Dieta jabłkowa – zasady i opinia dietetyka. Ile można schudnąć na diecie jabłkowej?
Aktualizacja: 29 kwietnia, 2024
Jabłka są bogate w błonnik pokarmowy, który przedłuża uczucie sytości po posiłku, pobudza trawienie i pracę jelit, ponadto pomocny jest także w usuwaniu toksyn z organizmu. Dlatego też dieta jabłkowa pozwala w szybkim tempie zrzucić zbędne kilogramy oraz poprawić perystaltykę jelit. Dieta ta występuje w dwóch formach: rygorystycznej, gdzie przez 3 dni wymagane jest jedzenie samych jabłek oraz forma mniej ścisła, podczas której jabłka to tylko dodatek do posiłków. Poznaj zasady diety jabłkowej oraz opinie dietetyków.
Dieta jabłkowa
Dieta jabłkowa należy do diet odchudzających, której podstawowym składnikiem są jabłka. Owoce powinny być spożywane w postaci surowej i nieobranej, ze względu na to, iż większość najcenniejszych składników jabłka znajduje się właśnie pod jego skórką – połowa witaminy C, prawie całość cennych przeciwutleniaczy oraz większość błonnika pokarmowego. Dzięki zawartej witaminie C i kwercetynie, należącej do grupy przeciwutleniaczy, jabłka unieszkodliwiają bakterie i wirusy, a także wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój wielu chorób i starzenie się organizmu. Kwercetyna wzmacnia także odporność organizmu i działa przeciwzapalnie.
Niektórzy również twierdzą, iż dieta jabłkowa, podobnie jak inne diety warzywne czy też detoksy sokowe, ma za zadanie oczyścić nasz organizm z toksyn, jednak nie jest to naukowo potwierdzone. Detoks w organizmie człowieka odbywa się codziennie i nie potrzebujemy do tego specjalnych diet. Funkcje detoksykacyjne w naszym organizmie spełniają wątroba oraz nerki. To te dwa organy są odpowiedzialne za oczyszczanie naszego organizmu i krwi ze szkodliwych produktów przemiany materii. Dieta jabłkowa może jedynie wspomóc działanie wątroby i nerek, pomagając im w pozbyciu się toksyn.
Dieta jabłkowa – zasady
Dieta jabłkowa występuje w dwóch odmianach: restrykcyjnej jednoskładnikowej oraz niskokalorycznej uwzględniającej różne grupy produktów.
Pierwsza odmiana tej diety może trwać maksymalnie 3 dni i polega na spożywaniu przez cały dzień wyłącznie jabłek na każdy posiłek – czy to śniadanie czy kolacja. Ilość spożywanych jabłek w ciągu dnia nie powinna przekraczać 2 kg. Decydując się na tę dietę, nie należy zapominać o piciu co najmniej 2 l płynów. Głównie powinna być to niegazowana woda mineralna, dozwolone są także ziołowe herbatki. Ten wariant diety wyklucza stosowanie innych produktów, dlatego należy się do niej odpowiednio przygotować. W pierwszej kolejności należy się skonsultować z lekarzem w celu wykrycia ewentualnych przeciwwskazań, gdyż dieta ta przeznaczona jest wyłącznie dla osób dorosłych, nie zmagających się z różnego rodzaju schorzeniami przewodu pokarmowego. Celem trzydniowej diety jabłkowej jest usprawnienie pracy przewodu pokarmowego poprzez pobudzenie pracy jelit. Pamiętajmy, że jednoskładnikowa dieta jabłkowa jest dietą niepełnowartościową, dlatego też może trwać nie dłużej niż 3 dni. W przeciwnym razie istnieje duże ryzyko wystąpienia osłabienia organizmu, zawrotów głowy lub zasłabnięcia.
Drugi wariant tej diety jest nieco mniej restrykcyjny, jadłospis oprócz jabłek może być wzbogacony o inne produkty, które wniosą do posiłków dodatkowe składniki odżywcze. Ważne jest jednak, aby kaloryczność posiłków w ciągu dnia nie przekraczała 1000 kcal. Z racji tego, iż ta forma diety jabłkowej również nie dostarcza wszystkich potrzebnych składników odżywczych, należy ją stosować maksymalnie 5 dni.
Optymalnie 3–4 dni przed rozpoczęciem diety jabłkowej, należy zmniejszyć porcje posiłków, ograniczyć spożycie soli, zrezygnować ze słodyczy, wędlin, alkoholu, kawy i mocnej czarnej herbaty. Posiłki powinny być bogate w warzywa i owoce oraz pełnoziarniste produkty zbożowe.
Ile można schudnąć na diecie jabłkowej?
W procesie odchudzania ważną rolę spełnia błonnik pokarmowy, głównie frakcja rozpuszczalna, która wydłuża uczucie sytości po posiłku. Do frakcji rozpuszczalnej błonnika pokarmowego należą m.in. pektyny, których dobrym źródłem są surowe, nieobrane jabłka. Ponadto błonnik usprawnia pracę układu pokarmowego, pobudza trawienie i pracę jelit, przyczyniając się do ich oczyszczenia. Dieta jabłkowa z racji niskiej kaloryczności i sporej zawartości błonnika pokarmowego sprzyja odchudzaniu. Trzydniowa dieta jabłkowa pozwala na pozbycie się ok. 2 kg, natomiast wariant trwający pięć dni umożliwia spadek masy ciała nawet do 5 kg. Przy czym należy pamiętać, że efekt odchudzania zależy jest m. in. od wyjściowej masy ciała, wieku oraz poziomu aktywności fizycznej.
Aby utrzymać efekt diety jabłkowej, po jej zakończeniu należy stopniowo powracać do normalnego żywienia, zwiększając porcje spożywanych posiłków. W pierwszych dniach nasza dieta powinna być lekkostrawna, oparta wyłącznie na gotowanych a nie smażonych potrawach. Zbyt szybki powrót do wcześniejszych zwyczajów żywieniowych, mógłby się skończyć obciążeniem przewodu pokarmowego i efektem jo-jo.
Dieta jabłkowa – jadłospis
Trzydniowa dieta jabłkowa, jest dietą jednoskładnikową, jadłospis opiera się wyłącznie na jabłkach. Jedyną modyfikacją, jaką możemy wprowadzić to forma spożywanych jabłek. Mogą one być jedzone świeże, pieczone, pod postacią musu, przetartej czy pokrojonej w kostkę sałatki bądź też wypijane w formie soku ze świeżych jabłek. Oprócz jabłek nie zapominajmy o wodzie i ziołowych herbatkach.
Druga wersja diety jabłkowej daje większe pole popisu. Poniżej został przedstawiony przykładowy jadłospis nie przekraczający 1000 kcal:
Śniadanie: owsianka jabłkowa z cynamonem (jabłko – 1 sztuka, płatki owsiane – 2 łyżki, mleko spożywcze 1,5% tł. – 1/2 szklanki, nasiona słonecznika – 1 łyżeczka, cynamon – szczypta).
II śniadanie: Jogurt naturalny 1,5% tł. – 1 mały kubeczek (150g).
Obiad: Ryż brązowy – ½ woreczka, gotowana na parze pierś z kurczaka – 70g, surówka z marchwi – 1sztuka i jabłek – 2 sztuki.
Kolacja: Jabłko, kanapka z jajkiem na miękko i pomidorem ( chleb żytni razowy – 1 kromka, jajko kurze – 1 sztuka, pomidor – 1 sztuka)
Dieta jabłkowa – przepisy
Składniki:
- Jabłko – 1 sztuka
- Płatki owsiane – 2 łyżki
- Mleko spożywcze 1,5% tł. –1/2 szklanki
- Nasiona słonecznika – 1 łyżeczka
- Cynamon – szczypta
Przygotowanie:
- Ugotuj płatki owsiane razem z mlekiem do pożądanej gęstości.
- Jabłko pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce, posyp cynamonem.
- Dodaj nasiona słonecznika.
Składniki:
- Serek wiejski (light) – ½ opakowania
- Jabłko – 2 sztuki
- Płatki owsiane – 1,5 łyżki
- Kakao (16%) – 1 łyżeczka
- Dynia, pestki – 1 łyżeczka
- Cynamon – szczypta
Przygotowanie:
- Jabłko zetrzyj i podduś z cynamonem.
- Serek zmiksuj i podziel na 2 części. Jedną z części wymieszaj z kakao, tak by z serka można było utworzyć warstwę ciemną i jasną.
- Przygotuj pucharek i ułóż warstwowo po kolei: warstwa ciemna, płatki, jabłko, warstwa jasna, płatki, jabłko.
- Posyp pestkami dyni.
Składniki:
- Mleko spożywcze (1,5% tł.) – ½ szklanki
- Jabłko – 1 sztuka
- Kasza jaglana – 1,5 łyżki
- Miód – 1 łyżeczka
- Orzechy włoskie – 1 sztuka
- Cynamon – szczypta
Przygotowanie:
- Kaszę gotuj do miękkości na mleku.
- Jabłko zetrzyj i podduś z małą ilością wody z cynamonem i miodem.
- Wyłóż ugotowaną kaszę do naczynia, nałóż jabłko i posyp posiekanymi orzechami.
Dieta jabłkowa – opinia dietetyka
Dieta jabłkowa, podobnie jak inne „diety cud” jest dietą niepełnowartościową i nieodpowiednio zbilansowaną. Stosowanie jej przez dłuższy może skutkować osłabieniem organizmu, zawrotami głowy, niedoborami podstawowych składników odżywczych, mineralnych oraz witamin, co w konsekwencji może doprowadzić do anemii.
Odchudzanie jest długotrwałym procesem, gdzie podstawę stanowi deficyt energetyczny, czyli stan, w którym nasz organizm otrzymuje mniejszą ilości energii niż potrzebuje i w konsekwencji zmuszony jest korzystać z własnych rezerw. Deficyt energetyczny w dietach 1000 kcal jest zbyt wysoki, mało komu udaje się przy jej pomocy uzyskać trwały efekt. Osoby będące na tego typu dietach nie są w stanie utrzymać tak dużego reżimu kalorycznego i po upływie paru dni „rzuca się” na jedzenie, nadrabiając z nawiązką stracone kilogramy. Nie ma recepty na szybki i jednocześnie skuteczny sposób na zmniejszenie masy ciała. Proces odchudzania przede wszystkim wymaga czasu, cierpliwości i ciągłej motywacji ze strony bliskich. „Diety cud” mogą jedynie zniechęcić do zmiany nawyków żywieniowych, ponieważ podczas ich stosowania jesteśmy ciągle zmęczeni, ospali, mamy wahania nastroju. Za sprawą tych wszystkich nieracjonalnych sposobów na zrzucenie zbędnych kilogramów do naszej głowy docierają błędne wyobrażenia o słowie dieta.
Przeczytaj też:
- Zalety i wady diety jabłkowej – efekt może zadziwić!
- Kapuściana, owocowa, ryżowa, białkowa – niebezpieczne diety jednoskładnikowe
- Jabłka – właściwości odchudzające i zdrowotne
- Jabłka na odchudzanie i zaparcia. Jabłka dla cukrzyka. Przepisy
Podsumowując, jeśli już bardzo chcemy wypróbować dietę jabłkową, wybierzmy wersję niskokaloryczną, trwającą maksymalnie 5 dni, gdzie oprócz jabłek możemy spożywać inne produkty. Pamiętajmy, że dietę tą warto zastosować, jeżeli czujemy się ciężko i chcemy usprawnić pracę przewodu pokarmowego. Nie jest ona dobra dla zrzucenia zbędnych kilogramów, ponieważ przynosi dobre efekty, ale na krótko. Na długo możemy cieszyć się szczupłą sylwetką przy zachowaniu dobrego zdrowia i samopoczucia tylko za pomocą modyfikacji nieprawidłowych nawyków żywieniowych pacjenta. Tylko zdrowa, pełnowartościowa dieta, przygotowana indywidualnie dla danej osoby z uwzględnieniem deficytu energetycznego gwarantuje długotrwały sukces.
Literatura:
- Klein A. V., Kiat H., Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 2015, 28(6): 675-686,
- Szustakowska-Chojnacka M., 100 roślin w twojej kuchni. Wydawnictwo Lekarskie PZWL. Warszawa 2015.
- https://zdrowie.tvn.pl/, online: https://zdrowie.tvn.pl/a/dieta-jablkowa-czyli-detoksykacyjna-kuracja-odchudzajaca-zasady-i-odmiany-diety-jablkowej-przykladowy-dwudniowy-jadlospis.