Sok z dzikiej róży – właściwości lecznicze, przepis

Dzika róża to krzew występujący pospolicie na terytorium całej Polski. Zakwita pod koniec maja i kwitnie aż do czerwca. Jej owoce są surowcem zielarskim, używanym do wyrobu herbat, płatki nadają się do produkcji konfitur, a z nasion wytwarzany jest olej.
Produkty z dzikiej róży są bogatym źródłem witamin, związków fenolowych, karotenoidów, kwasów organicznych, olejków eterycznych, a także pektyn, które stanowią rozpuszczalną frakcję błonnika pokarmowego. Pektyny, które są rozkładane przez bakterie przewodu pokarmowego człowieka, odpowiadają za równowagę jelitową.
Sok z dzikiej róży
Istotnym warunkiem zdrowia człowieka jest rodzaj spożywanej przez niego żywności. Dietozależny charakter wielu schorzeń skłania nas do większej dbałości o to, co kładziemy na nasz stół. Żywność bogata w składniki bioaktywne korzystnie wpływa na organizm, stymulując go do prawidłowego funkcjonowania. Nie bez przyczyny coraz częściej zamieniamy produkty wysokoprzetworzone na te będące źródłem naturalnych składników odżywczych. Jednym z nich jest sok z dzikiej róży – prawdziwa bomba witaminowa o wielokierunkowym działaniu.
Dzika róża znana była już w starożytności. Dziś również jest doceniana, i to nie tylko przez zwolenników naturalnych preparatów i kosmetyków. Wszystko za sprawą właściwości soku z tej rośliny, który jest bogaty w witaminy i antyoksydanty. Ten tłoczony na zimno jest najlepszy. 100 ml takiego soku zawiera do 500 mg witaminy C. Dzienna zalecana dawka kwasu askorbinowego dla dorosłego człowieka w zależności od płci wynosi od 75 do 90 mg, zatem już 20 ml takiego napoju pokrywa nasze zapotrzebowanie na ten składnik.
Co więcej, badania polskich naukowców wykazały, że susz z owoców dzikiej róży zawiera bardzo dużo związków fenolowych – ok. 50 mg na 100 ml naparu. Dla porównania napar z czarnej porzeczki zawiera ich jedynie 4,6 mg. Związki fenolowe mają zdolność do wygaszania wolnych rodników, czym wspomagają stymulujące działanie witaminy C na układ immunologiczny.
Sok z dzikiej róży – właściwości
Regularne spożywanie niewielkich choćby ilości soku z dzikiej róży zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji oraz przyspiesza proces rekonwalescencji. Witamina C odpowiedzialna jest nie tylko za wzrost odporności, ale także pomaga w stanach osłabienia spowodowanego długotrwałym stresem czy przemęczeniem wynikającym z przepracowania i braku snu. Osobom starszym pomoże szybciej zregenerować siły. Ponadto kwas askorbinowy wspomaga detoksykację, hamuje wczesne stadia karcynogenezy i najprawdopodobniej zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych. Bierze także udział w wytwarzaniu kolagenu oraz wspomaga wchłanianie żelaza, chroniąc tym samym przed niedokrwistością mikrocytarną.
Z kolei bogactwo witamin z grupy B korzystnie wpływa na procesy poznawcze, wspomagając funkcje ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego. Chroni także układ sercowo-naczyniowy oraz zapobiega niedokrwistości megaloblastycznej – spowodowanej niedoborem witaminy B12 i kwasu foliowego.
Witaminy A oraz E to, podobnie jak związki fenolowe, silne antyoksydanty. Oprócz podnoszenia sprawności układu odpornościowego mają pozytywny wpływ na proces widzenia, chronią czerwone krwinki przed rozpadem, odpowiadają za profilaktykę miażdżycy oraz innych chorób układu krążenia, a nawet łagodzą objawy takich chorób skóry jak trądzik, liszaj i łuszczyca. Pomagają również utrzymać prawidłowy stan komórek nabłonkowych i błon śluzowych, co ma duże znaczenie w chorobach przewodu pokarmowego o podłożu zapalnym i w stanach podrażnienia jelit spowodowanych antybiotykoterapią.
Przeciwutleniacze nie tylko korzystnie wpływają na zdrowie, ale również na wygląd zewnętrzny. Eliminując wolne rodniki odpowiedzialne za uszkodzenia komórek, opóźniają procesy starzenia się organizmu. Dzięki przyspieszonej regeneracji skóra szybciej odzyskuje sprężystość i zmienia odcień na jaśniejszy, co daje efekt młodszego wyglądu.
Sok z dzikiej róży jest także bogatym źródłem składników mineralnych, w szczególności potasu, fosforu i magnezu. Niedobór tego ostatniego manifestuje się w postaci bolesnych skurczów mięśni. Magnez jest szczególnie potrzebny osobom o dużej aktywności fizycznej.
Sok z dzikiej róży – przepis
Owoc dzikiej róży przetworzony do postaci soku nadaje się jako dodatek do herbaty na jesienny chłód (doskonale zastąpi zwykły cukier) lub gazowanej wody – świetnie ugasi pragnienie w upalny dzień. Można go łatwo przyrządzić w domu. Wystarczy 2 kg owoców dzikiej róży zalać 1–2 l wrzącej wody. Całość podgrzewamy przez 15 minut, a następnie cedzimy sok. Dodajemy do niego wrzącej wody w ilości ½ objętości soku już przyrządzonego oraz 5 g kwasku cytrynowego. Podgrzewamy przez kolejne 10 minut, znowu odcedzamy i dodajemy cukru do smaku w ilości 20–50 dag. Niezwłocznie przelewamy do butelek lub słoików i pasteryzujemy przez 15 minut w temperaturze 90˚C. Tak przygotowany sok może przeleżeć całą zimę w domowej spiżarce.
Literatura:
- Sok z róży – właściwości, http://polskaroza.pl/dzika-roza/136-sok-z-rozy-wlasciwosci,
- Dzika róża, http://rosliny.urzadzamy.pl/baza-roslin/krzewy-lisciaste/roza-dzika,6_682/,
- Przepis na sok z dzikiej róży, https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sok-z-owocow-dzikiej-rozyt,
- Peckenpaugh N., Podstawy żywienia i dietoterapia, Urban & Partner, Wrocław 2011:87–110,
- Szlachta M., Małecka M., Właściwości przeciwutleniające herbatek owocowych, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2008, 1 (56), 92–102.
Jakie właściwości posiada sok z pietruszki? Jak go przyrządzić? Pietruszka na raka czytaj więcej
Opinie
Napisz swoją opinię
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !
Po podgrzaniu różę przetrzeć przez sitko i połączyć ze zlanym sokiem.Samo podgrzanie to bardzo mało wartościowe i cukru nie dodawać,a zamiast cytryny rozgotować pigwowca – parę sztuk i przetrzeć z różą.
Nie rozumiem przepisu
Mam lepszy przepis na dwie szklanki pysznego napoju z owoców dzikiej rozy: zbieramy conajmniej kubek owoców i po przepłukaniu wrzucamy do blendera. Zalewamy zimna wodą dobrej jakości 200 ml.
Blendujemy.
Odciskamy przez sitko pestki i skórki od soku.
Wlewamy spowrotem do przepłukane go blendera.
Dodajemy pół łyżeczki cynamonu.
Łyżkę stołowa miodu.
Sok z pół pomarańczy.
Odrobinkę kurkumy lub imbiru.
Blendujemy i gotowe
Wytlaczany na zimno tak jak pani pisze w artykule jest najlepszy. Podgrzewanie i tak dalej niszczy sok.
Pić od razu po przygotowaniu 🙂
Mniam mniam 🙂