Czarny czosnek – właściwości, produkcja, zastosowanie i dawkowanie
Aktualizacja: 20 maja, 2024
Każdy zna czosnek i najczęściej kojarzy jego białe „ząbki” z właściwościami przeciwbakteryjnymi, przeciwwirusowymi – antyseptycznymi. Biała okrągła cebula, złożona z kilku lub kilkunastu ząbków kryje w sobie bogactwo właściwości prozdrowotnych, chętnie wykorzystywanych podczas leczenia przeziębienia czy profilaktyce miażdżycy i nadciśnienia tętniczego krwi. Długotrwała fermentacja główki czosnku, przeprowadzona w ściśle określonych warunkach temperatury i czasu, prowadzi do otrzymania produktu, który przewyższa wartości odżywcze swego białego odpowiednika. Mowa o czarnym czosnku, poznajmy go bliżej.
Czosnek jest chętnie wykorzystywanym produktem przez kucharzy, gdyż nadaje potrawom charakterystyczny posmak. Jego smak różni się w zależności od momentu, w którym dodamy do potrawy przeciśnięty przez praskę czy poszatkowany ząbek. Koncerny farmaceutyczne wykorzystują właściwości prozdrowotne płynące z zawartych w czosnku substancji antyseptycznych. Ponadto stanowi cenne źródło potasu, magnezu, żelaza, siarki i cynku, a także tiaminy i kwasu askorbinowego. Garcylina obecna w ząbkach jest skutecznym rozwiązaniem w przypadku chorób infekcyjnych dróg moczowych, biegunek bakteryjnych czy gruźlicy. Czosnek jest wszechstronnym produktem, działa wzmacniająco na organizm, a wysoka zawartość suchej masy czosnku, sprawia, iż koncentracja wyżej wymienionych składników jest stosunkowo duża, w porównaniu do niewielkich rozmiarów samego produktu. Czarny czosnek, wytworzony z bogatego w różnorodne składniki surowca roślinnego, podczas fermentacji zyskuje nowe właściwości, co korzystnie wpływa na jego wartości odżywcze. Dodatkowo warto zauważyć, że biały ząbek czosnku charakteryzuje się ostrym i wyrazistym smakiem, podczas gdy sfermentowany posiada słodki, waniliowo-śliwkowy posmak i aromat.
Czarny czosnek – jak zrobić?
Czarny czosnek pochodzi z kuchni koreańskiej i obecnie zyskał na popularności w USA. Zrobienie czarnego czosnku w warunkach domowych nie jest trudne, ale bardzo kosztowne i czasochłonne. Potrzebujemy piecyka lub piekarnika, żaroodpornego naczynia, folii aluminiowej oraz głównego bohatera w postaci całej główki, nie obranego z łupin czosnku pospolitego. Główkę wkładamy do naczynia i całość bardzo szczelnie owijamy aluminiową folią, co zabezpieczy produkt przed dostaniem się niepożądanych organizmów, a jednocześnie nie pozwoli ulotnić się nieprzyjemnemu zapachowi wytworzonemu podczas fermentacji. Naczynie umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 60 st. C i czekamy 40 dni.
Łatwiejszym sposobem, aby skorzystać z cennych właściwości czarnego czosnku, będzie jego zakup w postaci gotowej lub suplementu diety.
Czarny czosnek – zastosowanie
Czarny czosnek właściwościami odpowiada czosnkowi pospolitemu, jednak proces fermentacji sprawia, iż zawarte substancje odżywcze są łatwiej dostępne dla organizmu. Czarny czosnek chętnie wykorzystywany jest w kuchni azjatyckiej jako dodatek do potraw, wpływając na poprawę ich smaku i wartości zdrowotnych potrawy. Jakie są więc właściwości czosnku czarnego?
- Ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, toteż może być stosowany jako naturalny antybiotyk.
- Zapobiega miażdżycy, dzięki obecności aminokwasu allaicyny oraz substancji zwanej garlicyną.
- Obniża ciśnienie krwi, dzięki zawartości magnezu.
- Zmniejsza objawy dławicy piersiowej, choroby, która może pojawić się w następstwie miażdżycy.
- Zapobiega rakowi prostaty.
- Wzmacnia odporność w okresach przeziębień.
- Może stanowić źródło wapnia, magnezu, siarki, cynku i żelaza w diecie.
- Korzystnie wpływa na skórę włosy i paznokcie, dzięki obecności siarki, która wchodzi w skład aminokwasów metioniny i cysteiny budujących strukturę włosów.
Czarny czosnek – dawkowanie
Czarny czosnek możemy nabyć w postaci suplementu. W zależności od producenta i skoncentrowania czarnego czosnku w jednej kapsułce zaleca się przyjmowanie 1–2 tabletek dziennie przed posiłkiem. Należy pamiętać, aby nie przekraczać zalecanej dawki. Przed zakupem należy skonsultować się z lekarzem bądź specjalistą do spraw żywienia, który pomoże dobrać odpowiedni preparat.
Zamiast suplementów diety, których działanie nie zostało potwierdzone badaniami naukowymi, możliwy jest zakup samych sfermentowanych ząbków czosnku. Śmiało można je wkomponować w jadłospis wzbogacając dania kuchni azjatyckiej czy koreańskiej. Naturalna forma „black garlick” będzie korzystniejsza dla organizmu, niż suplementy diety w postaci tabletek z dodatkowymi substancjami do żywności.
„Black Garlic” jest produktem uzyskanym w wyniku sfermentowania cebulowej główki czosnku pospolitego w odpowiedniej temperaturze i określonym czasie. Posiada podobne właściwości, co surowiec z którego powstał, jednak na jego korzyść przemawia przede wszystkim fakt, iż w wyniku procesu fermentacji substancje aktywne i składniki mineralne są łatwiej dostępne do wykorzystania przez organizm. Wysoka zawartość suchej masy czosnku (40%) sprawia, iż skoncentrowanie składników odżywczych w surowcu jest wysokie, toteż spożywając niewielkie ilości czarnego czosnku, możemy korzystnie wpłynąć na organizm.
Literatura:
„Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego”, K. Świetlikowska, R. Kazimierczak, G. Wasiak-Zys, wyd. SGGW
Przepis na czarny czosnek – http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/1,121951,11249046,Granatowy_Prawie_Czarny__czyli_slowo_o_czarnym_czosnku.html
W samodzielnie skonstruowanym piecyku obrabiam jednorazowo około 30 główek przez 30 dni. Piecyk w postaci starej brytfany, izolowany grubo styropianem, grzałka 80 W, termostat 70 stopni. Całość, prawie że na zewnątrz. KOSZT grzania przez miesiąc: gdy ciepło, to około 5 zł, w zimie i podczas mrozów – około 11 zł !!! Samodzielność jak najbardziej możliwa …
A może wystarczy położyć na zapiecku?
Ha to by mogło tanio wyjść u mnie na elektrowni Jak by jakąś skrzynie postawił na tyłach pieca to tam jest ponad 60* cały czas
Muszę spróbować z garnkiem i 10 główkami jak wyjdzie to będzie można masową produkcję wdrożyć xD
Trzeba robić samemu , lecz nie w piekarniku lecz specjalnym elektrycznym garnku. Okres fermentacji 12, lub 15 dni. Mnie wchodzi do tego garnka 1,5 kg. Nie wiem tylko czy są te garnki w Polsce. Mieszkam w USA i kupiłem garnek taniej na eBay niż w sklepie( $ 83.00 z )przesyłką. Układa się trzy warstwy czosnku
Zamyka garnek, włącza i po 15 dniach wyjmujemy gotowy produkt.garnek sam odlicza godziny i reguluje temperaturę. Nawet gdy jest przerwa w dostawie prądu( nie większa jak 5godzin) komputer sam uaktualni czas.
Czy do tego garnka wkłada się sam czosnek tzn.bez dodatku wody. Czy mogłabym prosić o zdjęcie tego garnka . Dziękuję Majka
i dalej robisz ten czosnekczy Ci się już znudziło? coś jeszcze można w tym garnku robić??
Czy zdarzylo sie Tobie ze czosnek bal grzkawy?
Czarny czosnek jest pyszny. Białego nie zjem z wielu powodów, natomiast czarny jest wyśmienity, podobny w smaku do wędzonej śliwki. U nas 50, 80 gram kosztuje ok. 35-40 zł i jest już do kupienia. Ja kupuję w Hiszpanii, kosztuje 4 euro. Polecam wszystkim.
Sądząc po walorach zdrowotnych czosnku to pewnie warto, ale obawiałbym się później spojrzeć na rachunek za prąd:) zdaje się, że jest on też dostępny do kupienia w Polsce, na pewno wyjdzie dużo taniej, a i cały dom nie będzie później pachniał czosnkiem;P
Plusów czarnego czosnku jest masa 😉 Niestety jeśli chcemy sami zrobić czarny czosnek to rachunki nas przerosną. Ja doradzałabym kupić gotowy bo i nie jest drogi i jego wszystkie wartości odżywcze są zachowane.
Czy ja dobrze zrozumiałem .40 dni mam grzać piekarnik do 60 stopni ??
Dzisiaj rozmawiałem z gościem który się tym zajmuje, więc nie jest to 60 lecz 40 stopni C. Także w rej samej temperaturze podgrzewa się miód, żeby go zdekrystalizować, tzn doprowadzić z powrotem do płynnej postaci.
yhmmmm