bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Niedokrwistość w ciąży – przyczyny, objawy i dieta

Niedokrwistość w ciąży – przyczyny, objawy i dieta

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 8 sierpnia, 2017

Ciąża jest wyjątkowym stanem fizjologicznym, w jakim kobieta może się znaleźć. Dochodzi wówczas do dużych zmian w funkcjonowaniu całego organizmu ze względu na konieczność przystosowania go na rozwój nowego życia.

Jednym z często towarzyszących ciężarnej mamie dolegliwości jest anemia. Można powiedzieć, iż jest ona zjawiskiem powszechnym i normalnym ze względu na zwiększenie ilości krwi krążącej, a co za tym idzie jest ona bardziej rozcieńczona. Dlatego poszczególne parametry krwinkowe są obniżone w porównaniu do norm dla osoby zdrowej, jednak w czasie ciąży granice te przesuwają się w dół. Po czym możemy ją rozpoznać? Na co zwrócić uwagę i jak starać się jej uniknąć? Na te pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Przyczyny niedokrwistości
  • Objawy niedokrwistości
  • Ciąża – dieta w niedokrwistości

Przyczyny niedokrwistości

Najczęściej diagnozuje się anemię z powodu niedoboru żelaza, kwasu foliowego bądź też witaminy B12. Wynika to m.in. z faktu, że zapasy poszczególnych składników, a w szczególności żelaza, są w naszym organizmie ograniczone. W czasie ciąży zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze ulega niejednokrotnie zwiększeniu, szczególnie w trzecim trymestrze. Na szczęście ludzki organizm jest tak zaprogramowany, że w czasie ciąży absorpcja żelaza z pożywienia jest zwiększona. Niestety mimo tego jest kilka powodów, które mogą wywołać niedokrwistość, tj.:

  • przewlekle krwawienia w czasie ciąży,
  • ciąża mnoga,
  • dieta uboga w niezbędne witaminy i składniki mineralne,
  • używki: papierosy i alkohol,
  • przewlekłe choroby przewodu pokarmowego – np. nietolerancje, zespół złego wchłaniania,
  • zażywanie leków stosowanych przy padaczce,
  • wrodzone choroby krwi matki,
  • mdłości i wymioty w ciąży.

Objawy niedokrwistości

Anemię w ciąży stwierdzamy w momencie, gdy dochodzi do spadku poziomu hemoglobiny poniżej 10 g/dl lub hematokrytu poniżej 30%.

W czasie anemii dochodzi do zmniejszenia możliwości przenoszenia tlenu w organizmie matki jak i płodu, przez co dochodzi do:

  • ogólnego zmęczenia i osłabienia organizmu,
  • bólów głowy,
  • problemów z koncentracją,
  • łamliwości paznokci i włosów,
  • bladości skóry i błon śluzowych,
  • przyspieszonego bicia serca,
  • nadciśnienia tętniczego,
  • bólów brzucha i żółtaczki.

Ciąża – dieta w niedokrwistości

Normy żywienia człowieka na rok 2012 zalecają kobietom w ciąży spożywanie:

Żelazo 27 mg
Foliany 600 µg
Witamina B12 2,6 µg

W profilaktyce i wspomaganiu leczenia niedokrwistości musimy skupić się na dostarczeniu pożywienia zawierającego żelazo. Może ono występować w formie hemowej bądź niehemowej. Hemowe, najlepiej przyswajalne – znajduje się w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Źródłem niehemowego są natomiast niektóre pokarmy roślinne. Niestety, ten rodzaj żelaza wchłania się bardzo słabo ok. 1–6%.  Poniższa tabela przedstawia produkty zawierające odpowiednio: źródło żelaza hemowego i niehemowego. Bardzo cenną informacją jest fakt, iż wzrost przyswajalności żelaza poprawia 2–3 krotnie obecność witaminy C w pożywieniu. Dlatego niejednokrotnie lekarze zalecają popijanie suplementów diety z żelazem wodą z sokiem z cytryny. Warto również wzbogacić jadłospis w potrawy zawierające tę witaminę. Pożywienie może także wpływać na obniżenie przyswajania żelaza, do produktów o takim działaniu zaliczamy m.in. kawę i herbatę. Należy unikać tych napojów półtorej godziny przed i po posiłku. Nie wskazane jest również spożywanie produktów mlecznych, żółtego sera i produktów z niefermentowanej soi.

Źródła żelaza hemowego   Źródła żelaza niehemowego
mięso: mięso czerwone, wątroba, podroby;ryby: tuńczyk;jajka: żółtko jaja herbata z pokrzywy;kiełki fasoli mung;sok z buraka, marchewki i jabłka;morele suszone (niesiarkowane);zielone koktajle ze spiruliną, chlorellą, pędami jęczmienia

Sposób żywienia przyszłej mamy ma kluczowe znaczenie w odpowiednim rozwoju płodu. Podstawowe założenia to regularność i urozmaicenie oraz 5 posiłków dziennie, gdyż okres ciąży zwiększa zapotrzebowanie na żelazo, kwas foliowy oraz wit. B12, a brak urozmaicenia znacznie zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia anemii, szczególnie wśród wegetarian. Ważna jest znajomość objawów i szybka interwencja w celu zapobiegnięcia niekorzystnemu wpływowi na organizm dziecka.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Dominika Jurkowska ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Programowanie płodowe – głód matki…

Czy wiesz, że głód kobiety w ciąży może przełożyć się na otyłość dziecka w przyszłości? Czytaj dalej...

Suplementy dla kobiet w ciąży…

Wielokrotnie zdarza się, że nie możemy odpowiedzieć na zbyt duże zapotrzebowanie naszego organizmu w witaminy i minerały bez odpowiednich suplementów diety. Szczególnie dotyczy to kobiet w ciąży i karmiących piersią.… Czytaj dalej...

Zakrzepica w ciąży i połogu.…

Zakrzepica, jeśli nie jest odpowiednio leczona jest schorzeniem prowadzącym do śmierci w zaledwie kilka sekund. Sprawdź, jak się przed nią ustrzec i co robić kiedy już się pojawi. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Zdrowie kobiety > anemia

    anemia ciąża i poród żelazo

    Pokrzywa na włosy, odchudzanie i anemię. Jakie właściwości ma pokrzywa?

    ciąża i poród

    Wzdęcia w ciąży – przyczyny. Co na wzdęcia w ciąży?

    Czego nie jeść w ciąży?

    Dieta po cesarce

    dieta przy nadmiarze żelaza
    żelazo

    Dieta przy nadmiarze żelaza. Skutki nadmiaru żelaza

    czosnek w ciąży na przeziębienie mleko z czosnkiem
    czosnek

    Czosnek w ciąży na przeziębienie. Mleko z czosnkiem w ciąży

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.