bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Anemia – typy niedokrwistości oraz badania krwi

Anemia – typy niedokrwistości oraz badania krwi

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 4 czerwca, 2024

Anemia (niedokrwistość) jest schorzeniem dotyczącym nieprawidłowości w parametrach krwi obwodowej, a dokładnie niedoboru erytrocytów, czyli krwinek czerwonych odpowiedzialnych za transportowanie gazów oddechowych lub stężenia barwnika erytrocytów – hemoglobiny. Prawidłowa ilość krwinek czerwonych powinna wynosić u kobiet od 3,9–5,6M/µl, a u mężczyzn – 4,5–6,5 M/µl, natomiast referencyjna wartość stężenia hemoglobiny w krwince mieścić się w przedziale ok. 32–36 g/dl.

Ze względu na przyczynę można wyróżnić trzy podstawowe niedobory:

  • niedobór żelaza, które wchodzi w skład barwnika krwi – hemoglobiny,
  • niewystarczającej ilości wyprodukowanych nowych krwinek,
  • zbyt dużej liczbie krwinek niszczonych w stosunku do nowo powstałych.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Typy niedokrwistości           
  • Anemia – badania krwi

Typy niedokrwistości           

Niedokrwistość niedoborowa

Wynika z niedoboru żelaza w diecie lub odpowiednią ilością przyjmowanego mikroelementu, jednak złą przyswajalnością przez organizm. Erytrocyty nie mają wystarczającej ilości hemoglobiny (żelazo wchodzi w skład barwnika), dlatego są niedobarwione. Dodatkowo krwinki charakteryzują się mniejszym rozmiarem, skład osocza i tkanek charakteryzuje się obniżonym poziomem żelaza oraz występuje niski wskaźnik stężenia hemoglobiny w erytrocycie. Niedokrwistość niedoborowa występuje szczególnie u osób unikających mięsa, które jest głównym źródłem żelaza w diecie człowieka.   

Anemia aplastyczna 

Wynika z zahamowania rozwoju komórek szpiku kostnego, w którym powstają erytrocyty. Zbyt mała ilość szpiku skutkuje niedoborem w powstawaniu czerwonych krwinek. Anemia aplastyczna szczególnie często występuje po przebytych infekcjach.

Niedokrwistość hemolityczna

Prawidłowy erytrocyt żyje ok. 120 dni. Gdy okres przeżywalności i użyteczności krwinki zmniejsza się do 90 dni, dochodzi do zbyt wysokiej lizy (śmiertelności) krwinek, w wyniku czego we krwi obwodowej maleje ich stężenie. Obniża się hematokryt, czyli procentowa zawartość elementów morfotycznych krwi. Niedokrwistości hemolitycznej bardzo często towarzyszy żółtaczka, zwiększenie poziomu bilirubiny we krwi oraz obecność urobilinogenu w moczu,  będące wynikiem rozpadu barwnika krwi.

Anemia pokrwotoczna 

Najczęściej występuje po ciężkim urazie, podczas którego doszło do obfitej utraty krwi z krwioobiegu. Anemia pokrwotoczna powstaje po bardzo obfitych miesiączkach, porodzie, urazach tkanek miękkich w wyniku przerwania ciągłości naczyń krwionośnych, często jest wynikiem krwawienia z przewodu pokarmowego, szczególnie u osób z hemoroidami. Łatwo można zauważyć objawy opisanego rodzaju niedokrwistości, gdyż następuje szybkie obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, z jednoczesnym przyspieszeniem akcji serca, dochodzi do omdleń lub zasłabnięć. Bezzwłocznie należy ustalić źródło krwawienia  i dążyć do jak najszybszego zatamowania.

Niedokrwistość w ciąży   

Dotyczy ok. 40% przyszłych mam, dlatego dieta bogata w żelazo jest szczególnie ważna w przypadku ciężarnych. Zdrowa kobieta potrzebuje ok. 14 mg żelaza na dobę, jednak podczas ciąży zapotrzebowanie na ten składnik wzrasta prawie dwukrotnie, do 26 mg dziennie. W miarę rozwoju płodu rośnie zapotrzebowanie na ten pierwiastek, ponieważ wzrasta ilość osocza krwi, a tym samym i jej objętość. Płód pobiera z organizmu matki przez łożysko wszystkie składniki odżywcze w tym żelazo, aby móc samemu zacząć produkować własne erytrocyty. Rozwiązaniem, aby uniknąć anemii podczas ciąży, jest suplementacja, którą warto rozpocząć przed planowaniem dziecka. Dieta bogata w ten pierwiastek przyniesie dodatkowe korzyści.

Niedokrwistość w chorobach przewlekłych    

Wiąże się z postępującym rozwojem chorób przewlekłych np. gruźlicy, dotyczących głównie układu immunologicznego lub pojawia się w wyniku przyjmowania leków. Zwykle związana jest z procesem zapalnym pochodzenia grzybiczego, pasożytniczego, wirusowego lub  tworzeniem się nowotworów w obrębie organizmu. Proces zapalny jest źródłem cytokinin, które hamują erytropoezę (proces powstawania erytrocytów), w związku z czym organizm cierpi na anemię wynikającą z niedoboru krwinek czerwonych. Wyniki badań charakteryzują się małą ilością erytrocytów oraz żelaza we krwi, niskim poziomem transferryny (białko regulujące stężenie jonów żelaza w osoczu krwi i transportujące je do tkanek)  a wysokim transferryny (białko wiążące Fe).

Anemia – badania krwi

W celu wykrycia anemii warto podczas badań morfologii krwi szczególną uwagę zwrócić na wartość hematokrytu, czyli stosunku ilości elementów morfotycznych krwi (płytek krwi, erytrocytów, limfocytów) do krwi obwodowej, a także na MCV – wskaźnik średniej objętości krwinki, MCH – średnią masę hemoglobiny w krwince, MCHC, czyli stężenie hemoglobiny w krwince oraz ilość witaminy B9 oraz B12, ilości transferryny oraz ferrytyny we krwi. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na obecność bilirubiny we krwi oraz urobilinogenu w moczu.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
anemia

Anemia – objawy, przyczyny i…

Kobiety zapadają na nią niemal 20 razy częściej niż mężczyźni! Zobacz czym może objawiać się anemia i jak ją leczyć. Czytaj dalej...

Witamina B12 w diecie wegetariańskiej

Utarło się przekonanie, że najbardziej narażeni na niedobory witaminy B12 są wegetarianie. Czy produkty zwierzęce to jedyne źródło kobalaminy? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Zdrowie > anemia

    anemia ciąża i poród witamina B12 żelazo
    witamina

    Wszystko co trzeba wiedzień o witaminie B12

    Pokrzywa na włosy, odchudzanie i anemię. Jakie właściwości ma pokrzywa?

    ciąża i poród

    Wzdęcia w ciąży – przyczyny. Co na wzdęcia w ciąży?

    Czego nie jeść w ciąży?

    Dieta po cesarce

    dieta przy nadmiarze żelaza
    żelazo

    Dieta przy nadmiarze żelaza. Skutki nadmiaru żelaza

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.