Drogocenna Spirulina
Aktualizacja: 26 marca, 2024
To rodzaj niebiesko – zielonych, mikroskopijnych alg z grupy sinic. Są one bardzo bogatym źródłem pełnowartościowego białka, jak również łatwo przyswajalnych dla organizmu witamin, głównie witamin z grupy B, ale także witaminy A, D, E, K oraz beta-karotenu. Produkt ten zawiera tak zwaną immulinę, związek poprawiający naszą odporność. Co jeszcze kryje w sobie tajemnicza spirulina?
Spirulina ma w sobie witaminę B12, żelazo, czyli składniki odżywcze występujące głównie w produktach zwierzęcych (B12 występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego). Stymuluje ona proces tworzenia się krwi, sprzyja naprawie uszkodzeń DNA. Szczególnie weganie i osoby z anemią powinny włączyć ją do swojej diety.
Właściwości spiruliny
Spirulina posiada wiele zbawiennych działań na organizm ludzki. Znajdujące się w spirulinie barwniki, nie tylko pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn, ale także wspomagają przemiany metaboliczne i procesy trawienne. Spirulina to silny antyoksydant, który pomaga wzmocnić system immunologiczny i znakomicie sprawdza się w profilaktyce nowotworowej.
Systematyczne spożywanie spiruliny przyspiesza proces przemiany materii, jednocześnie zmniejszając tendencję do gromadzenia nadprogramowych kilogramów. W czasie choroby i rekonwalescencji, duża zawartość składników odżywczych z spiruliny pozwala szybciej powrócić do zdrowia. Spirulina możne być stosować u osób z wrzodami żołądka, jej właściwości pozwalą zniwelować objawy choroby. Jest ona idealną odżywką dla sportowców, wspomaga procesy energetyczne i regenerację po wysiłku. Wzmacnia ona skórę, włosy i paznokcie. Spirulina pomaga obniżyć poziom cukru i trójglicerydów we krwi.
Produkt ten znalazł także zastosowanie w kosmetyce. Istnieje pełno kosmetyków ze spiruliną. Kosmetyki te przeznaczone są głównie dla osób borykającym się ze zmianami skórnymi, takimi jak trądzik, kurzajki, czy opryszczka.
Kto może spożywać spirulinę, a kto powinien jej unikać?
Jako suplement diety jest zazwyczaj polecana osobom osłabionym, stosującym diety redukcyjne czy też osobom z niedoborami żelaza. Jest również dobrym rozwiązaniem dla osób, palących papierosy, czy też przyjmujących na stałe leki. Albowiem działa ona detoksykująco na organizm. Właściwość odtruwająca, jak również możliwości ochronne spiruliny przed marskością wątroby i jej uszkodzeniami, wspomogą również osoby nadużywające alkoholu.
Spirulina, posiadając wszystkie ważne składniki, potrzebne do tworzenia łańcucha hemoglobinowego, będzie idealna dla osób cierpiących na niedobory żelaza i z łatwością wspomoże ona leczenie anemii. Jako że stanowi bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka, powinni sięgać po nią wegetarianie. Spirulina zmniejsza negatywne oddziaływanie środowiska, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia. Osobą, które walczą z nadwagą ułatwi stosowanie diety, ponieważ posiada fenyloalaninę, która wpływa na zmniejszenie apetytu.
Nie powinno się podawać spiruliny dzieciom. Nie przeprowadzono po tym kątem badań i lekarze nie znając bezpiecznej dla nich dawki, wolą nie ryzykować. Spirulina nie powinna być podawana kobietom w ciąży i karmiący piersią. Podobnie jest w przypadku osób cierpiących na fenyloketonurię, niepozwalającą im trawić fenyloalaniny, która jest obecna w spirulinie.
Pomimo, że badanie nie pokazały możliwości przedawkowania spiruliny czy związanych z jej zażywaniem skutków ubocznych, trzeba jak najbardziej uważać z jej stosowaniem. Jeśli jednak będziemy ją spożywać z rozwagą, z pewnością przyniesie nam wiele korzyści, w postaci wzmocnienia organizmu oraz utraty zbędnych kilogramów.