Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

16 18 20

Choć nie jest to zbyt popularny produkt królujący na naszych talerzach, to warto sięgać po soczewicę jak najczęściej. Spożycie soczewicy poprawia pracę układu pokarmowego i przemianę materii, obniża poziom cholesterolu, ale to tylko niektóre jej zalety.

Soczewica czerwona

Soczewica to roślina strączkowa, jednoroczna, należąca do rodziny bobowatych. Jadalną częścią tej rośliny są nasiona. Uprawiana jest w Azji, Ameryce, Afryce oraz Australii oraz w Europie (głównie w rejonach śródziemnomorskich). W Polsce spotykana jest dość rzadko, ze względu na  niesprzyjający dla niej klimat.  

Istnieje wiele odmian soczewicy, z których każda z nich charakteryzuje się nieco innymi właściwościami. Różnica w kolorach nasion wpływa także na odmienny smak, czas gotowania,  czy możliwości przygotowania potraw. Wyróżnia się soczewicę: czerwoną, żółtą, zieloną, brązową i czarną. Wśród wyżej wymienionych odmian najbardziej popularna jest soczewica czerwona. Do jej przygotowywania nie trzeba wkładać zbyt dużego wysiłku, gdyż nasionka bardzo szybko się gotują i nie trzeba ich wcześniej namaczać. Soczewica czerwona dostępna jest w sklepach w postaci suchych nasion lub jako konserwowa. Nasiona należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Długo przechowywana zmienia kolor, nie wpływa to jednak na obniżenie jej wartości smakowych i odżywczych.

Właściwości soczewicy czerwonej

Po soczewicę warto sięgać przez cały rok. Stanowi bogate źródło białka przyswajalnego w 85%, dlatego zalecana jest w diecie wegetarian i wegan. Trzeba jednak pamiętać, że jest to białko niepełnowartościowe, przez co soczewicę warto spożywać w połączeniu z produktami zbożowymi (np. ryżem, czy ziemniakami).

Po za tym jest pokaźnym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6, B9), witaminy K, oraz takich składników mineralnych jak magnez, potas, żelazo, fosfor, cynk, mangan oraz miedź. Soczewica w swoim składzie posiada stosunkowo mało sodu, przy dość dużym poziomie potasu, co sprawia, że jej spożycie sprzyja zapobieganiu nadciśnienia, zmniejsza ryzyko udaru i chorób serca, a przy okazji obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
Jako, że soczewica jest źródłem kwasu foliowego zalecana jest dla kobiet planujących potomstwo, jak i w ciąży. Warto podkreślić również, że wspomaga walkę ze stresem i bezsennością, zapobiega skurczom mięśni, ze względu na sporą ilość magnezu. Zawiera również dużo błonnika, przez co wspomaga perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.

Należy również wskazać, że soczewica zawiera taniny, czyli związki spowalniające podział komórek rakowych. Z tego powodu soczewicę zalicza się do roślin, które mają wpływ na zmniejszenie ryzyka zachorowania na różnego rodzaju nowotwory.

Niewątpliwym przemawiającym plusem spożycia soczewicy  jest jej niski indeks glikemiczny. Śmiało mogą po nią sięgać osoby zmagające się z cukrzycą, ale i również osoby odchudzające się. Poza tym 100 gramów ugotowanej soczewicy dostarcza jedynie około 110120 kcal i w dodatku jest lekkostrawna.

Ciekawą alternatywą są kiełki soczewicy, także bogate w  cenne wartości odżywcze.

Jak gotować soczewicę czerwoną?

Soczewica jest stosunkowo łatwa w przygotowaniu, nie wymaga wcześniejszego namoczenia, gdyż bardzo szybko chłonie wodę. Z reguły do ugotowania szklanki soczewicy potrzebujemy dwóch szklanek wody. Po przepłukaniu soczewicy czerwonej wrzucamy ją do wrzątku. Następnie gotujemy ją przez około 10–15 minut, aż do wchłonięcia wody. Sól dodana do gotującej soczewicy sprawia, iż ziarna twardnieją, warto więc solić ją pod koniec gotowania.  Poza tym do gotowanej soczewicy można dodać odrobinę oleju roślinnego. Należy również pamiętać, że jeśli do potrawy chcemy użyć produktów zawierających kwasy to należy je dodawać dopiero po zmięknięciu ziarenek, gdyż produkty takie wydłużają czas gotowania soczewicy.

Soczewicę czerwoną nietrudno rozgotować. Gotując ją możemy łatwo uzyskać konsystencję kremu lub purée. Soczewica tego typu ma słodkawy smak i doskonale nadaje się do zup, gulaszu, farszu do pierogów, pasty, pasztecików czy jako wegańskie burgery, bądź jako dodatek do sałatki.

Ugotowana soczewica może być przechowywana w lodówce przez tydzień, a w zamrażalniku do pół roku. Podczas rozmrażania może się kruszyć.

Soczewica czerwona – przepisy

Przepis na pastę z czerwonej soczewicy

Składniki:

  • 150200 g soczewicy czerwonej,
  • 1 cebula,
  • 12 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • pół sztuki papryki czerwonej,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki,
  • 0,5 łyżeczki kurkumy,
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • pieprz, sól do smaku.

Sposób przygotowania: soczewicę ugotować do  miękkości. Nadmiar wody odcedzić. Posiekaną cebulę, czosnek oraz paprykę czerwoną podsmażyć na oleju roślinnym a następnie dodać do soczewicy. Dodać kurkumę, kmin rzymski, sól i pieprz. Zmiksować na gęstą pastę. Na końcu dodać sok z cytryny lub limonki, całość wymieszać.

rozwiń
Przepis na zupę krem z czerwonej soczewicy

Składniki:

  • 100150 g czerwonej soczewicy,
  • 2 szklanki wywaru z warzyw
  • 2 szklanki mleka kokosowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 zielona papryka,
  • 0,5  łyżeczki ostrej mielonej papryki,
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru,
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Soczewicę zalać wrzątkiem. Drobno posiekać cebulę i zeszklić na oleju, następnie dodać przyprawy. Po upływie 34 minut dodajemy pokrojone papryki oraz odcedzoną soczewicę. Całość smażyć 5 minut, ciągle mieszając, po czym wlać do garnka warzywny wywar. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, pod przykryciem 10 minut. Następnie dodać mleko kokosowe i gotować jeszcze 40 minut. Po lekkim przestudzeniu miksujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

rozwiń
Przepis na sałatkę z czerwoną soczewicą

Składniki:

  • 120 g czerwonej soczewicy,
  • 2 pomidory,
  • rukola, roszponka,
  • 1 czerwona cebula,
  • pestki dyni,

Składniki na dressing:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka płynnego miodu,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania: opłukaną soczewicę  gotować przez około 7 minut. Dodać odrobinę soli tuż przed końcem gotowania. Do miski dodać umyte liście rukoli i roszponki, pokrojoną w piórka czerwoną cebulę oraz pokrojone pomidory. Składniki do dressingu wymieszać. Przed podaniem skrop sałatkę dressingiem i posyp uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

rozwiń
Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną? - 4.3/5. Oddano 218 głosy.
Autor artykułu:

Opinie

  • Violka 18.11.2017, 1:49

    Uzyskałam bardzo pomocne informacje. Dziękuję

    Odpowiedz
  • Violka 18.11.2017, 1:50

    Uzyskałam bardzo pomocne informacje. Bede mogła w odpowiedni sposób wzbogacić moja dietę.
    Dziękuję

    Odpowiedz
  • Svitlana 23.03.2018, 7:27

    Dziękuję!Informacja bardzo przydatna.

    Odpowiedz
  • ph+ 24.03.2019, 6:03

    Reklamy, których nie sposób zamknąć, bo wyskakują następne, uniemożliwiają przeczytanie co najmniej połowy tekstu. Szkoda, bo początek był obiecujący.

    Odpowiedz
    • ABC 19.05.2020, 12:26

      Proszę ściągnąc program AdBlock :))

      Odpowiedz
  • jolanta 03.05.2019, 3:58

    bardzo dobry tekst

    Odpowiedz
  • Marta 08.08.2019, 11:38

    Dziekuje i pozdrawiam. Wykorzystam przepisy 🙂

    Odpowiedz
  • Viki8203 09.10.2019, 8:55

    Dzięki za pomoc,tekst bardzo przydatny.

    Odpowiedz
  • AnW 06.05.2020, 8:26

    przepisy rewelacja! dziękuję bardzo

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone