bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Diety przemysłowe stosowane w zaburzeniach funkcjonowania układu pokarmowego

Diety przemysłowe stosowane w zaburzeniach funkcjonowania układu pokarmowego

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 8 maja, 2024

Specjalnie przygotowane preparaty przemysłowe do żywienia osób chorych mają ściśle zdefiniowane składniki odżywcze oraz są określone jakościowo i ilościowo. Stosowane w różnej formie, w zależności od zapotrzebowania pacjenta, dobierane są indywidualnie.

Ogólnie diety przemysłowe możemy podzielić na: polimeryczne, oligomeryczne oraz monomeryczne. W zależności od funkcji układu pokarmowego, dobierana jest dieta, która pokryje całe, dobowe zapotrzebowanie chorego na energię i składniki odżywcze.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Dieta polimeryczna
  • Dieta oligomeryczna
  • Dieta monomeryczna

Dieta polimeryczna

Dieta polimeryczna jest sposobem żywienia, powstałym na bazie nieprzetworzonych, naturalnych składników odżywczych. Całe, nierozłożone cząsteczki np. białka wymagają jednak sprawnego trawienia w układzie pokarmowym, dlatego diety nie stosuje się u osób z zaburzeniami przemiany materii oraz wchłaniania.

Taka dieta jest dobrze zbilansowana oraz pokrywa całkowite zapotrzebowanie energetyczne organizmu. Białko stanowić powinno 15–25%, węglowodany 25–60%, a tłuszcze 25–40% dziennej racji pokarmowej.

Źródłem białka o dużej wartości biologicznej są przede wszystkim białka mleka krowiego, jaja kurzego oraz sojowe, natomiast tłuszczów głównie oleje roślinne dostarczające długo- (LCT) lub krótkołańcuchowych (MCT) triglicerydów. Źródłem węglowodanów w dietach polimerycznych są olisacharydy, maltodekstryny oraz skrobia. Dieta bogata jest także w sole mineralne oraz niezbędne witaminy.

Dieta oligomeryczna

U chorych z zaburzeniami trawienia i wchłaniania lub też z niewydolnością zewnątrzwydzielniczą trzustki stosuje się dietę oligomeryczną. Dieta ta charakteryzuje się mniejszą osmolarnością i łatwiejszą przyswajalnością składników odżywczych. Jest dietą drobnocząsteczkową, chemicznie określoną. Białko stanowią peptydy o długości łańcucha od 2–50 aminokwasów – diepeptydy i tripeptydy oraz wolne aminokwasy. Węglowodany występują w postaci dwucukrów oraz maltodekstryn, a tłuszcze stanowią triglicerydy, kwasy tłuszczowe LCT oraz MCT (źródło niezbędnych kwasów tłuszczowych). Dieta oligomeryczna nie pozbawiona jest także potrzebnych minerałów, witamin i pierwiastków śladowych.

Dieta monomeryczna

W zaburzeniach wchłaniania oraz w zaostrzeniach choroby Crohna stosuje się dietę monomeryczną. Jest to dieta elementarna, której składniki zostały poddane hydrolizie enzymatycznej. Drobne cząsteczki składników odżywczych są dobrze wchłaniane przez chory układ pokarmowy. Białko występuje pod postacią wolnych aminokwasów, a węglowodany w formie glukozy i oligosacharydów. Tłuszcze występują w formie niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz MCT. Dieta monomeryczna charakteryzuje się niską zawartością sodu, dużą osmolarnością, ale nie pozbawiona jest witamin, soli mineralnych i niezbędnych pierwiastków.

Diety przemysłowe są specjalnym typem pożywienia, stosowanym w stanach chorobowych, by poprawić ogólny stan pacjenta, a przede wszystkim dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych. W zależności od długości chemicznej cząsteczek składników odżywczych, możemy indywidualnie dobrać dietę polimeryczną, oligomeryczną oraz monomeryczną, pod kątem choroby i stanu ogólnego pacjenta.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Aleksandra Musiał
Aleksandra Musiał , Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
refluks

Refluks – Jakie są objawy,…

Częsta zgaga i uczucie pieczenia w gardle? To mogą być pierwsze objawy choroby refluksowej. Czytaj dalej...

Leczenie żywieniowe – stosowane w…

Ciężko chorzy pacjenci często borykają się z niedożywieniem, a nawet anoreksją. W takich przypadkach stosowane jest leczenie żywieniowe. Czytaj dalej...

Leczenie żywieniowe dzieci, również tych…

Leczenie żywieniowe jest częścią terapii osób, u których żywienie drogą naturalną jest niemożliwe lub niewystarczające. Coraz częściej w tej grupie chorych znajdują się dzieci. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Układ pokarmowy i trawienie

    Zdrowa dieta

    Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

    Znaczenie zrównoważonej diety w zdrowym stylu życia

    Nawyki żywieniowe

    8 wskazówek dotyczących zdrowego odżywiania

    Nawyki żywieniowe

    24 proste wskazówki, dzięki którym Twoja dieta będzie zdrowsza

    białko

    Nadmiar białka w diecie – objawy i skutki

    Top 15 – jak być fit?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.