dlatego orkisz (szczególnie w postaci fermentowanej) jest z reguły lepiej tolerowany przez osoby z IBS.

  7. Jedna istotna uwaga – orkisz nie jest bezglutenowy.

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *