Ta choroba grozi każdemu. Powstrzymaj anemię!
Aktualizacja: 19 marca, 2024
Kiedy czujesz się słaby, ciągle zmęczony, a ból głowy staje się Twoim nierozłącznym przyjacielem nie tłumacz tego mała ilością snu czy zmianą pogody. Zrób badania krwi i przekonaj się, czy nie masz anemii. Wystarczy odpowiednia dieta i zmiana stylu życia, aby znów cieszyć się zdrowiem i energią.
Anemia – groźna choroba krwi
Anemia jest związana ze zbyt małą ilością czerwonych krwinek, które pomagają transportować tlen. Często jej przyczyną są niedobory żelaza i witaminy B12. Objawy anemii nie są dość specyficzne, dlatego wiele osób choruje na anemię, nawet nie zdając sobie z tego sprawy, co może skończyć się naprawdę tragicznie. Choroba ta jest uleczalna, więc nie zwlekaj, jeśli zauważysz u siebie objawy charakterystyczne dla anemii.
Istnieje wiele typów anemii i każda z nich ma inne przyczyny powstania. Z jednej strony może się wiązać z niedoborem żelaza, a z drugiej ze zbyt dużym ubytkiem krwi. Wśród osób najbardziej narażonych na wystąpienie choroby jest młodzież i sportowcy, którzy często nie dostarczają ze swoją dietą odpowiedniej ilości minerałów i witamin.
Anemia grozi w większym stopniu także kobietom w ciąży. Ich stan wymusza większe zapotrzebowanie na m.in. żelazo, witaminę B12 i kwas foliowy, na które nie zawsze udaje się odpowiedzieć i zapewnić dostateczną ilość tych pierwiastków w diecie. Do wystąpienia niedokrwistości mogą przyczynić się także krwawienia w czasie ciąży, ciąża mnoga, używki, zła dieta czy mdłości i wymioty.
Kolejną grupą osób bardziej narażonych na zachorowanie są osoby stosujące diety redukcyjne. Niejednokrotnie chęć chudnięcia w jak najszybszym czasie jest powodem sięgnięcia po radykalne diety i głodówki. Należy jednak wiedzieć, że już krótkie głodzenie się powoduje natychmiastowy spadek ilości cynku i żelaza, a jak wiemy, niedobór tego ostatniego pierwiastka jest prostą i szybką drogą do anemii.
Chcąc ustrzec się przed anemią należy także zwrócić uwagę na odpowiednią ilość witaminy B12 dostarczaną do organizmu. Największa jej ilość znajduje się w wątrobie wołowej, cielęcej oraz kurcząt. Problem z odpowiednim poziomem tej witaminy w organizmie mają wegetarianie. Ci, którzy dopuszczają do swojej diety spożywanie ryb, lepiej niech je jedzą, bowiem stanowią dość bogate źródło witaminy B12. Niestety w roślinach nie znajdziemy tej cennej substancji. Weganie mogą sięgać jedynie po produkty wzbogacane o tę witaminę, bądź wzbogacić swoją dietę o chlorellę. To dość mało znany produkt na polskim rynku. Jak się okazuje zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa! Stanowi więc rozwiązanie problemów dla wegetarian i wegan.
Wśród produktów, na które warto zwrócić uwagę chcąc uniknąć anemii znajduje się także Spirullina. Są to algi morskie, które w Polsce można zakupić w postaci zielonego proszku. Zawiera w sobie zarówno witaminę b12, jak i żelazo. Z bardziej lokalnych produktów warto zaopatrzyć się z botwinkę. To niepozorne warzywo również jest bogatym źródłem żelaza i wielu innych cennych substancji, a w dodatku to świetna podstawa dla pysznej zupy.
Ostatnio dość popularna stała się czarnuszka. Po nią również powinny sięgnąć osoby, którym w większym stopniu grozi niedokrwistość. Posiada wiele leczniczych właściwości, dlatego nie szkodzi, aby mieć ją zawsze pod ręką. Można ją spotkać w postaci suszonej przyprawy bądź płynnego olejku.
Anemia nie jest wyrokiem. Prowadząc zdrowy styl życia i zapewniając sobie zbilansowaną dietę na pewno jej unikniemy. Nie bagatelizuj więc jej objawów i zadbaj o odpowiednią ilość żelaza i witaminy B12 w swojej diecie!